Bezoekers van de expositie, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Zangkoor Crescendo uit Doenrade, bekijken met interesse het kleurrijke vierluik van Paul Smeets.
Bezoekers van de expositie, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Zangkoor Crescendo uit Doenrade, bekijken met interesse het kleurrijke vierluik van Paul Smeets. KatjaWaltmans

Kleurrijke expositie bij jubilerend Crescendo

Nieuws

Zangkoor Crescendo uit Doenrade kijkt met een fijn gevoel terug op de viering van het 75 jarig bestaan afgelopen zondag. “We zijn gestart met een Heilige Mis en dat was prachtig!” vertelde voorzitter Jeu Smeets maandagochtend opgetogen, tijdens het opruimen van de feestzaal. “Nu zagen we wat we twee jaar hebben gemist vanwege de pandemie.” Na de dienst genoten de koorleden met hun partners van een lunch in Gasterie Dobbelsteyn, waar aansluitend ook een voor geïnteresseerd publiek toegankelijke kunsttentoonstelling werd gehouden.

Exposanten waren de dertien kunstenaars die gehoor gaven aan de oproep van het koor om hun gevoel bij 75 jaar Crescendo kunstzinnig te uiten. Het enige kleine schaduwrandje zondag was de totale afwezigheid van de acht basisscholen uit Beekdaelen, die ook tot twee keer toe zijn uitgenodigd een bijdrage te leveren. “Een gemiste kans voor de verbinding,” vindt een, op dit punt, zwaar teleurgestelde voorzitter. 


Een deskundige jury beoordeelde de kunstwerken. De hoofdprijs van 1000 euro ging naar Jenny van Gansewinkel met een schilderij waarin ze het koor letterlijk middenin de groene, heuvelachtige omgeving van Doenrade plaatste. Tweede prijs, 500 euro, was voor een kleurrijk vierluik van Paul Smeets dat ook bij de uitbaters van Gasterij Dobbelsteyn in de smaak viel. Het blijft hangen in de zaal van het gemeenschapshuis als een kleurrijk aandenken aan het jubileum. Fauve Oberije ging er vandoor met de derde prijs, goed voor 250 euro. Zij maakte een schilderij in acrylverf dat vanuit een spiraal de kijker meeneemt op reis door locaties, evenementen en de tijd. Een van de kleinste werken kwam van Wim de Groot, die met zijn postzegelkunst opviel. Hij schonk zijn werk aan het zangkoor, met de hoop dat ze het kunnen verkopen. Op deze manier wil hij de vereniging financieel steunen.


De jubileum festiviteiten zijn nog niet voorbij: op zondag 9 oktober en zondag 20 november houdt het koor gala-concerten in de kerken van Spaubeek en Schinnen, waar ook zangeres en actrice Suzan Seegers acte de présence zal geven.

Tekst en Beeld:
Katja Waltmans


Het kleurrijke werk van Perry Boels viel buiten de prijzen.
Werk van Marianne Lomme. zij voorzag de letter C van Crescendo van gouden stemmen en werkte met muziekpapier.
Klein, maar fijn: het werk van Wim de Groot bestaat geheel uit postzegels.
Afbeelding
Werk van Gerdien Coomans die de beweging van melodielijnen in klei verbeelde.