Weekupdate
Weekupdate

Weekjournaal week 15

Nieuws

Mini Keukenhof in Brunssum 


BRUNSSUM Heemtuin In de Struiken heeft het nieuwe seizoen geopend met een mini-Keukenhof. Duizenden tulpenbollen, gesponsord via het IBA Parkstad project Bewoners maken Parkstad, zijn afgelopen najaar gepoot en in een opslag bewaard. Nu zijn ze buiten en staan ze ver boven de grond. Ook komend weekend kunnen bezoekers nog genieten van dit oerHollands spektakel. Gehoopt wordt dat de Tulpenhof ook bijdraagt aan de aandacht voor vergroening. Na volgend weekend worden potten met tulpen over Brunssum verspreid, met name bij de ingang van ouderencomplexen. “Als de bloemen zijn uitgebloeid halen we ze weer op. We willen dit elk jaar herhalen,’ zo laat Henri Ummels, een van de initiatiefnemers, weten.


De tulpen zijn ook komend (Paas-)weekend nog te bewonderen. De heemtuin is zondag en maandag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. - Katja Waltmans

Het Clemenspark vertelt!

OUD MERKELBEEK De derde en laatste lezing over de geschiedenis van het Clemensdomein en de archeologische onderzoeken vindt plaats op donderdag 14 april om 19.30 uur. Als je nieuwsgierig bent over hoe het park er straks uit gaat zien, kom dan naar deze lezing. Entree is op basis van een vrije gave die wordt besteed om de geschiedenis op deze plek via een app te gaan presenteren aan voorbijgangers. Vanwege werkzaamheden kan momenteel het best geparkeerd worden aan de Groeneweg, bij de Kling of in de Titus Brandsmastraat.

Vandalisme en overlast op Beukenberg

OIRSBEEK Dre Kuijpers, voorzitter van IVN Beekdaelen-Schinnen maakt zich boos over de sterke toename van vandalisme in natuurgebied de Beukenberg. Brommers die voetpaden onbegaanbaar maken, brandstichting en vernielingen zijn de laatste tijd schering en inslag. “Veel vrijwilligers zetten zich in om hier een mooie plek van te maken. Ik betreur het onfatsoen van enkele personen die deze mooie omgeving vernielen,” is de teleurgestelde reactie van Kuijpers. Hij heeft hier melding van gemaakt bij de politie, de gemeente en Bodemzorg Limburg.

– Rectificatie –
Grote garagesale in Puth

PUTH Kleding, antiek, huishoudelijke spulletjes, speelgoed en nog veel meer wordt op zondag 22 mei van 10.00 tot 16.00 uur in heel Puth te koop aangeboden tijdens een grote garagesale. De toegang is gratis en de opbrengsten van inschrijf- en sponsorgelden gaat naar de stichting
Casa-Gambia (www.casa-gambia.org en niet .nl zoals eerder vermeld). De route wordt aangegeven met oranje pijlen, maar ook digitaal (zie facebook). Meer informatie via Francoise 06 525 61 221 of Francine 06-212 08 990.

Flessenactie fanfare Sint Joseph

MERKELBEEK De flessenactie van fanfare Sint Joseph uit Merkelbeek vindt plaats op zaterdag 16 april. Vanaf 10.00 uur zullen leden van de vereniging langs de deuren gaan voor het ophalen van lege statiegeldflessen. De opbrengst komt ten goede aan diverse activiteiten binnen de vereniging. U kunt uw flessen voor de deur plaatsen.

Turnsters GV Olympia succesvol 

SCHINVELD Lizzy, Marit, Meggie en Merel van gymnastiekvereniging Olympia uit Schinveld hebben zich geplaatst voor de finale van de Limburgse Kampioenschappen individuele meerkamp turnen op 21 mei in Weert. Zij deden dit door diverse individueel behaalde resultaten. Onlangs behaalden zij de derde plaats bij hun tweede regionale voorwedstrijd damesturnen in groepsverband en werden zij ook derde in de poule. De vereniging verwelkomt graag nieuwe leden, meer info op www.gvolympiakfc.nl


Lizzy, Marit, Meggie en Merel - Aangeleverde foto

Gezellige yogagroep zoekt leden

SCHINVELD Elke dinsdagochtend wordt, onder leiding van een ervaren yoga-docente, yoga beoefend in cultureel centrum FaSiLa van 9.00 tot 10.00 uur. Er is ruimte voor nieuwe aanmeldingen. Voor meer informatie bel met Bep Boonman 045 525 35 13.

Dagboek van verzetsheld Zef Hendriks

BRUNSSUM De Jack Aldewereld stichting heeft bekend gemaakt dat verzetsheld Zef Hendriks centraal staat in hun project voor 2022. Bekend is Hendriks vooral vanwege zijn inzet voor de Folkloristische Parade, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde hij ook een cruciale rol in het verzet. Hij vervalste persoonsbewijzen en distributiestamkaarten voor onderduikers en deelde zijn kennis hierover met andere mensen uit het verzet in Limburg. Om meer bekendheid voor de held te genereren wordt gebruik gemaakt van het geheime dagboek dat Zef Hendriks bijhield en dat nog in bezit in van zijn familie.


Verzetsheld Zef Hendriks - aangeleverde foto 

Toneelvereniging Donatus speelt Langk & Mislukkig

NUTH Na het wat serieuzere D’r Komiek speelt toneelvereniging Donatus nu het hilarische Langk & Mislukkig. De voorstelling wordt vier keer opgevoerd en wel op zaterdag 23 april en zondag 24 april in het Trefcentrum Nuth aan de Wilhelminastraat, telkens om 14.30 uur en 19.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.toneel-nuth.nl. De vereniging zoekt ook nog DoNutheurs. Dit zijn fans die toneelvereniging Donatus een extra warm hart toedragen. Voor 15 euro per jaar ontvangt de DoNutheur leuke voordelen zoals exclusieve uitnodigingen voor repetities, de beste plaatsen bij voorstellingen, een smakelijk welkom en nog veel meer. Meer info eveneens via de genoemde website.


 - aangeleverde foto

Open Weekend IBA-projecten

BEEKDAELEN Inwoners van Parkstad kunnen tijdens het IBA Parkstad Open Weekend op zaterdag 23 en zondag 24 april kennismaken met een groot aantal van de vijftig IBA-projecten. De projecten in Beekdaelen die geopend zijn voor bezoekers kun hier vinden.

Eerste Tiny Forest in Spaubeek

SPAUBEEK Meer dan 600 bomen van vijfendertig inheemse boomsoorten zijn onlangs geplant in Spaubeek. De lokale basisschool heeft dit samen met 225 buurtgenoten gerealiseerd in samenwerking met het IVN en met hulp van subsidie vanuit de Provincie Limburg. Kinderen moeten betrokken worden bij het vergroenen van de omgeving, vindt Geert Gabriels gedeputeerde voor Natuur, Milieu en erfgoed. Zo worden ze zich meer bewust van hun omgeving, de natuur en het belang hiervan. Het bosje werd aangeplant naar eigen ontwerp. De hoop is dat de kinderen en buurtgenoten hiermee ook gestimuleerd worden om hun eigen tuin te vergroenen door het verwijderen van een aantal tegels of wat grind en het toevoegen van, liefst inheemse, planten. Inheems is belangrijk, omdat dit voor onze diersoorten de beste leefomgeving biedt.

Kritzraedthuis Sittard wordt Visit Experience

SITTARD-GELEEN Het monumentale Kritzraedthuis aan de Rosmolenstraat in Sittard, waarin het VVV-kantoor is gevestigd, wordt komende maanden verbouwd tot Visit Experience, waarin vijf verhaallijnen uit de regio tot leven worden gebracht: Rijke Historie, Veelzijdige Cultuur, Groen Buitengebied, Mijn en Innovatiekracht en Altijd wat te doen. Vanuit de gemeenteraad van Sittard-Geleen is al in 2020, vanuit het Actieprogramma Vrijetijdseconomie, geld hiervoor beschikbaar gesteld. Gasten en inwoners kunnen hier straks nog steeds terecht voor toeristische informatie en wandel- en fietsroutes. In verband met de verbouwing verhuist Visit-ZuidLimburg tijdelijk naar de Rosmolenstraat 34.

Paaseieren rapen in speeltuin de Breukberg

SCHINVELD Traditioneel opent speeltuin de Breukberg in Schinveld op Paaszaterdag met het rapen van paaseieren. Speurneuzen mogen samen met ouders, vriendjes en familieleden komen zoeken. Wie de speciale eitjes vindt krijgt een kleine verrassing. Wil je meedoen? Zorg dan dat je op tijd aanwezig bent: de start is om 12.00 uur. Tip: neem een mandje mee! Na het eierrapen is de speeltuin gratis geopend tot 16.00 uur. Een seizoenskaart voor de bosrijke speeltuin is vanaf die dag verkrijgbaar voor 22,50 euro per gezin. Deze is te koop aan de kassa of via de website www.speeltuinbreukberg.nl 

Oranje Comité Schinveld viert 70-jarig jubileum

SCHINVELD Het Oranje Comité Schinveld bestaat 70 jaar! Op Koningsdag, woensdag 27 april, wordt dit gevierd met een grote kinderoptochten een Oranje kinder- en familiefestijn. De optocht trekt om 13.30 uur vanaf het voormalige gemeentehuis aan de Kloosterlaan, via de Schoolstraat richting de speeltuin aan de Doctor Poelsstraat. Hier zal een afgevaardigde van de gemeente een toespraak houden, waarna de uitslag van de mooist versierde fiets, wagentje, autoped en poppenwagen bekend wordt gemaakt. Na de prijsuitreiking volgt een traktatie voor alle kinderen. Let op: peuters alleen onder begeleiding! Verzamelen voor de kinderoptocht is om 13.00 uur bij het gemeentehuis in Schinveld, waar het Oranje Comité gratis vlaggetjes en toeters uitdeelt.

Feestmiddag in speeltuin de Breukberg

SCHINVELD Op Koningsdag houdt het Oranje Comité vanaf 14.00 uur een feestmiddag in de speeltuin! Met een springkussen, suikerspinnen, knutselgroepjes, cupcakes versieren, de limonade koe, een dartbord en nog veel meer wordt de jeugd getrakteerd op een gezellige middag.Voor ouders en familie is er een Rad van Fortuin en iedereen kan genieten van smakelijke hapjes en drankjes aan het buffet. De middag duurt tot 17.00 uur. Inwoners worden opgeroepen feestelijk te vlaggen op Koningsdag. De overige festiviteiten van het Oranje Comité kun je (als je in Schinveld woont) vinden op de oranje bijlage die je deze week in het Journaal aantreft of in onze (digitale) agenda op www.journaalvanbeekdaelen.nl 

Oranje Comité zoekt nieuwe leden

SCHINVELD Voor de jaarlijkse organisatie van Koningsdag is het Oranje Comité dringend op zoek naar nieuwe leden die frisse en nieuwe ideeën willen aandragen. Ook als je alleen in staat bent een paar uurtjes te helpen tijdens de activiteiten op Koningsdag, ben je meer dan welkom! Neem contact op met voorzitter Nico Thoen 06 527 63 695 of met secretaris Christa 06 108 19 577 of c.debest@gmail.com.

Jonkheid kapt 69e Mei-Den

SCHINVELD In het voorjaar maakt de Schinveldse Jonkheid zich op voor de jaarlijkse dennenstrijd. De den die dit jaar onderwerp is van de strijd tussen de Jonkheid en de Getrouwden wordt op zaterdag 16 april gekapt. Om 16.00 uur vertrekt de Jonkheid naar de tegenstander, waarna ze gezamenlijk richting Schinveldse Bossen vertrekken.De eerste bijlslagen worden traditiegetrouw gedaan door de heersende Mei-koningin Ayrona van Wessel. Aansluitend wordt het zware werk overgenomen door de kapploeg onder leiding van kapitein Stan van Eijk. De strijd om de mei-den, eindigt op 30 april om 21.00 uur met het rechtzetten van de Den op de Platz (Wilhelminaplein). Voorafgaand aan dit moment trekt een feestelijke optocht door het dorp met kinderen en lampionnen. Na afloop wordt de Den gezegend door het Mei-paar en klinkt het Mie-Den lied van troubadour Joep Rademakers, uit volle borst meegezonden door het aanwezige publiek. Hiermee worden de mei-feesten officieel ingeluid. Deze meifeesten zijn van 6 tot en met 8 mei in de feesttent op de Bleekplaats.


 - aangeleverde foto

Koningsspelen bij het JIS

SCHINNEN Het JIS houdt een Koningsspellenmiddag met een stormbaan, springkussens en nog veel meer. De kosten bedragen 2,95 euro per kind. De spellen zijn geschikt voor kinderen van 6 tot en met 13 jaar. Je kunt meedoen door in te schrijven via de website www.hetjis.nl. De inloop start om 12.30 uur en de spellen beginnen om 13.00 uur. Vol = vol.