Karina zou deze containerstickers liefst in heel Beekdaelen willen verspreiden. “Daarnaast zou ik het graag persoonlijker willen maken: plaats borden met foto's van kinderen of fietsers met de tekst: Bedankt dat je 30 rijdt op plekken waar regelmatig fietsers en schoolkinderen onderweg zijn. Dan strijdvaardig: “Een ander idee: handhaven door middel van flitsacties met schoolkinderen.”
Karina zou deze containerstickers liefst in heel Beekdaelen willen verspreiden. “Daarnaast zou ik het graag persoonlijker willen maken: plaats borden met foto's van kinderen of fietsers met de tekst: Bedankt dat je 30 rijdt op plekken waar regelmatig fietsers en schoolkinderen onderweg zijn. Dan strijdvaardig: “Een ander idee: handhaven door middel van flitsacties met schoolkinderen.” KatjaWaltmans

Karina in actie tegen wegmisbruikers

Nieuws

Karina van de Goor lacht op deze foto, maar eigenlijk is ze boos. Langs haar huis aan de Haagstraat in Merkelbeek, jagen snelheidsduivels met hoge snelheden voorbij. Dat leidt tot overlast. “Naast geluidsoverlast is vooral de veiligheid in het geding,” legt ze uit terwijl buiten een brommer met de nodige herrie voorbij scheurt. “Snelheden van 50 tot 80 km/uur zijn echt té hard binnen de bebouwde kom.” In Noord-Limburg zag Karina borden van Veilig Verkeer Nederland (VVN) met de tekst: “Bedankt dat je 30 rijdt”. Na wat speurwerk op de website van deze stichting kwam ze op het idee om een buurtactie te starten.

Dertig enquêtes deelde ze rond in de buurt. De respons was boven verwachting: Elf mensen vulden in en een enkeling wilde zelfs meehelpen en -denken. Om te beginnen werden stickers geplakt op de groencontainers om weggebruikers met regelmaat attent te maken op de maximum snelheid. Maar Karina wil meer, liefst het hele dorp bereiken. Nog beter: de hele gemeente bereiken om aandacht te vragen voor gedragsverandering bij weggebruikers. Rond de gemeenteraadsverkiezingen verdiepte ze zich in de programma’s van de politieke partijen in Beekdaelen en voelde zich door D66 Beekdaelen het meest gesteund. “Zij zetten in op verkeersveiligheid, dus ik heb ons lokale partijlid Jack Stevelmans benaderd. De fractie heeft dit meteen opgepakt en, in een brief aan het College, onze buurtactie en de actie Veilig op Weg van VVN (plus de positieve resultaten hiervan in de gemeente Horst aan de Maas) kenbaar gemaakt. Tevens is gevraagd om een dergelijke actie ook in Beekdaelen te starten.”

Karina lacht in de hoop op deze manier een vuist te kunnen maken, zodat de actie kan rekenen op een groter draagvlak. “Gedragsverandering is geen gemakkelijk proces. Het zal tijd nodig hebben, maar ik hoop dat we met hulp van D66 Beekdaelen de gemeente meekrijgen, zodat deze actie impact krijgt en weggebruikers meer rekening gaan houden met hun medeweggebruikers: de kwetsbare voetgangers en fietsers.”

Tekst en Beeld
Katja Waltmans