Weekupdate
Weekupdate

Weekjournaal week 19

Nieuws

Daar is hij weer, handig op een rijtje: ons weekjournaal!

Bente Reijans 67ste Meikoningin van de Schinveldse Jonkheid

SCHINVELD Mei-vereniging De Jonkheid Schinveld kon afgelopen weekend eindelijk weer de traditie van de Meifeesten oppakken. Hoogtepunt was de uitroeping van de 67ste Meikoningin op zondag 8 mei. Al in de nacht van zaterdag op zondag probeerde een groep oud-leden van De Jonkheid onder leiding van Jo Poekie Arets de nieuwe Meikoningin van Schinveld te achterhalen. Deze Derde Partij, zoals zij zichzelf noemen, groef op een viertal adressen een gat in de tuin waarmee zij aangaven dat hier de Koninginne-Den zou komen. Zondagochtend riep voorzitter Martijn Meessen Bente Reijans, wonende in de Mariabergstraat te Schinveld, uit tot nieuwe Meikoningin van de Schinveldse Jonkheid. De prille Meikoningin is 22 jaar en volgt de opleiding Helpende plus aan het Vista college in Sittard. In haar vrije tijd houdt ze van paardrijden bij manege Mols. Bente is geen onbekende binnen de vereniging, haar zus was meikoningin in 2016 en haar opa Hein Verhooren zat vroeger in het bestuur van De Jonkheid.

Na de uitroeping trokken De Jonkheid en De Getrouwden in een optocht, vergezeld door fanfare St. Lambertus en Nestor Sjoerd Tissingh, naar het huis van de kersverse meikoningin. Hier werd de Meikoningin gekroond door de nestor, waarna  de leden van de kapploeg de Koninginne-Den voor het ouderlijk huis plantten. Een feestelijke rondgang door het grensdorp volgde met als tussenbestemming het gemeentehuis, waar burgemeester Geurts de Koninklijke gasten namens het college ontving. Na een kort onderhoud kon de receptie van het nieuwe Meipaar in de feesttent op de Bleekplaats in Schinveld starten. Na afloop opende het meipaar het traditionele mei-bal waarop de band Noizz een optreden verzorgde. Met het Mei-Bal sloot “De Jonkheid” het 3-daagse meifeest af, waaraan de traditionele dennestrijd tussen Jonkheid en Getrouwden in de Schinveldse bossen vooraf ging. De twee weken durende strijd om de 69ste Mei-Den werd gewonnen door De Jonkheid.


Meikoningin Bente met Nestor Sjoerd op het dak van het gemeentehuis in Schinveld - Arcen Bruls

Lotte Slangen uit Hulsberg opent Pinkpop 2023

HULSBERG Lotte Slangen uit Hulsberg won, samen met haar band Madoux, onlangs in poppodium de Nieuwe Nor in Heerlen de Limburgse Popprijs in de categorie De Belofte. Samen mogen ze Pinkpop 2023 openen. De Hulsbergse verwachtte weinig: “Ik dacht, ik zie wel waar het schip strandt en we maken er gewoon een gezellige avond van. Ik ben nu nog in shock!” Lotte woont tegenwoordig in Maastricht en schrijft sinds haar vijftiende popliedjes. “Ze hebben wat weg van Indie, ze zijn heel sferisch. De teksten weerspiegelen wie ik ben, toen als vijftienjarige en nu als 27-jarige. Ze veranderen met mij mee,” geeft ze uitleg aan haar muziekgenre. Madoux (verwijst naar de achternaam van Lotte en is het Estische woord voor slang) speelt sinds twee jaar in een bezetting van vijf personen. In maart 2020 kwam hun eerste nummer uit, net voor de eerste lockdown. Hun eerste EP Leave me blind werd afgelopen augustus gereleased. Hoewel het nog maanden duurt is Lotte in haar hoofd al druk bezig met de set, het lichtplan en de liedjes die ze willen spelen. “Je wil daar natuurlijk een superstrakke show neerzetten.”

Tennisclub Schinveld huldigt jubilarissen  

SCHINVELD Tennisclub Schinveld heeft tijdens de algemene ledenvergadering afgelopen week een aantal jubilarissen in het zonnetje gezet. Bloemen en felicitaties werden uitgereikt aan Boy Dohmen, Theo Hendriks en Gottfried Schürmann. Het trio is veertig jaar lid. Ook John Meijers is veertig jaar lid, maar hij kon niet aanwezig zijn. Leo Schmeitz tenslotte werd gehuldigd voor 25 jaar lidmaatschap.


Aangeleverde foto

ZijAktief Doenrade 90 jaar  

DOENRADE Ontwikkelen, ontmoeten en ontspannen. Dat zijn de sleutelwoorden van het jubilerende vrouwennetwerk ZijAktief, afdeling Doenrade, dat 90 jaar bestaat. De grootste vereniging van deze Beekdaelense kern vierde dit heuglijke feit afgelopen zaterdag met een ouderwetse feestavond. Met ongeveer negentig leden mag niet worden geklaagd, maar toch spreekt oud-voorzitster Corry Otten haar zorgen uit over de vergrijzing. “Veel vrouwen hebben het druk met werk en huishouden, ze worden vaak pas lid na hun pensionering.” Daardoor blijft de gehoopte verjonging wat achter. Leden komen niet alleen uit Doenrade, ook vanuit Merkelbeek, Oirsbeek, Windraak en zelfs Brunssum en Sittard komen vrouwen naar de bijeenkomsten. Activiteiten worden druk bezocht door een vrouw of 45 gemiddeld. Het vinden van nieuwe onderwerpen is lastig, maar waarschijnlijk wordt binnenkort een lezing over cryptomunten en bitcoins gehouden. Is ZijAktief iets voor jou? Stuur een mail naar zadoenrade@gmail.com of kijk op de website van de landelijke vereniging www.zijaktief.nl.

Huldiging jubilarissen Pro Musica

SCHINVELD Vrouwenkoor Pro Musica uit Schinveld heeft tijdens de jaarvergadering een drietal jubilarissen gehuldigd: Annie Gebben, Beppie Nijholt en Kitty Cremers zijn alledrie 35 jaar lid van het zangkoor. Eerder dit jaar werden Loes van Deenen, Astrid Peters en dirigent Jan Zaad gehuldigd voor hun 12,5 jarig lidmaatschap in 2021. De leden van Pro Musica zijn blij weer te mogen zingen! Zing jij ook graag? Je bent van harte welkom op een van de repetities op woensdagavond van 19.45 uur tot 21.45 uur in cultureel centrum FaSiLa, ter Hallen 10 in Schinveld.


Jubilarissen van Pro Musica - Aangeleverde foto

Kalibratievluchten op NAVO vliegbasis Geilenkirchen

GEILENKIRCHEN In de week van 9 tot en met 13 mei worden tussen 8.00 uur en 22.00 uur kalibratievluchten uitgevoerd vanaf NAVO vliegbasis Geilenkirchen. Hierbij kan het voorkomen dat het straalvliegtuig lager vliegt dan normaal, dit is om de metingen correct te kunnen uitvoeren. Het meetvliegtuig test het Aerodrome Surveillance Radar en de Precision Approach Radar door via de diverse aanvliegroutes en op verschillende hoogtes de vliegbasis te naderen. De vluchtdata worden vergeleken met de gegevens vanaf de grond. Vliegvelden zijn verplicht deze metingen op gezette tijden uit te voeren.


In de week van 9 tot en met 13 mei worden kalibratievluchten uitgevoerd vanaf NAVO vliegbasis Geilenkirchen tussen 8.00 uur en 22.00 uur - Aangeleverde foto

Gratis Concert Ode aan de Zorg

BRUNSSUM Harmonieorkest Concordia Treebeek geeft op zaterdag 21 mei een gratis concert voor de helden in de zorg. Het concert, met medewerking van Veronique Meuffels en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Brunssum, begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Brikke Oave aan het Lindeplein 7 in Brunssum. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Iedereen is welkom, in het bijzonder alle zorgmedewerkers.

Biej wieze van sjpreëke – Too water!

BRUNSSUM / SCHINVELD Dialectvereniging Bie wieze van sjpreëke nodigt iedereen uit een bijdrage te leveren aan deze groep door het schrijven van een stukje (sturen aan w.roeselers@outlook.com) of het bijwonen van een bijeenkomst elke tweede maandag van de maand in de voormalige Mariaschool aan de Prins Hendriklaan 382 (tegenover het politiebureau) om 20.00 uur. Het volgende dialectstuk gaat over de tijd direct na de bevrijding in Schinveld: 

Direk noa de bevrijding va Sjilvend woeërte uëveral i gen dörp engelsj sjpraekende soldoate i-gekwarteerd. Lestig woar ‘t went men noa ‘t huske moeësj. Went ee sjtök of 8 man woare i-gekwarteerd moeësj men dèkker in de riej sjtoa. Zoeë looge biej Frans van de Palant op de Hal ooch ee sjtök of 8 van diej jòng Yankee-sjnaake.
Frans hòng dat gedeuns op ‘t huske de vot oeët en hae bedach zich een oplossing. Hae makde ee plaetje mèt eene richtings-pieël en sjrieëf doa mèt sjoeën lèttere op: Too water. Hae mènde doa mèt, dat went diej jònge alleen mer moeësjte pisse, ze dat krek zoeë good achteròm taenge de moeër koeësjte doeë, doa wieës dae pieël ooch haer.
Noa ee paar daag vool ‘t Frans op, dat diej jònge ummer mêt e drènk-baeker of een veldjflesj noa achte sjtoekde en mèt de kop sjodde went ze later truk keeme. Doa woar gaar gee water te vènge. t Haet effe gedoeërd vuuërdat Frans diej kammeraate verduutsjt hauw wat hae noew eegelik mènde mèt ‘Too water!’

Beschrijving in het Nederlands:

Bij wijze van spreken – Too Water

Direct na de bevrijding van Schinveld werden overal in het dorp Engels sprekende soldaten ingekwartierd. Lastig werd het als iemand naar de wc (of het toilet?) moest. Als een stuk of acht mannen waren ingekwartierd moest men meer dan eens in de rij staan. Zo lagen bij Frans Palant op Ter Hallen ook een stuk of acht van die Yankee-jongens.

Dat gedoe op het toilet hing Frans de keel uit en hij bedacht een oplossing: Hij maakte een bordje met een pijl en schreef er in mooie letters op: “Too water”. Daarmee bedoelde hij dat, als die jongens alleen maar hoefden te plassen, ze dat ook net zo goed achterom tegen de muur konden doen. Daarheen wees ook die pijl.

Na een paar dagen viel het Frans op dat de jongens steeds met een drinkbeker of een veldfles naar achteren liepen en even later hoofdschuddend weer terug kwamen. Daar was geen water te vinden. Het heeft even geduurd voordat Frans de kameraden duidelijk gemaakt had wat hij nu eigenlijk bedoelde met: Too water!

Nieuw toeristisch magazine

LIMBURG Limburg Lonkt is een nieuw magazine van Visit Zuid Limburg, waarin de lezer wordt meegenomen naar de vijftien grote verhalen van Zuid-Limburg. Verhalenvertellers zijn onder andere Twan Huys, Andre Rieu, Marcia Luijten en Jack Vinders. Het staat vol met tips, routes en evenementen in de regio. Gratis te bestellen via www.visitzuidlimburg.nl

Begroting Leisure Lane bijna rond

PARKSTAD Het gat van 9,2 miljoen euro in de begroting voor de aanleg van de Leisure Lane is nagenoeg gedicht. Door het schrappen van twee kunstwerken (Stationsstraat in Beekdaelen en Amstenraderweg Hoensbroek) is 2,1 miljoen bezuinigd. Op beheer en onderhoud is 1,3 miljoen beknibbeld en minder rustpunten levert een besparing op van 2 miljoen euro. Een trajectwijziging bij Simpelveld drukt de kosten met een ruim een half miljoen. Voor het laatste miljoen is de hoop gevestigd op een bijdrage vanuit stadsregio Parkstad. Binnenkort nemen de zeven gemeenteraden (Brunssum, Beekdaelen, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Voerendaal en Simpelveld) hierover een besluit. Volgens projectleider Guido Schreuders wordt hiermee niet gekort op ambitie: “We versoberen niet zodanig dat we door de ondergrens zakken. Met de witte belijning en bijzondere bermbegroeiing blijven kwaliteit en het gevoel van beleving overeind.” Ook blijven alle points of interest (interessante bezienswaardigheden langs de route zoals Slot Schaesberg en het Rietpad in Thull) overeind. “De nu geschrapte rustpunten kunnen later nog worden toegevoegd,” voegt IBA-expomanager Rene Seijben toe. Vanaf deze week houdt IBA op negen plekken inloopdagen, zodat omwonenden en bedrijven langs de route een indruk krijgen van hoe de Leisure Lane uit gaat zien. De start van de werkzaamheden is gepland voor oktober, oplevering voor eind 2023.

Paasveejaarmarkt Beek in nieuw jasje

BEEK De opzet van de bekende Paasveejaarmarkt in Beek is vernieuwd en wordt op een afwijkende datum gehouden: zondag 15 mei. De markt, waar vroeger de tent met het (klein-)vee was te vinden, biedt nu plaats aan ondernemers, marktkooplui en een horecaplein met livemuziek en vertier voor jong en oud. Voor het stadhuis wordt een aantal kermisattracties opgesteld en tussen de kramen aan de Raadhuisstraat is een toegang opengesteld naar de Leopoldskerk waar duizenden nette, tweedehands boeken staan uitgestald voor de verkoop. Op de Prins Mauritslaan geeft Beak Voiture acte de présence met een oldtimerfestijn met rond half vier een oldtimer defilé. De muzikale omlijsting wordt divers ingevuld met onder andere Marketsquare Mike, Trio Paradise en de Beaker Hofkapel. Dansschool Rick Schmitz verzorgt dansworkshops.


Oldtimerparade op paasveejaarmarkt - Lindy Wintraecken

Stratenaanpak tegen leegstand winkelpanden

PARKSTAD Met geld uit de Regiodeal krijgen straten buiten de stadscentra (Streetwise doet dat juist in de centra) een impuls. Leegstaande en verloederde gebouwen moeten een andere bestemming krijgen. De proef, die twee jaar duurt, gaat van start in vijf straten, waaronder de Stationsstraat in Nuth. In totaal zullen ongeveer 25 winkelpanden een andere bestemming krijgen, hiervoor is 25.000 euro per pand beschikbaar. ‘Dat is niet voldoende voor een volledige verbouwing, maar we hopen op een prikkel voor pandeigenaren,’ zo laat wethouder Martin de Beer van Heerlen weten. De komende twee jaren gaan coaches de boer op om pandeigenaren te benaderen. Als de proef succesvol blijkt volgt uitbreiding.