Burgemeester Eric Geurts wandelt samen met leerlingen van BS Schinveld de route van het wandelmuseum. Het oranje lint werd bij verzorgingstehuis Aan de Bleek doorgeknipt als openingshandeling.
Burgemeester Eric Geurts wandelt samen met leerlingen van BS Schinveld de route van het wandelmuseum. Het oranje lint werd bij verzorgingstehuis Aan de Bleek doorgeknipt als openingshandeling. Katja Waltmans

Burgemeester opent wandelmuseum

Nieuws

Alle groepen van Basisschool Schinveld maakten vorig jaar kunstwerken tijdens lessen over cultureel erfgoed. Dit was in het kader van PIT: samen groeien naar duurzaam cultuuronderwijs in Parkstad. “Wij hebben een eigen visie op cultuur ontwikkeld en vertalen dit naar concrete activiteiten,” vertelt Bianca Bezemer, het nieuwe schoolhoofd van BS Schinveld. De bedoeling was om de werken op school tentoon te stellen, maar corona gooide destijds roet in het eten. Om ouders, familie en vrienden toch in de gelegenheid te stellen te genieten van de maaksels van de leerlingen, werd het wandelmuseum bedacht.

In de groepen 1 en 2 vertelden de juffen over de witte Juffer van de Lammedam, de kinderen hebben dit verwerkt in knutselwerkjes. De groepen 3 en 4 liepen de beeldenroute langs de Rode Beek en maakten met een kunstenares beelden rondom dit thema. De groepen 5 en 6 zijn in Nonke Buusjke geweest. Zij maakten blauwdrukken, een analoge fototechniek. De groepen 7 en 8 tenslotte, hebben geleerd over de Witte Juffer en daarna samen met een rapper een gedicht hierover geschreven. “We plaatsen alle werken in etalages, daarvoor gebruiken we de ramen van bedrijven en enkele woonhuizen,” laat Juf Martine Könings weten. Zij is een van de twee cultuurcoördinatoren en organiseerde dit alles samen met haar collega’s. “Eigenlijk zou op dit moment weer een ‘normale’ tentoonstelling kunnen plaatsvinden, maar de leiding besloot het toch op deze creatieve manier te doen.” Maandagochtend werd het wandelmuseum officieel geopend in het bijzijn van burgemeester Eric Geurts. Hij werd muzikaal opgewacht door de kleuters en de kinderraad gaf uitleg over het project. Vervolgens liepen kinderen en burgemeester de route om de kunstwerken te bewonderen. Bij Aan de Bleek volgde een symbolische openingshandeling met het doorknippen van een oranje lint.


De kunstwerken in een van de etalages op de route van het wandelmuseum. - Katja Waltmans

De expositie duurt nog tot en met maandag 18 april, Tweede Paasdag, en is mogelijk gemaakt door medewerking van CMWW/GRIB, zij regelden de contacten in de buurt. De creaties zijn te bekijken in de volgende straten: Beekstraat, Wilhelminaplein, A ge Water, Heidestraat en Kloosterlaan in Schinveld.

Tekst en Beeld
Katja Waltmans