Weekupdate
Weekupdate

Weekjournaal week 10

Nieuws

BEEKDAELEN De redactie van www.mijnstem.nl, een initiatief van een van de grootste uitgevers in Nederland DPG Media in samenwerking met onderzoeksbureau Citisens, benaderde alle politieke partijen in Beekdaelen om mee te werken aan hun stemhulp. ‘Het voorziet in informatiebehoefte, het heeft een positief effect op de stemopkomst en is een belangrijk communicatiemiddel om inwoners te herinneren aan de verkiezingen,’ zo stond in het verzoek. 

Lokale stemwijzer toch online

Vier van de zeven partijen, VVD, GroenLinks, PvdA en D66 gaven gehoor aan het verzoek, CDA, Beekdaelen Lokaal en de Vernieuwingsgroep lieten het verzoek aan zich voorbij gaan. Daarop besloot MijnStem in eerste instantie om de stemwijzer niet online te zetten. Rodney Swelsen, lijsttrekker van D66 Beeldaelen, had daar moeite mee: ‘We hebben hier veel tijd en energie in gestoken omdat wij het een belangrijke, transparante tool vinden ter oriëntatie voor kiezers. Ik begrijp de argumentatie van MijnStem wel, het zou niet representatief genoeg zijn, maar ik vind ook dat zij hiermee partijen die iets te verliezen hebben in de kaart spelen.’ Hugo Schaffrath, lijsttrekker van de Vernieuwingsgroep, liet in een reactie weten dat zijn partij zich aan de afspraken uit het presidium, een vergadering van alle fractievoorzitters, heeft gehouden. ‘We hebben gezamenlijk afgesproken dat we hieraan niet zouden meewerken. Daarnaast vind ik zo’n stemwijzer niet objectief, het kan je zomaar de verkeerde kant op sturen. Ik denk dat de kiezer voldoende informatie heeft gekregen om een goede keuze te kunnen maken.’ 

Na een telefoontje van Swelsen naar MijnStem werd, na nog een laatste navraag bij de partijen die nog niets hadden ingeleverd, afgelopen maandag alsnog besloten de stemwijzer deze week online te zetten.

Ben Bizzie lanceert inspiratiepagina

BEEKDAELEN Het is algemeen bekend dat ons lichaam beweging nodig heeft om gezond te blijven. Toch beweegt ruim 39% van alle kinderen tussen vier en elf jaar te weinig. Om ouders, die een grote rol spelen bij het in beweging krijgen van de jeugd, te helpen heeft Ben Bizzie een oplossing. Ben Bizzie is hét beweegmaatje van kinderen en stimuleert hen om een actieve rol te nemen en mee te denken over een gezonde leefstijl. Een nieuwe inspiratiepagina speciaal voor ouders en kinderen op www.benbizziebeweegt.nl staat vol met tips en beweegspellen. Direct naar de juiste pagina? Scan dan de QR code.


Mini-Bibliotheek het Snuffelhuisje aan de Pastoor Greijmansstraat 9 werd feestelijk geopend. - KatjaWaltmans

Feestelijke opening Minibieb het Snuffelhuisje 

SCHINVELD Minibieb het Snuffelhuisje is op zaterdag 26 februari feestelijk geopend in het bijzijn van diverse gemeenteraadsleden, beide dorpscoördinatoren en belangstellenden uit de buurt. Onder het genot van een hapje en een drankje, en muzikale begeleiding door Trio Friends, werd getoast op het initiatief dat Rick Bruinsma en Joyce Hoppener met veel passie zijn gestart om zoveel mogelijk mensen met lezen in aanraking te laten komen. De minibieb is altijd geopend en gelegen aan de Pastoor Greijmansstraat 9 te Schinveld. Na een korte toespraak door wethouder John Essers, verrichtte hij met wethouder Jeanette Quadvlieg de officiële opening door het lostrekken van de rode strik, waardoor het mooie nieuwe kastje, in de vorm van een huisje, werd onthuld. Na afloop werd nog lang nagepraat.

Bingelrade Ontmoet weer van start

BINGELRADE Bingelrade Ontmoet start op woensdag 9 maart weer met haar maandelijkse etentjes voor inwoners uit Bingelrade en omgeving in het Ontmoetingscentrum aan de Dorpsstraat 145. Na de gedwongen pauze van twee jaar wordt allereerst getoast op de hervatting van deze gezellige ontmoetingen. Het driegangenmenu wordt aangeboden voor 8 euro per persoon. De zaal is open vanaf 16.30 uur. Aanmelding via Jose Schneiders, Dorpsstraat 193 in Bingelrade of bel met Jose via 06 250 22 136.

Herstart Repair Café Bingelrade

BINGELRADE De herstart van het Repair Café Onderbanken is op zaterdag 19 maart in het Ontmoetingscentrum aan de Dorpsstraat 145 in Bingelrade. Tussen 10.00 uur en 13.00 uur kun je hier terecht voor de reparatie van kapotte spullen. Kleding herstel, fietsen repareren, messen en scharen slijpen of die oude klok laten nakijken. De reparaties zijn kosteloos, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Nieuw is de boekenruil: hier kunnen kosteloos boeken naar keuze geruild worden. Na 12.30 uur worden geen nieuwe reparaties meer aangenomen om de eindtijd niet in gevaar te brengen. Heb je geen defecte spullen dan ben je welkom voor een gezellige ontmoeting onder het genot van een kopje koffie.

Wordt beeld vliegend hert vervangen?

JABEEK – BINGELRADE Het onbehandelde houten beeld van het vliegend hert op de rotonde tussen Jabeek en Bingelrade is in verval geraakt. Raadslid Rodney Swelsen pleitte voor een nieuw, op genoemd insect geïnspireerd, kunstwerk. In de laatste gemeenteraadsvergadering opperde hij het plan om jaarlijks 25.000 euro te begroten voor buitenkunst. Het Landgraafse kunstenaarsduo Atelier Les Deux Garçons, dat bekend staat op hun beeltenissen van dieren, heeft zich al gemeld en wil graag een nieuw kunstwerk maken van het bijzondere insect. De gemeente staat open voor een gesprek, maar heeft nu nog geen geld beschikbaar. Het voorstel van D66 voor het jaarlijkse beschikbaar stellen van een budget wordt later dit jaar in de gemeenteraad besproken.

Vitaal ouder worden in Beekdaelen

BEEKDAELEN In maart en april houdt Beweegdaelen voor alle 65-plussers van Beekdaelen verschillende Ontmoetingsdagen. Tijdens deze middagen neem je deel aan twee verschillende workshops onder leiding van professionals. Deelname is gratis, koffie en thee staan klaar. Aanmelden is verplicht en kan door te bellen met 088 455 2590 of een mail naar info@beweegdaelen.nl (benoem de dagen waaraan je wilt meedoen). Het programma is te vinden op www.beweegdaelen.nl en in onze (ook digitale) agenda.


Wethouder Timmermans zet de eerste schop in de grond - Aangeleverde foto

Aanleg glasvezelnetwerk van start 

SCHINVELD De eerste schop werd op woensdag 23 februari in de grond gezet door wethouder Jos Timmermans. Hiermee werd het startschot gegeven voor de werkzaamheden voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in een groot deel van Beekdaelen. ‘DE afgelopen jaren hebben we ervaren hoe belangrijk communicatie is, zowel zakelijk als privé. Straks hebben onze inwoners de beschikking over supersnel en betrouwbaar internet, daar gaan we met zijn allen veel profijt van hebben,’ zo liet de wethouder verheugd weten. In opdracht van DELTA Fiber Netwerk legt aannemer MIH het glasvezelnetwerk aan.

Samen zorgen zijn ervoor dat de overlast tot een minimum wordt beperkt. Binnenkort start de schouwing van 10.000 woningen in Beekdaelen waar bij de plaatsing van de aansluiting in huis wordt bepaald. De graafwerkzaamheden starten in maart en duren tot einde van dit jaar. Naar verwachting zullen alle inwoners met een abonnement in het eerste kwartaal van 2023 zijn aangesloten.

Dorpshuis Vaesrade in gebruik genomen

VAESRADE De Servatiuskerk in Vaesrade werd deels verbouwd tot gemeenschapshuis. Het schip van de kerk is nu beschikbaar voor het verenigingsleven van Voasje. Het andere deel is nog steeds in gebruik als kerk. Met carnaval werd voor het eerst gebruik gemaakt van het nieuwe dorpshuis. ‘Twaalf jaar zijn we hiermee bezig geweest. We zijn blij met het resultaat, maar we hadden het liever eerder gehad,’ vertelt Frank Extra, bestuurslid van het Dorpshuis. ‘Twaalf jaar zonder gemeenschapsruimte is niet goed geweest voor het verenigingsleven. In die periode werd ook de lagere school is gesloten en intussen zijn we ingeklemd door de Buitenring. We hebben wel wat voor de kiezen gehad afgelopen jaren.’ Het bestuur van het dorpshuis wordt gevormd door cv De Droepnaze, vv Vaesrade en harmonie St.Servatius. Extra: ‘Ander verenigingen kunnen de ruimte huren, zoals de bejaardensoos en de KBO. Ook hebben we sinds kort een jeugdsoos, opgericht door enkele actieve moeders. Daar zij we blij mee, want als je de jeugd verliest, verlies je de toekomst!’

Kans op nieuw Dorpshuis Sweikhuizen wordt reëel

SWEIKHUIZEN Het uitbouwen van Caffee Meels lijkt de meest voor de hand liggende optie voor het realiseren van een nieuw dorpshuis. Clubs die nu in het Rector Raevenshuis onderdak hebben kunnen hier ook worden ondergebracht. De renovatie van deze laatste huisvestiging zou volgens de begrotingen namelijk twee keer zo duur uitvallen dan een uitbouw van Meels. Daarom is de kans dat het Rector Raevenshuis op termijn definitief wordt gesloten steeds groter. Uitbaters Maurice Cobben en Corina Meels bevestigen dat ze bereid zijn mee te werken aan een verbouwing van hun etablissement, dat door de jaren heen ook een vertrouwde plek is geworden in het bergdorp.

Unicef actief in Parkstad Limburg

PARKSTAD Unicef zorgt voor een betere wereld voor kinderen. Onlangs is in Parkstad Limburg een nieuw Coördinatie Team (CT) geformeerd dat, samen met andere gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers in de regio, aandacht wil schenken aan het welzijn en de rechten van het kind. Dit doet het CT door voorlichting op scholen, het aanwezig zijn bij evenementen en het ontwikkelen van manieren om aandacht te schenken aan kinderrechten. Ook het voeren van een actief vrijwilligersbeleid en versterking van de samenwerking met overheid, bedrijfsleven, onderwijs en het maatschappelijk middenveld zijn middelen om het doel te bereiken. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Antoon Hermans via unicef.parkstad@gmail.com

Mini-Bibliotheek het Snuffelhuisje aan de Pastoor Greijmansstraat 9 werd feestelijk geopend.
Wethouder Timmermans zet de eerste schop in de grond