Het Clemenspark heeft een ware metamorfose ondergaan in de afgelopen maanden. De laatste handelingen aan de inrichting van het kloosterpark en de parkeerplaatsen vinden plaats. Het park blijft openbaar toegankelijk voor bezoekers. Geïnteresseerden kunnen een bankje of boom adopteren, informatie daarover is te krijgen via de vrijwilligers van Stichting Clemenspark, die regelmatig ter plekke aanwezig zijn.
Het Clemenspark heeft een ware metamorfose ondergaan in de afgelopen maanden. De laatste handelingen aan de inrichting van het kloosterpark en de parkeerplaatsen vinden plaats. Het park blijft openbaar toegankelijk voor bezoekers. Geïnteresseerden kunnen een bankje of boom adopteren, informatie daarover is te krijgen via de vrijwilligers van Stichting Clemenspark, die regelmatig ter plekke aanwezig zijn. KatjaWaltmans

Herinrichting Clemenspark nagenoeg afgerond

Nieuws

De herinrichting van het Clemenspark, het terrein rondom het Clemenskerkje aan de Groeneweg in Oud-Merkelbeek, is bijna afgerond. Onlangs werd door Peter Kleuters en Jan Deckers van stichting Clemenspark en wethouder Jo Mertens van de gemeente Brunssum (in het bijzijn van Beekdaelens oud-wethouder Jos Timmermans) een bruikleenovereenkomst getekend, waarin een langdurige samenwerking is afgesproken tussen beide partijen inzake gebruik en onderhoud. Het nieuw aangelegde park mag worden gebruikt door de stichting, die bestaat uit vrijwilligers die het park ook mede gaan onderhouden.

De onderhoudstaken worden verder verdeeld tussen de gemeente Brunssum en een derde partij. Het Clemenspark blijft echter een openbare ruimte en is dus overdag toegankelijk voor bezoekers, zo meldde dagblad de Limburger afgelopen weekend.

De rijke historie van het park is op meerdere manieren zichtbaar gemaakt. In het park zijn de contouren van de oude kloosterkerk, het klooster en de voormalige kloostertuin herkenbaar. Het kunstwerk, een ijzeren hekwerk, biedt zicht op het plaatje van weleer. Ook hierin zijn het voormalige klooster en de afgebroken Clemenskerk verwerkt. De tuin bestaat uit een nutstuin, een boomgaard en een padden- en kikkerpoel. De populaire Beekdaelen fietsroute loopt door het park en wandelaars kunnen het park verkennen via de wandelpaden die grotendeels rolstoel-toegankelijk zijn. Naast bankjes staan er meerdere grote picknicktafels die uitnodigen om wat langer te bijven zitten. In de openbare ruimte rondom het domein zijn de bestrating en verlichting aangepast aan de historische omgeving en heeft de oude waterpomp ook weer een plekje, en tevens functie, gekregen: als watertappunt van WML. De locatie van de oude waterput, die werd gevonden tijdens de afgravingen, is blijvend zichtbaar gemaakt met een putdeksel.

Het project is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeenten Brunssum en Beekdaelen, stichting Clemenspark, provincie Limburg, een subsidie van LEADER Zuid-Limburg en een bijdrage vanuit IBA Parkstad.

Tekst & Beeld:
Katja Waltmans

Vanaf een van de grote picknicktafels heb je mooi zicht op het kunstwerk.
De contouren van de oude Clemenskerk, die later is verhuisd naar het centrum van Merkelbeek, zijn zichtbaar gemaakt in het landschap met hulp van Cortenstaal.
Vanaf het hoger gelegen Clemenskerkje heb je een mooi uitzicht over het nieuw aangelegde Clemenspark.
Een deel van de populaire Beekdaelen fietsroute loopt dwars door het nieuwe Clemenspark.
Ook een padden- en kikkerpoel zijn onderdeel van het nieuw aangelegde Clemenspark.