Weekupdate
Weekupdate

Weekjournaal week 14

Nieuws

Weg Hulsberg-Aalbeek half jaar dicht

HULSBERG / AALBEEK De N298 vanaf Hulsberg tot en met Aalbeek gaat dicht van 11 april tot begin oktober. Dit gebeurt in verband met groot onderhoud en het voorkomen van wateroverlast. De bedoeling is dat het riool groter wordt gemaakt, waarna nieuw asfalt wordt gelegd. Het verkeer wordt omgeleid, dit zal tot ongeveer vijf minuten vertraging leiden. Het advies is om het stuk te mijden en te rijden via de A79, A76 en A2.

Gratis inheems bloemzaad bij voedselbank voor bijen 

BEEKDAELEN Om bestuivende insecten te helpen worden tussen 1 en 22 april gratis zakjes bloemzaad uitgedeeld. Deze zijn beschikbaar gesteld door the Pollinators, een stichting die zich sinds 2016 inzet voor het welzijn van bestuivers en het vergroten van de biodiversiteit. Op Nationale Zaaidag (22 april) gaan naar verwachting tienduizenden mensen tegelijkertijd deze zaadjes in de grond stoppen. Wil jij ook meedoen? De voedselbanken voor bijen in Beekdaelen zijn: Toon Chappin in Hulsberg en minibieb het Snuffelhuisje te Schinveld. Surf naar www.voerdebij.nl voor meer informatie.

Repair Café

JABEEK Kapotte spullen weggooien? Mooi niet! In het Ontmoetingscentrum van Jabeek aan de Dorpsstraat 35 worden op zaterdag 16 april van 10.00 tot 13.00 uur weer defecte spullen gerepareerd. Kleding herstel, fiets reparaties, messen, scharen en tuingereedschap slijpen. Ook zijn twee klokkenmakers aanwezig. Reparaties zijn kosteloos, een vrijwillige bijdrage is welkom. Extra service: boekenruil. Na 12.30 uur worden geen reparaties meer aangenomen.

Recreatiepark in groeve Schinnen

SCHINNEN Firma Bruls tekende afgelopen  donderdag een intentieovereenkomst met gemeente Beekdaelen voor de aanleg van vakantiepark en recreatiegebied Silt in groeve Nagelbeek. Nu gaat de bestemmingsprocedure van start. Volgens Christiaan Daal van de firma Bruls zal het minimaal vijf jaar duren voordat het park met zonnepanelen, wandelpaden, groen en een zestigtal vakantiehuisjes klaar is. Het gebied van honderd hectare rondom de voormalige grindgroeves wordt verdeeld in een duurzaam natuurgebied rondom Spaubeek en een meer toeristisch, maar ook duurzaam, park in Schinnen. Er komt meer ruimte voor planten en dieren en het moet vooral weidsheid en stilte ademen. De bebouwing wordt zoveel mogelijk geïntegreerd in de omgeving. Bezoekers kunnen straks door het gebied lopen, fietsen en mountainbiken. In beide groeves komen waterpartijen. In Schinnen komt een natuurbad met strand dat onderdeel is van de grote plas. Belangstellenden kunnen de werkzaamheden volgen via een hoge brug die om het gebied heen zal lopen. Met bewoners in de omgeving wordt open gecommuniceerd, volgens van Daal verloopt dit positief. 

Sterre Slosser Nederlands Kampioene dressuur

OIRSBEEK Sterre Slosser is pas 7 jaar oud, maar zewerd op zondag 27 maart Nederlands Kampioen dressuur op de KNHS Indoorkampioenschappen in Ermelo. Sterre kwam uit in de klasse L1 cat. A/B en is heeltrots op haar dertienjarige pony Krien’s Dion die ze nu een jaartje rijdt. “Ik heb al eens eerder op de kampioenschappen gereden, maar toen werd ik tweede. Mijn pony is altijd heel lief, ook op stal. Daar haalt hij wel eens grappen uit,” zo vertelt de zevenjarige Oirsbeekse kampioene.


Sterre met haar pony Krien’s Dion - Aangeleverde foto

Palmpasendienst muzikaal begeleid door harmonie St. Caecilia

BINGELRADE De Palmpasendienst op zaterdag 9 april om 19.00 uur in de kerk van Bingelrade wordt opgeluisterd door de plaatselijke harmonie. De dienst wordt bijgewoond door alle communicantjes uit Schinveld, Merkelbeek, Amstenrade en Bingelrade. Tijdens de viering worden ook alle palmtakken gezegend. Harmonie St. Caecilia werkt al een tijdje samen met de harmonien van Amstenrade en Vaesrade, leden van deze verenigingen zullen tijdens de dienst de Bingelraadse afdeling ondersteunen om tot een mooie muzikale omlijsting te komen.

Paasconcert fanfare Sint Lambertus

SCHINVELD Fanfare Sint Lambertus houdt een Paasconcert op maandag 18 april in Cultureel Centrum FaSiLa om 14.00uur. Muzikale gast is het Intrumentalverein St.Caecilia Tüddern dat het concert opent met een muzikale reis rond de wereld. Na de pauze brengt de organiserende fanfare onder leiding van Marc Bongers en Lex Houtermans een gevarieerd programma ten gehore. De entree is gratis, maar gehoopt wordt op een vrije gave.

Bloesemtocht tot medio april

SWEIKHUIZEN Stichting Rengeloat maakt wandelaars attent op de bloesempracht die tot medio april valt te bewonderen. Omdat de bloei slechts van korte duur is maakt de stichting hier extra melding van en markeert de route met rood-wit-zwart lint. Om de route te volgen kan het beste gestart worden bij de kerk, vandaaruit gaat de route naar beneden. Na ruim 100 meter links over de trappen en dan de markeringen volgen. Meer informatie is te vinden op www.sjweikeserrengelaot.nl

Lammetjesdagen Brunsummerheide

BRUNSSUM Het is feest bij de schaapskuddes op de Brunssummerheide. Er worden weer lammetjes geboren! Ga ook op kraamvisite en meld je aan via deze link. 

Grootse garagesale in Puth

PUTH Kleding, antiek, huishoudelijke spulletjes, speelgoed en nog veel meer wordt op zondag 22 mei van 10.00 tot 16.00 uur in heel Puth te koop aangeboden tijdens een grote garagesale. De toegang is gratis en de opbrengsten van inschrijf- en sponsorgelden gaat naar de stichting Casa-Gambia (www.casa-gambia.nl). De route wordt aangegeven met oranje pijlen, maar ook digitaal (zie facebook). Meer informatie via Francoise (06 525 61 221) of Francine (06-212 08 990).

Tweede vluchtelingenopvang

DOENRADE In de voormalige accommodatie van VV Doenrade kunnen vanaf half april tot maximaal twaalf vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. Gemeente Beekdaelen vangt ook al dertig vluchtelingen op in de vroegere basisschool in Vaesrade. De bedoeling is dat Beekdaelen op termijn plek zal bieden aan circa 100 vluchtelingen. Helpcenter Schinnen wil de voedselvoorziening verzorgen voor Oekraïners in Beekdaelen. De christelijke hulporganisatie hoopt dat inwoners voedsel en andere hulpgoederen willen doneren. Meer informatie is te vinden op www.helpcenter.nl

Recordpoging molens draaien

OIRSBEEK - NUTH In een poging het wereldrecord molens draaien te vestigen zullen de Janssenmolen in Oirsbeek en de molen van Hunnecum in Nuth op zaterdag 9 april draaien van 11.00 – 12.00 uur. De bedoeling is dat op dat tijdstip in heel Nederland 600 molens draaien om het wereldrecord werkelijkheid te laten worden. Bezoekers zijn welkom en de molenaars verzorgen rondleidingen en geven uitleg over de werking van hun molen, zo laat het Gilde van Vrijwillige Molenaars weten. Zij initiëren deze recordpoging.

Noodzakelijke opknapbeurt Cultureel centrum FaSiLa te duur?

SCHINVELD De exploitatie van veel verenigingsgebouwen in Beekdaelen staat onder water. Veel accomodaties zijn verouderd en moeten op termijn worden verduurzaamd. Is dat betaalbaar? Voor nu wil de gemeente het essentiële werk bij FaSiLa vergoeden via een incidentele bijdrage, waarvan de hoogte nog onduidelijk is. Dit is echter geen duurzame oplossing, stelt de gemeente. Op termijn zou 437.000 euro nodig zijn voor groot onderhoud, over verduurzaming nog maar niet te spreken. De vraag rijst of dit nog wel rendabel is en of nieuwbouw niet beter is. In overleg met verenigingen wil de gemeente een plan maken waarin staat welke voorzieningen in Beekdaelen overeind kunnen blijven. Dat vergt visie, wil, daadkracht en intensieve samenwerking. Er zullen ook impopulaire maatregelen genomen moeten worden.