Zangkoor Crescendo bestaat uit 75 enthousiaste zangers en zangeressen variërend in leeftijd van 30 tot 75 jaar. Het topkoor, onder leiding van dirigent Ton Kropivsek, zoekt regelmatig de samenleving op en doet dit ook in het jubileumjaar met tal van projecten.
Zangkoor Crescendo bestaat uit 75 enthousiaste zangers en zangeressen variërend in leeftijd van 30 tot 75 jaar. Het topkoor, onder leiding van dirigent Ton Kropivsek, zoekt regelmatig de samenleving op en doet dit ook in het jubileumjaar met tal van projecten.

Zangkoor Crescendo: 75 jaar Vocale Glans!

Nieuws

Zangkoor Crescendo uit Doenrade bestaat 75 jaar en viert dit heuglijke feit vanaf zondag 15 mei met het jubileumfeest “Crescendo 75 jaar Vocale Glans”. Allereerst worden op deze zondag in Gasterie Dobbelsteyn de jubilarissen om 13.00 uur gehuldigd, waarna om 14.00 uur de presentatie van het jubileumboek volgt en doorlopende de fototentoonstelling wordt geopend. Vanaf 14.30 uur kunnen belangstellenden hun gelukswensen overbrengen tijdens de receptie. 

Hier blijft het echter niet bij. Het topkoor, bestaande uit 75 enthousiaste leden uit heel Limburg, heeft een vol programma opgesteld dat gedurende het jaar wordt uitgevoerd. Zo hoopt het op verbinding door zangkunst met andere kunstvormen te combineren en nodigt alle kunstenaars, zowel professioneel als amateur, uit om “iets” te creëren (vrije expressie). De bedoeling is om al deze creaties op zondag 12 juni te presenteren en tentoon te stellen. Een deskundige jury zal de werken beoordelen en de prijzen worden uitgereikt door burgemeester Eric Geurts. De hoofdprijs bedraagt maar liefst 1000 euro, 2e prijs is 500 euro en brons levert 250 euro op. Dus: kunstenaars klaar? Creëren maar! Op deze dag zijn ook de basisscholen, die meedoen aan het scholenproject, van de partij om hun plezier en kennis te tonen. “Want alleen kunst en cultuur zijn een antwoord op de verruwing van onze maatschappij,” aldus het bestuur van Crescendo.


Gezien de vele prijzen die behaald worden in de hoogste categorie op internationale concoursen mag Crescendo zich terecht een topkoor noemen. Onlangs is het koor tijdens de open Limburgse Zangersdagen uitgroepen tot beste van Limburg. Crescendo is een ware ambassadeur voor de zangkunst en maakt regelmatig concertreizen naar het buitenland en neemt deel aan bijzondere concerten, vaak op uitnodiging. Met het korenproject hopen de koorleden samen met profane (wereldse) koren samen te kunnen zingen en ideeën uit te wisselen over de toekomst na de verplichte lockdowns. Dit wordt gedaan aan de hand van workshops, onder leiding van deskundige sprekers en dirigenten, op zondag 16 oktober.

Uiteraard staat ook een aantal jubileum concerten gepland en wel op 9 oktober in de kerk van Spaubeek en zondag 20 november in de kerk van Schinnen. Koor, solisten en instrumentalisten zullen een repertoire ten gehore brengen in een mengeling van klassiek tot lichte muziek. “Deze gala-concerten zorgen ervoor dat we eindelijk weer van kwalitatief hoogstaande muziek kunnen gaan genieten.”

Meer informatie over het zangkoor en het programma rondom het jubileumjaar kun je vinden op de website www.crescendo-doenrade.nl.

Crescendo 75 jaar vocale glans