Weekupdate
Weekupdate

Weekjournaal week 11

Nieuws

Themabijeenkomst dementie


SCHIMMERT Ouderenbond St.Paulus en Alzheimer Nederland houden op 29 maart een gratis themabijeenkomst over dementie. Wat is dementie? Hoe herken je het? Hoe ga je ermee om? Wat zijn de mogelijkheden? Lyan Senden, bestuurslid voorlichting van Alzheimer afdeling Parkstad Limburg geeft de lezing, waarna Karin Hermans en Petra Scholte, werkzaam als casemanagers bij Hulp bij Dementie, verder ingaan op de mogelijkheden in de thuissituatie en waar je terecht kunt met vragen. Aanmelden via kboschimmert@gmail.com of bel met Chrit Leenders 06 818 81 773.

Hoej-Geet gevonden in Bedburg-Kirchherten 

SCHINVELD De 63e kartonnen geit met de gebreide uier is gevonden in het Duitse Bedburg-Kirchherten, ten westen van Keulen. De 10 jarige Luisa Roberts vond de geit op 2 maart, een dag na oplaten vanaf het Wilhelminaplein in Schinveld. In totaal heeft het dier zo’n 50 kilometer afgelegd. Het Hoej-Hoej Comité zal Roberts op korte termijn bezoeken.


Luisa Robertz met de Hoej-Geet - Aangeleverde foto

Kunstcursus Seniorenvereniging Schinnen

SCHINNEN Arjen Prooijen, beeldend kunstenaar en docent kunst, verzorgt de cursus ‘Beweging in de kunst na de tweede wereldoorlog’ voor senioren uit Beekdaelen. Bekeken wordt hoe kunstenaars, vormgevers en architecten steeds op een andere manier gebruik maken van het begrip beweging (action painting, kinetische kunst, giettechnieken etc.). De cursus wordt gegeven op 17, 24 en 31 maart in Gemeenschapshuis Noeber Beemden aan de Burgemeester Pijlsstraat 5a te Schinnen om 19.30 uur Prijs voor de drie avonden inclusief koffie of thee is 32,50 euro p.p. voor leden van seniorenvereniging Schinnen en 37,50 euro p.p. voor niet leden. Aanmelding via infoblad@seniorenschinnen of 06 424 59 099.

Opslagruimte gezocht voor processie attributen

OENSEL De buurt Oensel is dringend op zoek naar een nieuwe opslagruimte, circa 10m2, voor het opbergen van attributen die tijdens de processie worden gebruikt. Het is geen probleem om een eventuele opslagplaats te delen met een andere (buurt-)vereniging of een ruimte te hebben buiten de parochie of buurtschap. Buurt Oensel hoopt van harte dat deze oproep resultaat heeft, zodat ze geen afstand hoeven doen van de prachtige spullen en een mooie traditie kunnen voorzetten. Heb jij ruimte beschikbaar? Bel dan met Barry Kuipers: 06-127 51 479.

Harmonie St. Caecilia geeft concert in Schinvelder Hoeve

SCHINVELD Harmonie St. Caecilia uit Schinveld brengt op zaterdag 9 april om 20.00 uur het concert ‘De kus’ ten gehore in de Schinvelder Hoeve aan de Brunssummerstraat 65 te Schinveld. De entree bedraagt 10 euro p.p. Kaarten zijn te koop bij Bloem en Kadoshop Zen aan Wilhelminaplein 3 te Schinveld.

Bezoek aan Hoeskamer Arensgenhout

ARENSGENHOUT Wil je de kienmiddag op 21 maart of de inloopmiddag op 11 april bezoeken maar heb je geen vervoer? Bel dan met Tiny Rompen-Loijens 06 250 12 415 of mail naar paul.tiny.rompen@gmail.com en vraag een rit met de wensbus aan.

Opvang Oekraïense vluchtelingen

VAESRADE Beekdaelen is bezig met de voorbereidingen voor de opvang van 30 Oekraïense vluchtelingen in de voormalige basisschool aan Op de Vijf Bunder. Voor de opvang wordt gebruik gemaakt van bestaande klaslokalen. Keuken en sanitaire voorzieningen worden aangepast. De aannemer begint 14 maart met de werkzaamheden. Over de duur van de opvang is nog niets bekend. Ook in Brunssum wordt een opvang gereedgemaakt. In het voormalige dagbestedingsgebouw van Radar aan de Heufstraat zullen circa 50 vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen.

Getrouwden zoeken versterking

SCHINVELD Mei-vereniging de Getrouwden zoekt nieuwe leden. Ben jij minimaal 25 jaar, getrouwd of samenwonend en woon je in Schinveld? Meld je dan bij voorzitter Arcen Bruls. Meer informatie vind je op de facebook pagina van de Getrouwden. De komende jaarvergadering van de vereniging is op zaterdag 19 maart om 19.00 uur in cafe ‘t Beakske aan de Beekstraat 4a te Schinveld. Ook dat is een moment om kennis te komen maken. Tijdens de vergadering wordt de nieuwe werkgroep gekozen die gedurende de dennenstrijd tactiek, strategie en verstop-plaatsen zal bepalen.


Mei-vereniging de Getrouwden - Arcèn Bruls

Archeologische lezingen Clemensdomein

BRUNSSUM Het Clemenspark wordt opnieuw ingericht. Gedurende de werkzaamheden worden diverse lezingen gehouden (zie onze agenda) over het rijke verleden van deze plek. Zie hoe het verleden weer tot leven komt. Elke lezing bestaat uit twee delen. In de lezing op 24 maart presenteert Henk Stoepker de rijkdom van het Merkelbeeker beekdal, na de pauze verzorgt Maurice Janssen een onderdeel over Brunssums en Schinvelds aardewerk. De lezing van 10 april wordt verzorgd door Marie-Laure Hoedemakers van Baljon landschapsarchitecten, waarna archeoloog Dern Kamphuis nader ingaat op het Clemenskerkje en haar omgeving in de 12e eeuw. Entree is op basis van een vrije gave, de opbrengsten worden besteed om de geschiedenis van deze plek op een moderne manier te gaan presenteren aan bezoekers. 

Javan Hoen uit Brunssum speelt in Dagboek van een Herdershond

BRUNSSUM Javan Hoen uit Brunssum speelt de rol van de verdachte René Bongaerts in theaterspektakel Dagboek van een Herdershond dat op 8 mei in première gaat in het MECC te Maastricht. Hoen begon ooit in het Glaspaleis als danser van de populaire breakdance crew Trashcan Heroes. Later speelde hij onder andere in producties als Flashdance, Hair, West Side Story en The Adams Family. Voor tickets en informatie over de musical Dagboek van een Herdershond kun je terecht op www.dagboekvaneenherdershond.nl


Javan Hoen - Aangeleverde foto

Stratenaanpak tegen leegstand winkelpanden

PARKSTAD Met geld uit de Regiodeal willen de Parkstad gemeenten straten buiten de stadscentra (Streetwise doet dat juist in de centra) een impuls geven. Door de stratenaanpak moeten leegstaande en verloederde gebouwen een andere bestemming krijgen. De proef gaat van start in vijf straten, waaronder de Stationsstraat in Nuth. De proef duurt twee jaar en hiervoor wordt 600.000 euro uitgetrokken. De omzetting naar woningen ligt het meest voor de hand. In totaal zullen ongeveer 25 panden een andere bestemming krijgen, hiervoor is 25.000 euro per pand beschikbaar. ‘Dat is niet voldoende voor een volledige verbouwing van winkel naar woning, maar we willen een prikkel geven aan pandeigenaren,’ zo laat wethouder Martin de Beer van Heerlen weten. Verrommelde straten zijn een erfenis uit het mijnverleden, waarin de dorpen van de Oostelijke Mijnstreek aan elkaar groeiden. Toen was lintbebouwing een logische keuze. ‘Tegenwoordig zetten we echter in op compacte centra.’ De komende twee jaren gaan transitiecoaches de boer op om in de vijf proefstraten pandeigenaren te benaderen. Als de proef succesvol blijkt wil de stadsregio Parkstad dit uitbreiden.

Toeristisch Magazine voor Zuid-Limburg

LIMBURG De Zuid-Limburgse gemeenten lanceerden op 10 maart de campagne De Grote Verhalen van Zuid-Limburg. Dit gebeurde samen met de introductie van het nieuwe toeristische magazine Zuid-Limburg Lonkt..., waaraan tevens een multimediacampagne is gekoppeld om de uitwerking van de toeristische visie Bestemming Zuid Limburg 2030 concreet te maken. Die visie behelst het inzetten op duurzaam toerisme, ofwel een GREEN destination, waarbij wordt uitgegaan van toerisme dat past bij de identiteit van de regio, energieneutraal is, dat de natuur niet aantast en geen negatieve gevolgen heeft voor de inwoners. ‘We gaan zoeken naar gasten die passen bij ons DNA, respect hebben voor de cultuur en ons landschap en een connectie willen maken met de essentie van onze streek,’ zo stelde Anya Niewierra, algemeen directeur van Visit Zuid-Limburg. Tijdens de lancering gaven zeven bestuurders voorbeelden van de uitvoering van deze Grote Verhalen in hun gemeente. Eric Geurs had het in dit kader over het Romeins Verleden, Heuvels & Dalen, Wijnbouw en het Mijnverleden. Aan het Magazine verleenden onder andere Andre Rieu en Twan Huys een bijdrage. Zuid-Limburg Lonkt... wordt in april verspreid (oplage 110.000 stuks) via de VVV-kantoren, gemeentes, ondernemers en anders partners. De multimediacampagne omvat onder andere fiets- en wandelroutes, vlogs en blogs. 


Van links naar rechts: wethouder Stijn Kropman Gemeente Landgraaf, wethouder Peter Thomas Gemeente Voerendaal, burgemeester Jos Hessels Gemeente Echt-Susteren, wethouder Gerry Jacobs Gemeente Eijsden-Margraten, wethouder Carolus de Rijck van Brunssum, wethouder Pieter Meekels Gemeente Echt-Susteren(boven), wethouder Gina van Mulken Gemeente Stein, wethouder Jos Hendriks Gemeente Gulpen-Wittem, wethouder Niels Peeters Gemeente Maastricht, wethouder Peter Hovens Gemeente Meerssen, wethouder Jean-Paul Kompier Gemeente Vaals, algemeen directeur Visit Zuid-Limburg Anya Niewierra, burgemeester Norbert Reyans Gemeente Selfkant, burgemeester gemeente Beekdaelen Eric Geurts. - foto: Harry Heuts

Luisa Robertz met de Hoej-Geet
Mei-vereniging de Getrouwden
Javan Hoen
Van links naar rechts: wethouder Stijn Kropman Gemeente Landgraaf, wethouder Peter Thomas Gemeente Voerendaal, burgemeester Jos Hessels Gemeente Echt-Susteren, wethouder Gerry Jacobs Gemeente Eijsden-Margraten, wethouder Carolus de Rijck van Brunssum, wethouder Pieter Meekels Gemeente Echt-Susteren(boven), wethouder Gina van Mulken Gemeente Stein, wethouder Jos Hendriks Gemeente Gulpen-Wittem, wethouder Niels Peeters Gemeente Maastricht, wethouder Peter Hovens Gemeente Meerssen, wethouder Jean-Paul Kompier Gemeente Vaals, algemeen directeur Visit Zuid-Limburg Anya Niewierra, burgemeester Norbert Reyans Gemeente Selfkant, burgemeester gemeente Beekdaelen Eric Geurts.