Ger Rademakers houdt op zondag 9 oktober een open dag rondom de uitvaart in de sfeervolle Schinvelderhoeve, die regelmatig het decor vormt voor een liefdevol afscheid. "Praten over de dood is geen taboe meer."
Ger Rademakers houdt op zondag 9 oktober een open dag rondom de uitvaart in de sfeervolle Schinvelderhoeve, die regelmatig het decor vormt voor een liefdevol afscheid. "Praten over de dood is geen taboe meer." KatjaWaltmans

Afscheid nemen anno nu

Algemeen

Vandaag de dag hebben we heel andere ideeën bij een uitvaart dan twintig jaar geleden. De laatste twee jaar is dat zelfs heel sterk veranderd, doordat we op een andere manier afscheid móesten nemen. “Op dat moment was het voor veel mensen even slikken. Je moest het bekende en vertrouwde loslaten, maar veel nabestaanden vonden achteraf juist fijn dat ze de uitvaart op een andere manier konden inkleden. Gewoon op hun eigen manier, zonder verwachtingen van buitenaf,” vertelt Ger Rademakers van Uitvaart Limburg uit Brunssum. Om te laten zien wat tegenwoordig allemaal mogelijk is rondom een uitvaart, houdt hij op zondag 9 oktober een open dag rondom dit thema in de Schinvelderhoeve.

Ondernemers uit de regio laten tussen 12.00 en 16.00 uur zien wat zij kunnen toevoegen aan een liefdevol afscheid. Op deze gratis toegankelijke dag staan de deelnemende bedrijven verspreid op de binnenplaats, in de hoeve zelf en in de achtergelegen tuin. “We proberen echt lokale ondernemingen erbij te betrekken. Zo wordt bijvoorbeeld de muzikale omlijsting verzorgd door studenten van zanginstituut Vocaal Totaal. We durven steeds meer ons eigen gevoel en onze eigen wensen voorop te stellen. Durven onszelf steeds meer de vraag te stellen: “Hoe wil ik afscheid nemen?” of “Wat voor uitvaart wil ik zelf?” Praten over de dood is tegenwoordig geen taboe meer, we zoeken naar wat bij ons past in plaats van wat hoort,” legt Rademakers uit.

Ger begon zijn uitvaartonderneming tien jaar geleden vanuit een behoefte aan transparantie en duidelijkheid. “Veel mensen dachten goed verzekerd te zijn voor hun uitvaart, maar vaak bleek dat na tientallen jaren betalen slechts weinig geld beschikbaar was. Door mijn bedrijf anders in te richten kan ik kosten besparen, waardoor we ook mensen met een kleiner budget kunnen helpen. Zo hebben wij bijvoorbeeld geen eigen uitvaartcentrum, maar maken we gebruik van het mortuarium van een collega onderneming. Kwaliteit staat voorop, binnen het kader van transparantie en duidelijkheid. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens de open dag op een interactieve zuil direct de kosten voor je uitvaart berekenen op basis van je eigen wensen.” 

Geleefd en geliefd

Uitvaart Limburg is er voor iedereen. Voor mensen met een kleiner budget, mensen met juist meer budget en voor mensen die iets anders willen. Zo kwam de uitvaartondernemer ook terecht bij de Schinvelderhoeve als afscheidslocatie. “Een uitvaart in deze prachtige en sfeervolle hoeve blijkt zelfs voordeliger dan een afscheid in een crematorium!” Een traditionele uitvaart is allang niet meer de leidraad. “Er is zoveel mogelijk rondom een mooi en sfeervol afscheid. Denk aan alternatieven voor de traditionele houten kist, vervoer met een loopkoets, live muziek. Maar ook aan begraven worden op een natuurbegraafplaats, zoals Eygelshof, in plaats van het traditionele kerkhof. Nabestaanden kunnen in dit natuurgebied wandelen en picknicken en zo hun dierbare blijven gedenken. Juist daarom houden wij deze open dag: om je een idee te geven van wat tegenwoordig allemaal mogelijk is.”

“Een afscheid moet passen bij de overledene en de nabestaanden. Een afscheid kan klein of groot zijn. Openbaar of in besloten kring plaatsvinden. Wij vinden het belangrijk dat we, letterlijk en figuurlijk, dichtbij de families die we begeleiden staan. Ons werkgebied bevindt zich dan ook voornamelijk in Brunssum en Beekdaelen. De bedrijven waarmee we samenwerken komen uit de regio, ook dát vinden we heel belangrijk.”

Deelnemende bedrijven tijdens de open dag

Deelnemende bedrijven aan de open dag zijn: Uitvaart Limburg, zanginstituut Vocaal Totaal, Bogra uitvaartkisten, vereniging Dagvlinder, natuurbegraafplaats Eygelshof, Heemkundevereniging MijnBrunssum, palliatieve zorg Cicero Zorggroep, Judith’s BloemStijl, Irene Godderij Rouwbegeleiding, L’Ortye Rouwdrukwerk, Memories to Keep, Het Rouwkompas, Rouwservice Nederland, Stichting Kringloop Centrale Parkstad, SURE Juweelontwerp, Notariaat Verstegen, Video Vlodrop, Wensambulance Limburg en de Schinvelderhoeve. 

De toegang is gratis en de beurs is geopend van 12.00 tot 16.00 uur. De Schinvelderhoeve is gelegen aan de Brunssummerstraat 65 in Schinveld.

“Een afscheid moet passen bij de overledene en de nabestaanden. Een afscheid kan klein of groot zijn. Openbaar of in besloten kring plaatsvinden. Wij vinden het belangrijk dat we, letterlijk en figuurlijk, dichtbij de families die we begeleiden staan.”