Graphic: Upendi Film
Graphic: Upendi Film

Coalitiepartners staan voor lastige keuzes

Nieuws

Grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen zijn de lokale partijen Vernieuwingsgroep en Beekdaelen Lokaal. Beide groeiden één zetel en hebben samen een krappe meerderheid van 13 zetels. Hugo Schaffrath, fractievoorzitter van de Vernieuwingsgroep ziet echter liever een brede coalitie van minimaal 16 zetels. Over welke partij(en) hij het liefst in de coalitie ziet laat hij zich (nog) niet uit: “We sluiten niemand uit, het proces moet zijn gang gaan.”

Clasina Debets, de enige vrouwelijke lijsttrekker, haalde met 725 stemmen het hoogste aantal voorkeursstemmen binnen. Hoewel ze het had verwacht is ze enorm blij en trots te zien dat haar achterban weer is gegroeid en GroenLinks zelfs een zetel winst maakte. ‘We hebben keihard gewerkt: kiezers opgezocht en gesproken. Wat mij opviel is het gevoel van de inwoners van Schinveld. Daar leeft het idee dat ze niet meer meetellen. Dat nemen we mee voor de komende periode, dat gevoel móet veranderen.” 

Hoewel een coalitie van Beekdaelen Lokaal en de Vernieuwingsgroep voor de hand ligt, is het nog de vraag of beide partijen elkaar gaan vinden op de grote thema’s Wonen, Duurzaamheid en Onderwijs. Heeft het CDA nog voldoende body om wethouders te leveren, gezien het recente vertrek van een drietal fractieleden? GroenLinks wethouder John Essers wil graag verder om zijn werkzaamheden voort te kunnen zetten: hij heeft zich weer gemeld als kandidaat-wethouder. Met drie zetels is GroenLinks een reële optie voor de lokale partijen om een brede coalitie te kunnen vormen.

Deze week zijn de eerste gesprekken rondom de formatie. De tijd zal het leren, maar feit is dat in de komende periode lastige keuzes gemaakt moeten worden. Denk aan de bouw van drie nieuwe basisscholen (waar?) en maatregelen om klimaatdoelstellingen te behalen. 

Tekst: Katja Waltmans
Graphic: Upendi Film