Afbeelding

Wat heeft de raad besloten? De raadsvergadering van 14 juni toegelicht

Nieuws

Vorige week dinsdag vergaderden de raadsleden van Beekdaelen in het gemeentehuis te Nuth. Het Journaal van Beekdaelen vat voor u de meest interessante onderwerpen samen. 

Henk Reijnders onderscheiden
Aan het begin van de raadsvergadering van vorige week dinsdag ontving Henk Reijnders uit handen van burgemeester Eric Geurts de koninklijke onderscheiding “Lid in de Orde van Oranje Nassau” vanwege zijn verdiensten voor de lokale democratie. Zijn politieke carrière begon twaalf jaar geleden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Nuth. Zijn nieuw opgerichte partij Trots op Nuth fuseerde later tot Beekdaelen Lokaal waarvan Henk fractievoorzitter werd. “Jij was een betrokken, integere en constructieve politicus die hiervoor de komende vier jaar beloond wordt als wethouder,” aldus de burgemeester.

Mogelijke gevolgen stroomproblematiek
Netbeheerder TenneT liet onlangs weten dat de komende jaren in Limburg geen nieuwe bedrijven kunnen worden aangesloten op het stroomnet. Middels schriftelijke vragen vroeg Lars Kockelkoren(PvdA) wat dit voor gevolgen heeft voor geplande projecten in Beekdaelen. Hij noemde als voorbeeld Basisschool Middengebied, mogelijk een nieuw gemeentehuis en bestemmingsplan Gijzelaar. Bovendien wilde hij van het college weten in hoeverre dit besluit de ontwikkeling van grootschalige zonnevelden en zonnepanelen op daken van bedrijven en appartementencomplexen beïnvloedt. Deze vragen zag hij graag nog tijdens de raadsvergadering mondeling beantwoord.Burgemeester Geurts noemde de problematiek te ingewikkeld om nu antwoord te kunnen geven. Hij beloofde binnen veertien dagen te reageren.

Landschapskader vastgesteld
Het Landschapskader Beekdaelen schetst de hoofdlijnen voor toekomstige ontwikkelingen in het landschap van de gemeente. Het plan werd ontwikkeld in samenspraak met talrijke betrokkenen, waaronder agrariërs, natuurorganisaties en recreatieondernemers.
Dick Poelsma (GroenLinks) vond het een goed plan, maar miste de inspraak van de inwoners die volgens hem bezorgd zijn over de biodiversiteit van de plateaus. “Deze hellingen lijken soms meer op woestijnen met de bijbehorende zandstormen. Wanneer worden de inwoners bij de verdere invulling van het landschapskader betrokken?” wilde hij weten.
Hub Franssen (CDA) wees erop dat de gemeente maar voor een beperkt gedeelte eigenaar is van het landschap. Zij is dus bij de verdere uitwerking van het Landschapskader afhankelijk van de grootste grondeigenaren, de agrariërs. Als van oudsher hoeders van het landschap is hun inbreng van essentiële waarde, aldus de heer Franssen.
Wethouder Peter Janssen gaf de raad de garantie dat zowel de inwoners als de boeren nauw zullen worden betrokken bij de uitvoeringsplannen. Daarna ging de raad unaniem akkoord met het Landschapskader Beekdaelen.

Project Tiny Houses kan doorgaan
Leon Rijkx (Vernieuwingsgroep) prees de enthousiaste manier waarop de initiatiefnemers van het Tiny House Project hun plannen hebben uitgewerkt en gepresenteerd. Dat gebeurde in goede samenwerking met de gemeente en in samenspraak met de omwonenden. Hij vond daarom dat de raad de benodigde grond moet aankopen, los van mogelijk denkbare risico’s.
Lars Kockelkoren (PvdA) vond het project een goede mogelijkheid om huisvesting op een minder gebruikelijke manier te realiseren. Hij verwachtte van het college wel nog een voorstel over de financiering van het bouwrijp maken van de grond.
Rodney Swelsen (D66) was ook vol lof over het project, maar was niet te spreken over het feit dat het college pas ’s middags vóór de raadsvergadering de door hem gevraagde aanpassingen via Ibabs publiceerde. “Hiervoor verdient het college een gele kaart,” aldus de heer Swelsen. Hij spoorde het college aan om op het gebied van volkshuisvesting het voortouw te blijven nemen als woningcorporaties het laten afweten, zoals is gebeurd bij het Tiny House project.
Dick Poelsma (GroenLinks) wees erop dat GroenLinks tijdens de coalitiebesprekingen vergeefs heeft aangedrongen op een actieve grondaankoop-politiek door de gemeente. “Daarmee wordt de gemeente een beetje speculant en verwerft zij strategische plekken waardoor zij invloed heeft op toekomstige ontwikkelingen,” aldus de heer Poelsma die de voorgestelde grondaankoop passend vond in deze visie van GroenLinks.
Wethouder Jan Hermans werd een beetje verlegen van alle lof die diverse raadsleden hem toezwaaiden voor zijn inzet bij het project Tiny Houses. Hij noemde het project een goed voorbeeld van burgerparticipatie en zei te hopen dat dit voorbeeld navolging vindt. Het voorstel van het college om de voor het project bestemde grond aan te kopen werd unaniem door de raad aangenomen. Naar aanleiding van de opmerking van de heer Swelsen zei de raadsvoorzitter toe intern te bekijken hoe relevante informatie sneller ter beschikking kan komen van de raadsleden.


Henk Reijnders kreeg voorafgaand aan de vergadering een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Eric Geurts - KatjaWaltmans