Weekupdate
Weekupdate

Weekjournaal week 13

Nieuws

Prijswinnares Nathalie kleurt met kinderen mee

MERKELBEEK Nathalie Dietzenbacher gaat graag gezellig bij haar kinderen zitten als ze aan het kleuren zijn. “Laatst dacht ik; ik heb een mooie tekening gezien in het Journaal, laat ik die eens inkleuren. Gewoon voor de lol.” Hoewel ze zich een beetje bezwaard voelt als volwassene een prijs voor een kleurplaat in ontvangst te nemen, is de blijdschap er niet minder om. We kunnen de 38-jarige Brunssumse, die nu in Merkelbeek woont, geruststellen: de loting is eerlijk verlopen onder alle inzenders van de carnavalskleurplaat. “Ik ben erg blij met de kadobon van Zen Bloem en Kado, zo’n leuke winkel!” Ze bladert elke week door het Journaal van Beekdaelen, de puzzels zijn favoriet. Heel erg bedankt, wat fijn dat jullie met zoveel inzet elke week weer het Journaal in elkaar zetten. Zo blijven we op de hoogte van wat zich in de buurt afspeelt!”


Nathalie met paardje Luca - Katja Waltmans

Wandelmuseum van kinderkunstwerken

SCHINVELD De kinderen van basisschool Schinveld hebben hard gewerkt om prachtige, creatieve kunstwerken te maken. Help jij mee om een of meer van deze kunstwerken tentoon te stellen voor of achter jouw raam? Zo kan iedereen al wandelend genieten van deze werkstukken, waarvan enkele ook de geschiedenis van Schinveld laten zien. Aanmelden kan via f.hartgerink@cmww.nl tot 30 maart. De kunstwerken hangen vanaf 4 april twee weken lang.

Derde dorpscoördinator René Stevens

NUTH Naast Schinveld, Jabeek, Bingelrade en Merkelbeek heeft ook Nuth sinds kort een eigen dorpscoördinator. René Stevens is de derde schakel tussen burger en gemeente. Stevens werkte eerder voor de gemeente Nuth en sinds de fusie voor Beekdaelen. Nuth is bekend terrein voor hem. “Ik sta de inwoners van Nuth graag met raad en daad terzijde en zorg ervoor dat de juiste mensen met elkaar in contact worden gebracht.”

Ongeros speelt Super Super

AMSTENRADE Toneelvereniging Ongeros uit Amstenrade brengt 3 weekenden lang de voorstelling Super Super ten tonele. Op vrijdag 15 en 22, zaterdag 16 en 23 en zondag 17 en 24 april wordt gespeeld Bie de Veldwachter en op vrijdag 29 april, zaterdag 30 april en zondag 1 mei is de voorstelling in Partycentrum de Oirsprong. De optredens op vrijdag- en zaterdagavonden zijn om 20.00 uur, op de zondagen om 19.00 uur. De zalen zijn een uur voor aanvang open. Kaarten zijn in de voorverkoop voor 10 euro te koop bij sigarenspeciaalzaak Twan Senden aan de Hoofdstraat 2a te Amstenrade. Telefonisch reserveren kan via 06 28298606 op maandag tot en met vrijdag na 18.00 uur of in het weekend. Online verkoop: www.ongeros.nl/kaartverkoop.

Grote voorjaarsrommelmarkt

JABEEK Bewoners van Jabeek bieden hun overbodig geworden spulletje te koop aan op eigen terrein. Dit succesvolle evenement wordt op zondag 10 april voor de tiende keer gehouden van 9.00 tot 15.00 uur. De entree is gratis en door het hele dorp zijn garages of tuinen geopend.

Zwerfafvalschrikkers

SCHIMMERT Een groep inwoners van Schimmert heeft zich verenigd in het team Houd Schimmert Schoon en wil zwerfafval voorkomen en opruimen. Onlangs plaatsten zij op tien plekken zwerfafvalschrikkers: houten palen met een dwarsligger waaraan blikjes zijn bevestigd. Erboven een boos kijkende emoji om aan te geven hoe het team denkt over mensen die hun afval achteloos weggooien. Het team zoekt nog vrijwilligers om regelmatig mee te komen opruimen.

Herdruk De Bokkerijders met de Dode Hand

SCHINNEN De eerste oplage (400 stuks) van het boek De Bokkerijders met de Dode Hand was in no time uitverkocht. Intussen in de herdruk klaar. Vanwege de gestegen grondstofprijzen is besloten de twee losse boeken tot een exemplaar samen te brengen, daardoor is de verkoopprijs ongewijzigd gebleven. Voor 59,90 euro kan het boek online besteld worden via de website www.sjtigs.eu of door het sturen van een mail naar: secretariaat@sjtigs.eu. Bellen kan ook: 046 443 3686 of 06 2094 2930.


Het boek ‘De Bokkerijders met de Dode Hand’ - Aangeleverde foto

Zuid Limburgs Streekproduct

LIMBURG Ondernemers, overheid en onderwijs hebben de handen ineengeslagen om streekproducten uit het Zuid-Limburgse heuvelland op de kaart te zetten. De Stichting ter stimulering van Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg onthulde op 18 maart het keurmerk voor Zuid-Limburgse streekproducten in watertoren de Reusch te Schimmert. Doelstelling is inzetten op kwaliteit, authenticiteit en een eerlijke prijs voor elke betrokken partij. Door de transitie in de regionale landbouw te stimuleren wordt een sterk tegengeluid gegeven in tijden van schaalvergroting en prijsconcurrentie. Het label Zuid-Limburgs Streekproduct is een keurmerk dat garant staat voor een bijzonder kwaliteitsproduct. Wil jij als ondernemer met jouw product ook meedoen? Meld je dan aan op de website www.srvszl.nl

Mogelijk inloophuis voor verborgen hulpvragen

HEERLEN – SCHINNEN Een plek waar je kunt binnenlopen, ook al ben je niet op zoek naar hulp. Voor een kop koffie of thee, een goed gesprek of om gebruikte kleding uit te zoeken. Aan de Schaesbergerweg in Heerlen gaat binnenkort een inloophuis open dat hierin voorziet. Nu worden hier al voedselpakketten uitgedeeld en is gebruikte kleding te koop. Initiatiefnemer Maarten Thomassen van Helpcenter Schinnen denkt dat door het aangaan van gesprekken ook verborgen hulpvragen op tafel komen. Problemen als eenzaamheid, armoede en verslaving zijn in coronatijd gegroeid en de huidige inflatie maakt het voor veel mensen lastig om rond te komen. Als het initiatief succesvol blijkt zullen ook in Brunssum en Schinnen dergelijke inloophuizen worden ingericht. De projecten van het Helpcenter zijn erop gericht dat deelnemers uiteindelijk weer meer regie krijgen over hun eigen leven.

Jubileumfeest schutterij Sint Sebastianus

SCHINNEN Schutterij Sint Sebastianus uit Schinnen houdt een jubileumfeest op zondag 24 april, het exacte programma is nog niet bekend maar hieraan wordt hard gewerkt door de feestcommissie. De schutterij bestaat op 16 april 2022 25 jaar na de heroprichting. Deze eeuwenoude vereniging was tot 1997 bijna veertig jaar in ruste, de precieze oprichtingsdatum wordt nog uitgezocht, maar reeds in 1285 wordt deze vereniging genoemd. De oude zilveren koningsvogel houdt een plaatje in zijn snavel met daarop gegraveerd 1515 Mighiel Cuijpers. Dit jaartal wordt echter niet als oprichtingsdatum aangemerkt.


Schutterij St. Sebastianus Schinnen na heroprichting in 1997 - Jo Schoonbrood

Fototentoonstelling over mensenhandel 

BRUNSSUM In het Vijverpark in Brunssum is tot 13 april de fototentoonstelling Open je Ogen te zien. De tentoonstelling bestaat uit 30 meter hoge portretten en indringende verhalen van slachtoffers van mensenhandel. Met deze tentoonstelling wil gemeente Brunssum aandacht vragen voor de vaak onzichtbare mensenhandel in de 21e eeuw. De foto’s zijn gemaakt door Ernst Coppejans en brengen de ernst en diversiteit van mensenhandel in Nederland in beeld. De tentoonstelling is in de open lucht en gratis toegankelijk.


Een van de portretten in het Vijverpark in Brunssum - Upendi Film

Modeshow in Ontmoetingscentrum

BINGELRADE Modehuis Mardid uit Brunssum verzorgt een modeshow waarin leden van ZijAktief de nieuwste voorjaarsmode tonen. Deze show is op zaterdagavond 6 april vanaf 19.30 uur in het Ontmoetingscentrum aan de Dorpsstraat 145 te Bingelrade. Entree is gratis, de consumpties zijn voor eigen rekening. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Aanmelden tot en met 3 april bij Jeanette Wierts: 046-4424398of 06-16286367. 

Fototentoonstelling kerken van Parkstad

KERKRADE In Abdij Rolduc in Kerkrade is vanaf 26 maart een fototentoonstelling te zien over de kerken van Parkstad. De samenvoeging van kerkgemeenten dreigt een cultureel erfgoed te vernietigen dat in de tijd van de mijnen van groot belang was: naast elke mijn stond een kerk en het leven van de kerkgemeenten gaf vorm aan de samenleving. De foto-expositie in Rolduc is tot en met 10 april dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur te bezichtigen.