Afbeelding

Hélène - Het licht uit

Column

De laatste tijd loop ik mezelf een beetje te zoeken. Dat het soms goed is om eens bij jezelf te rade te gaan, is niet slecht. Integendeel, ik hoop dat iedereen dat op gezette tijden eens doet. En dan hoop ik daarnaast dat onze wereldleiders mensen om zich heen hebben die mee gaan zoeken, liefst met een zoeklicht. Maar als ik de gebeurtenissen in de wereld zo bekijk, geloof ik dat bij sommige wereldleiders die lichtende bakens ontbreken. Sterker nog: het lijkt alsof ze bereid zijn tot het uiterste te gaan en dat ze daarop geen kritiek krijgen uit hun naaste omgeving. In een wereld waarin het motto ‘de laatste doet het licht uit’ lijkt te zijn, is het lastig iets of iemand te vinden waar je je aan vast kunt houden. Vandaar dat de burgers van Oekraïne zich vastklampen aan hun president, Zelensky.
Zelensky wordt door Poetin omschreven als en drugsverslaafde neonazi, omdat hij ooit zijn brood verdiende in de entertainmentsector. In werkelijkheid is hij een acteur die de verhaallijn in televisieserie Dienaar van het Volk - daarin speelt hij een buitenstaander die het tot president weet te schoppen – in de realiteit om heeft weten te zetten.
Zelensky is van Joodse komaf, dus hem neonazi noemen, is een van de vele uitspraken van Poetin waaruit blijkt dat hij in een soort parallelle werkelijkheid leeft. Zijn blik op de geschiedenis en de politieke verhoudingen in de wereld is dermate verstoord, dat ik dat heel erg eng vind. Een man als Poetin wordt omringd door op macht beluste ja-knikkers. Iemand die een ander geluid laat horen, eindigt met een vergiftigd kopje thee in een vliegtuig of, mocht hij dat overleven, in een strafkamp zonder enige vorm van proces.
Dat Zelensky op dit moment blijk geeft van een ongelooflijke drive om de mensen in zijn land te steunen en het voor lief neemt dat hem dat zijn eigen leven en dat van zijn familie kan kosten, had niemand bij zijn aantreden kunnen vermoeden. Zijn populariteit leverde hem in 2019 een overweldigende verkiezingsoverwinning op. En nu het zwartste scenario waar wordt, staat hij pal voor zijn volk en is hij hun baken van licht. Hij is een komiek die bruggen bouwt en corruptie bestrijdt, wat hem vooral populair maakt bij groepen mensen in de samenleving die normaal niet naar de stembus zouden gaan, omdat ze alle vertrouwen in de politiek verloren hebben. De partij van Zelensky heet, net als de tv-serie waarin hij speelde, “Dienaar van het Volk”. Dat is namelijk wat echte leiders doen: hun mensen dienen. En dat geldt zeker in tijden waarin leiders die alleen hun eigen belangen dienen, dreigen het licht uit te doen.