Weekupdate
Weekupdate

Weekjournaal week 18

Nieuws

Daar is hij weer, handig op een rijtje: ons weekjournaal!

Zwemmen in Gangelt

GANGELT Het openluchtzwembad in Gangelt is weer geopend na een jaar sluiting vanwege de pandemie. Het bad en het omliggende terrein is grondig schoongemaakt, het bad is gevuld met fris water en de zuiveringsinstallatie is opgestart. Informatie over de openingstijden en prijzen vind je op
www.gangelt.de/tourismus

Rollatorkeuring bij CMWW

SCHINVELD/BRUNSSUM In mei houdt het CMWW diverse keuringen voor rollators. Dit blijkt noodzakelijk omdat aan veel van deze hulpmiddelen wel het een en ander mankeert. Als remmen los zitten of banden te zacht of slecht zijn, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. De vrijwilligers kijken je rollator (op afspraak bel met 088 455 25 46) na en geven tips over het onderhoud. Op de volgende data worden de keuringen tussen 9.00 en 12.30 uur gepland: 9 mei, CMWW Henri Dunantstraat 519 Brunssum, 17 mei Koolweg 44 Brunssum, 23 mei Schoolstraat 16 Brunssum, 30 mei A ge Water 20a Schinveld en 8 juni Woendershof 83 Brunssum.

Avondvierdaagse Beekdaelen

SCHINNEN De avondvierdaagse wordt gehouden van dinsdag 31 mei tot en met vrijdag 3 juni. Jaarlijks worden nieuwe wandelroutes uitgezet met afstanden van 6, 10 of 13 kilometer. Vertrek en eindpunt is steeds het JIS-gebouw aan de burgemeester Pijlsstraat 1E in Schinnen. De laatste wandeldag wordt afgesloten met een feestavond. Het thema voor de deelnemende basisscholen, in de verkiezing tot grootste en meest originele groep, is Goud en Glitters. De medailles worden uitgereikt door Alex Moonen, viervoudig Sterkste Man van Nederland. Hij zal ook een demonstratie verzorgen. Meer informatie vind je op www.hetjis.nl.

Humanitaire Rally steunt project in Gambia

PUTH Met de challenge Antwerpen-Banjul hoopt de stichting Casa Gambia Nederland geld in te  zamelen voor de aanleg van twee vrouwentuinen in Brufut, Gambia. Dit project is erop gericht om de beschikbaarheid van vers voedsel te verbeteren. Vrouwentuinen zijn een traditioneel concept in Afrika, waarbij vrouwen voorzien in de voedselbehoefte van familie. Het overschot wordt verkocht op de markt. Als de productie en afzet van deze tuinen verbeterd kan worden is dit voelbaar voor alle ruim 400 families, maar ook het hele dorp Brufut profiteert daarvan. De challenge, waarbij het de bedoeling is om gesponsord 7200 kilometer over land naar Afrika te rijden, gaat op 1 oktober van start. Meer informatie vind je op www.antwerpenbanjul.com of bel met Francine Simons: 06 21 20 89 90.

Arriva trakteert reizigers op digitale boeken en tijdschriften

BEEKDAELEN Reis je met het openbaar vervoer? Vanaf 1 mei kun je gratis gebruik maken van (luister-)boeken en tijdschriften zodra je in de trein of bus stapt. Dit gaat via de Wait-app. De actie geldt tot eind van dit jaar. Meer informatie vind je op www.arriva.nl/wait

Onderzoek kerkgebouw Puth geblokkeerd

PUTH Het nieuwe federatiebestuur en het bisdom blokkeren verder onderzoek naar het kerkgebouw in Puth. Hoewel de onderzoeksresultaten veelbelovend zijn, de herstelkosten (260.000 euro) zouden aanzienlijk lager liggen dan begroot (670.000 euro), weigert het federatiebestuur aanvullende informatie te verstrekken en lijkt het bisdom geen zogeheten bisschoppelijke machtiging (goedkeuring) te willen verlenen om het nevenbestemmingsonderzoek voort te zetten. De werkgroep Religieus Erfgoed Puth ziet dit als een doelbewuste actie om niet alleen te sturen op het sluiten van de kerk, maar zelfs de sloop en verkoop van het kale terrein als bouwgrond aan te moedigen. “De parochie wordt daarmee als eerste geslachtofferd om met de verkoop van haar bezittingen, de financiële nood van de parochiefederatie Schinnen te ledigen,” zo schrijft Ralf Renkens, oud-secretaris van het kerkbestuur in Puth en lid van de werkgroep tot behoud van Religieus Erfgoed in een persbericht. Bij navraag onder de politieke partijen van Beekdaelen blijkt, volgens Renkens, dat vijf van de zeven partijen voorstander zijn van behoud van het gebouw, beschermd door een monumentenstatus. Ook steunen zij een gedegen onderzoek naar de bouwtechnische en rendabele nevenbestemmingsmogelijkheden.


Het kerkgebouw in Puth - Sander van Daal


 

Repair Café in Schinveld

SCHINVELD In het Repair Café Schinveld, A ge Water 20a, kun je op zaterdag 21 mei van 10.00 tot 13.00 uur, terecht voor het laten repareren van al je defecte spullen, denk aan: elektrische apparaten, kleding, fietsen, tuingereedschap. Twee klokkenmakers zorgen dat je klokje weer perfect tikt. Ook boekenruil is mogelijk. Reparatie is kosteloos, een bijdrage wordt op prijs gesteld. Daarnaast zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom!

Samen eten met Bingelrade Ontmoet

BINGELRADE De kookploeg van Bingelrade Ontmoet heeft weer een heerlijk menu samengesteld bestaande uit aspergesoep, kip pilav en Eton Mess (een Engels dessert bestaande uit aardbeien, meringue en slagroom). Aanmelden voor de maaltijd van 11 mei, die 8 euro per persoon kost, kan door te bellen met José Schneiders 06 – 250 22 136. De avond begint om 17.30 uur en wordt gehouden in het Ontmoetingscentrum aan de Dorpsstraat 145 in Bingelrade. Noteer ook alvast de data tot het einde van het jaar: woensdag 6 juli, 12 september en 16 november 2022.

Herdenkingswandeling
Om nooit te vergeten

GULPEN/WITTEM Om voorbijgangers te wijzen op historische gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, zijn twee wandelroutes uitgezet langs monumenten en herdenkingskruizen. Bij elk monument is informatie te beluisteren via een QR-code. Beide wandelingen (10 en 12 km) starten in Wittem. De brochure, compleet met route en QR-codes, is gratis verkrijgbaar bij Visit Zuid-Limburg shop in Gulpen (Dorpsstraat 27) of te bestellen via www.visitzuidlimburg.nl.


 Folder herdenkingswandeling Om niet te vergeten

Seniorweb voor digibeten

BRUNSSUM Wil je meer weten over computers en ander digitale apparatuur, dan kun je bij Seniorweb terecht. Inloop op vrijdag 6 mei van 11.00 tot 13.00 uur bij het CMWW, Schoolstraat 16 in Brunssum. Eind september starten computercursussen, waarvoor je jezelf meteen kunt opgeven.