Dirigent Frenk Rouschop (voorpagina) doet er alles aan om het beste uit zijn muzikanten naar boven te halen. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen tot de laatste valse noot eruit is gehaald en alle puzzelstukjes muzikaal op hun plaats vallen. Tuba, hoorn en bas zetten de toon en bieden een stevig fundament.
Dirigent Frenk Rouschop (voorpagina) doet er alles aan om het beste uit zijn muzikanten naar boven te halen. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen tot de laatste valse noot eruit is gehaald en alle puzzelstukjes muzikaal op hun plaats vallen. Tuba, hoorn en bas zetten de toon en bieden een stevig fundament. KatjaWaltmans

Fanfares Schimmert en Schinnen kijken uit naar het WMC in Kerkrade

Nieuws

Peentjes zweten was het voor het WMC-bestuur, zo konden we in de krant lezen. Zou corona opnieuw zorgen voor uitstel? Eind vorig jaar was immers nog steeds niet duidelijk of het Wereld Muziek Concours in Kerkrade na twee afgelastingen in juli 2022 plaats zou vinden. In maart dit voorjaar kwam het verlossende woord: het wereldkampioenschap voor blaasmuziek gaat definitief door. Een hele opluchting, ook voor de beide St. Caecilia-fanfares in Schinnen en Schimmert die inmiddels met hun voorbereidingen waren gestart. Zo niet die in Puth.

Om met die laatste te beginnen: de inschrijving was ingeleverd, het instuderen van het verplichte werk was gestart. Toch besloot de vereniging in goed overleg met de dirigent om zich terug te trekken. Een moeilijk besluit want Puth was er sinds 1997 iedere keer bij. Oud-voorzitter Peter Otermans: “Twee keer werden we kampioen en met twee tweede plaatsen en een vijfde plaats waren we gebrand om opnieuw een goed resultaat te scoren. Fried Dobbelstein trad als dirigent in 2020 aan en vond mét het bestuur evenwel dat we onvoldoende mogelijkheden hadden om ons terdege voor te bereiden. De reacties waren gemengd: begrip en teleurstelling wisselden elkaar af, volkomen begrijpelijk. De twintigste editie willen we er hoe dan ook weer bij zijn.”


De andere twee fanfares bereiden zich ondertussen intensief voor op de concertwedstrijden in de Rodahal. St. Caecilia Schimmert doet dat op 24 juli in de concertafdeling, de naamgenoot in Schinnen een dag eerder in de eerste divisie. Bestuurslid Thera Lardinois (Schimmert): “Ik speel zelf melodisch slagwerk, marimba en xylofoon en ben tevens lid van onze WMC-commissie. Onder leiding van dirigent Frenk Rouschop zijn we in januari concreet van start gegaan, sindsdien werken we elke week verder. Ons concert kent meerdere onderdelen: een verplicht werk en enkele stukken naar keuze. Het geloof geldt als rode draad. Lichteffecten en beelden, onder meer van de kerk in Schimmert, ondersteunen en visualiseren de muziek. Onze solisten – Jordi Rouschop op saxofoon en Arno Kerkhof op kerkorgel – vervullen daarin een prominente rol.”

In Schimmert wordt reikhalzend uitgekeken naar dit WMC. De verenging telt zo’n 60 spelende leden en is de pandemie goed doorgekomen. ‘Caecilia’ acteert al diverse jaren op het hoogste niveau met muzikanten uit de hele regio. “Die zijn hartstikke blij dat ze hun hobby, muziek maken, weer kunnen beoefenen. Om ons optimaal voor te bereiden, voeren we het aantal repetities in juli op. Op 17 juli hebben we een try-out concert en 22 juli is de generale repetitie. Deelname aan een WMC blijft evenwel spannend.”


In Schinnen hebben ze er eveneens het volste vertrouwen in dat hun fanfare een puike prestatie levert. St. Caecilia is met 65 muzikanten goed bezet en repeteert sinds begin 2022 weer met volle inzet onder leiding van maestro Theo Wolters, een internationaal gelouterd gastdirigent. Ondanks de stevige concurrentie van veertien fanfares gaan de mannen en vrouwen uit Schinnen voor het allerhoogste. Om het moreel en de teamspirit op te vijzelen én de verenigingskas te spekken hebben mede daarom 45 leden tijdens Pinkpop ruim 13.000 liter bier getapt. Voorzitter René Meijer: “Ons concert bestaat uit drie delen. Het verplichte stuk is Paradise Care, een ode aan de natuur. Dan volgt een tussenstuk in een arrangement van ons lid Michel Smeets. Het slot is het keuzewerk Skines. Dat is een compositie van Heerlenaar Christiaan Janssen en verwijst als eerbetoon naar het ontstaan en de ontwikkeling van Schinnen. Met zijn lieflijke kanten, evenals zijn rafelranden. We hebben die compositie laten maken omdat er voor fanfares weinig origineel nieuw materiaal wordt geschreven. Skines kent tevens een zangpartij die wordt vertolkt door sopraan Claudia Couwenbergh.”

St. Caecilia Schinnen is een ervaren WMC-ganger. De fanfare was er vanaf de eerste editie bijna elke keer bij. Meijer: “Ook wij voeren het aantal repetities flink op naarmate het moment suprême nadert: diverse partijrepetities alsook de generale op 21 juli met medewerking van het Gelders Fanfare Orkest. Voor het WMC repeteren we ook een hele zaterdag om de puntjes op de i te zetten. Ik heb er alle vertrouwen in dat we zo een prima score behalen.”

Tekst: Hub Bertrand | Beeld: Katja Waltmans

De fanfare bereidt zich voor op het WMC: opperste concentratie bij de slagwerker van St. Caecilia Schimmert.
Tuba en bas zetten de toon en bieden de muzikanten een stevig fundament.
Dirigent Frenk Rouschop doet er alles aan om het beste uit zijn muzikanten naar boven te halen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding