Jasmijn en opa Wolf plakken de 30 kilometer sticker van Veilig Verkeer Nederland, die Karina van de Goor en Jack Stevelmans net hebben uitgereikt, op de groen-container.
Jasmijn en opa Wolf plakken de 30 kilometer sticker van Veilig Verkeer Nederland, die Karina van de Goor en Jack Stevelmans net hebben uitgereikt, op de groen-container. KatjaWaltmans

Sticker-actie maant tot matigen van snelheid in bebouwde kom van Merkelbeek

Nieuws

MERKELBEEK Jasmijn en haar opa Jan ‘Wolf’ Wolvekamp plakken een hartvormige sticker met het getal 30 op de groencontainer. Wolf woont al 26 jaar in de Kerkstraat in Merkelbeek en ziet met lede ogen de hoge snelheden van weggebruikers aan. “Kinderen worden afgezet op school en vervolgens geven de ouders flink gas, want ze moeten dóor. ‘s Nachts zijn snelheden van 80 kilometer en meer per uur helaas geen uitzondering.” 

Initiatiefneemster Karina van de Goor en Jack Stevelmans, namens D66 Beekdaelen, reikten maandagavond 300 stickers van Veilig Verkeer Nederland uit aan bewoners van de doorgaande weg van Merkelbeek. Doel is bewustwording van de maximum snelheid aldaar. “Door deze opvallende stickers met 30 kilometer waarschuwing op de containers te plakken worden weggebruikers met regelmaat attent gemaakt op het feit dat de toegestane snelheid 30 kilometer per uur is,’ vertelt initiatiefneemster Karina. Zij bedacht deze actie een tijd geleden, omdat snelheidsduivels ook langs haar huis aan de Haagstraat razen. “Naast geluidsoverlast is vooral de veiligheid van schoolgaande kinderen, voetgangers en fietsers in het geding.”

Reacties van buurtbewoners

De gratis stickers, die via Veilig Verkeer Nederland werden aangevraagd, zijn door veel buurtbewoners met enthousiasme ontvangen. Jack Stevelmans somt de meest gehoorde reacties op: “Een heel goed initiatief, want hier rijden ze als gekken! Ik snap die ouders niet, die hard scheuren om hun kinderen bij school te droppen. Straks is het weer vakantie en scheuren auto’s, motoren en scooters weer door het dorp. Het gedrag van mensen verander je niet. De gemeente doet er niets aan, ondanks alle meldingen.”

Karina en Jack hopen op deze manier een vuist te maken, zodat de actie kan rekenen op een groter draagvlak. “Gedragsverandering is geen gemakkelijk proces. Het zal tijd nodig hebben, maar we hopen dat we met hulp van D66 Beekdaelen ook de gemeente meekrijgen, zodat deze actie nog meer impact krijgt en weggebruikers rekening gaan houden met medeweggebruikers.”

Meld een onveilige verkeerssituatie en vraag ook een GRATIS sticker aan!

Is in jouw buurt of straat ook sprake van een onveilige verkeerssituatie? Meld het op: Meld een onveilige verkeerssituatie

Wil je ook zo’n sticker voor op je container? Vraag gratis aan via: VVN Stickeractie