Afbeelding

Wat bespreekt de raad? De raadsvergadering toegelicht

Nieuws

De gemeenteraad van Beekdaelen vergadert op maandag 23 mei 2022 vanaf 19.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in Nuth. De redactie van het Journaal van Beekdaelen blikt vooruit.

Tijdens de coalitieonderhandelingen van de afgelopen weken hebben de Vernieuwingsgroep, Beekdaelen Lokaal en het CDA besloten samen een meerderheidscoalitie te vormen. Zij stelden een coalitieprogramma op, dat bij het ter perse gaan van het Journaal van Beekdaelen nog niet op de website van de gemeente was gepubliceerd. Het coalitieakkoord is wel al ambtelijk doorgerekend en wordt uitvoerbaar geacht op basis van de huidige financiële situatie en ambtelijke capaciteit van de gemeente. Tijdens de raadsvergadering worden ook de wethouders benoemd. Het aantal wethouders in elke gemeente bedraagt maximaal 20 procent van het aantal raadsleden en minimaal twee. Voor Beekdaelen betekent dit maximaal 5 fulltime wethouders. De raad wordt gevraagd de volgende wethouders te benoemen: Levin de Koster, Jan Hermans, Henk Reijnders en Peter Janssen. Als gevolg van de benoeming van wethouders komen er binnen de raad drie raadszetels vacant. Deze dienen opnieuw te worden ingevuld. Op basis van de verkiezingsuitslag komen de volgende personen hiervoor in aanmerking: Jos Timmermans, Ton Kollée en Bert Kannegieter. Het nieuwe college verdeelt vervolgens de portefeuilles.

Bij aanvang van een nieuwe raadsperiode moeten voor diverse commissies nieuwe leden worden benoemd en diverse functies ingevuld. Vanuit de fracties zijn hiervoor personen voorgedragen, waarvoor de raad om instemming wordt gevraagd. Daarnaast moeten de functies van plaatsvervangend voorzitter van de raad en het voorzitterschap van raadscommissies worden ingevuld. De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met de volgende benoemingen:

Plaatsvervangend voorzitter gemeenteraad Hugo Schaffrath
Voorzitter commissie sociale leefomgeving Funs Pluijmaekers
Voorzitter commissie bestuur en middelen Hugo Raes
Voorzitter commissie fysieke leefomgeving Lars Kockelkoren
Leden vertrouwenscommissie: Leon Rijkx, Harrie Geurten, Twan Schevers, Yvonne Dreessen, Marco Sturmans, Rodney Swelsen en Lars Kockelkoren
Leden auditcommissie: Jos Pieper, Harry Bakker, Robert Zeijen, Dave Haja, Rodney Swelsen en Joost Geurts
Leden werkgeverscommissie: Hugo Raes, Leon Pansters en Harrie Geurten
Leden Awacscommissie: Hugo Raes en Bert Kannegieter
AB leden ISD Kompas: Ton Kollée en Lars Kockelkoren
Voorgestelde wijzigingen vanuit de Vernieuwingsgroep:
- benoemen in commissie Sociale Leefomgeving Jeannette Quadvlieg en ontslag verlenen aan Levin de Koster,
- benoemen in de commissie Bestuur en Middelen Ton Kollée
- benoemen in de commissie Fysieke Leefomgeving Jeannette Quadvlieg en Ton Kollée

AGENDA RAADSVERGADERING 23 MEI 2022
1. Opening
2. Vaststelling agenda
3. Toelichting proces coalitievorming
4. Benoeming wethouders
5. Toelating en beëdiging nieuwe raadsleden
6. Benoeming leden in diverse overleg- en adviesgremia en voor diverse functies
7. Beëdiging commissieleden
8. Sluiting

Tekst Emile Beulen