Afbeelding

Wat bespreekt de raad?

Nieuws

De gemeenteraad van Beekdaelen vergadert op dinsdag 26 april 2022
vanaf 19.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in Nuth.
De redactie van het Journaal van Beekdaelen blikt vooruit.

AGENDARAADSVERGADERING
1. Opening
2. Vaststelling van de agenda
3. Vaststellen
besluitenlijsten
openbareraadsvergaderingen
d.d. 29 en 30 maart 2022
4. Beëdiging Clasina Debets en Hugo Raes tot raadslid
5. Raadsvoorstellen
bespreekstukken
5.1 Voorstel inzake
vaststellen reglement van orde voor de raad en verordening op de raadscommissies gemeente Beekdaelen 2022
5.2 Voorstel inzake benoeming commissieleden (burgerleden en raadsleden)
5.3 Eerste begrotingswijziging 2022 en begroting 2023 met meerjarenraming GR WOZL
5.4 Eerste begrotingswijziging 2022 en begroting 2023 met meerjarenraming GR WSP Parkstad
6. Vaststelling lijst ingekomen stukken
7. Motie vreemd aan de orde van de dag PvdA inzake toekomststrategie MAA
8. Sluiting

AGENDAPUNT 5.2

Aan het begin van een nieuwe raadsperiode stelt de gemeenteraad regelingen vast over de wijze van vergaderen, zijn werkzaamheden en het instellen van raadscommissies. Deze commissies bereiden de besluitvorming van de raad voor en kunnen daartoe overleggen met het college of de burgemeester. Na de fusie startte de gemeente Beekdaelen met één raadscommissie waarin de verschillende beleidsterreinen gecombineerd aan de orde kwamen. Later werd gekozen voor twee raadscommissies: Sociaal & bedrijfsvoering en Ruimte. De bedoeling hiervan was om de vergaderdruk te verlagen en de vergaderstructuur te verbeteren. Voor de raadsperiode 2022-2026 stelt het college voor om drie raadscommissies in te stellen: Bestuur en middelen, Fysieke Leefomgeving en Sociale Leefomgeving. Tevens is het de bedoeling dat de raadsfracties voor elke commissie vaste leden benoemen. Zodoende kan de werkdruk beter worden verdeeld en specialisatie en deskundigheid binnen de fracties worden vergroot.Elke fractie kan per commissie maximaal 3 raadsleden en maximaal 3 burgerleden voordragen die vervolgens door de raad worden benoemd. De volgende personen werden door de fracties voorgedragen:

Raadscommissie Bestuur en middelen

Raadsleden
CDA: Robert Zeijen, Twan Schevers, Hub Franssen
VVD: Marco Sturmans, Leon Pansters
PvdA: Lars Kockelkoren
D66: Rodney Swelsen
Burgerleden
CDA: Koen van Oers, Andre Reumkens, Eloy de Haas
PvdA: Richard Griffijn, Joost Geurts, Manfred Linssen
D66: Cliff Reijnders, Jack Stevelmans, Melissa Botana Gronek

Raadscommissie Fysieke leefomgeving

Raadsleden
CDA: Hub Franssen, Robert Zeijen
VVD: Marco Sturmans, Leon Pansters
PvdA: Lars Kockelkoren
D66: Rodney Swelsen
Burgerleden
CDA: Martijn Meessen, Benjo Daemen, Maria Paulissen
PvdA: Richard Griffijn, Christa de Best, Manfred Linssen
D66: Ronald Jansen, Jack Stevelmans, Aniek Reuling

Raadscommissie Sociale leefomgeving

Raadsleden
CDA: John Kevers, Twan Schevers
VVD: Marco Sturmans, Leon Pansters
PvdA: Lars Kockelkoren
D66: Rodney Swelsen
Burgerleden
CDA: Alexandra de la Roy, Mia Lamerichs, Kay Bemelen
PvdA: Carmen Snackers, Christa de Best
D66: Aniek Reuling, Melissa Botana Gronek, Roy Dassen

Werken volgens het BOB-model

De gemeenteraad van Beekdaelen werkt met het zogenoemde BOB-model (Beeldvorming –Oordeelsvorming – Besluitvorming). De gedachte is dat informatie aan de voorkant van beleidsprocessen zorgt voor een kwalitatief betere besluitvorming. Een vraagstuk wordt eerst goed verkend, voordat er een oordeel wordt gevormd en een besluit wordt genomen. Niet alle onderwerpen hoeven deze drie stadia te doorlopen. Het hanteren van een raadsvoorraadagenda, in samenwerking met het college, is hierbij van belang. Aan de hand hiervan kan worden bepaald welke onderwerpen zich lenen voor het doorlopen van het gehele BOB-proces of onderdelen hiervan. Deze werkwijze biedt tevens meer mogelijkheden voor inwoners, ondernemers en partners om ‘aan tafel te zitten’ bij de raad. Aan de hand van de raadsvoorraadagenda kan worden bekeken bij welke onderwerpen de samenleving meer betrokken kan worden. Zo’n initiatief kan ook vanuit de samenleving komen.

AGENDAPUNT 7.
Op 13 mei discussieert de Statencommissie van de Provincie Limburg over de toekomststrategie van Maastricht Aachen Airport. Vervolgens nemen Provinciale Staten op 3 juni hierover een standpunt in. PvdA Beekdaelen wil dat vliegveld MAA wordt gesloten. Lars Kockelkoren dient daartoe een motie in waarin hij erop wijst dat de raad van Beekdalen reeds op 2 juli 2019 het college opdroeg om samen met de omliggende gemeenten een vuist te maken tegen het verruimen van het aantal vluchten overdag en tussen 23.00 en 7.00 uur geen nachtvluchten toe te staan. Verwijzend naar de uitgevoerde Maatschappelijke Kosten-batenanalyse en de visie van architecte Francine Houben in opdracht van “Alliantie Tegen Uitbreiding” vindt de heer Kockelkoren dat sluiting van de luchthaven voor Beekdaelen en haar inwoners de beste optie is. Anders zullen volgens hem onze inwoners moeten inboeten op hun leefgenot waarbij ook nog de risico’s voor de volksgezondheid door het fijnstof zullen toenemen. Bovendien zet Beekdaelen als landelijke gemeente sterk in op toerisme en recreatie, waarbij landelijke rust essentieel is. Daarom roept de PvdA het college op om Gedeputeerde en Provinciale Staten kenbaar te maken dat sluiting van de luchthaven voor Beekdaelen het meest wenselijk is en dit standpunt ook mee te delen aan de partnergemeenten in het zogenaamde Middengebied.