Michelle Crombach (links) woont in Amstenrade en zit in groep 5 van basisschool De Verrekijker. Ylvi Gärtener komt uit Treebeek en gaat naar De Vlindertuin. Net als Michelle zit ze in groep 5. De meisjes dansen bij Dance Centre Benito Deane en gaan geen dag met tegenzin naar de training. Na het behalen van het Nederlands Kampioenschap kregen ze veel reacties, vooral via facebook.
Michelle Crombach (links) woont in Amstenrade en zit in groep 5 van basisschool De Verrekijker. Ylvi Gärtener komt uit Treebeek en gaat naar De Vlindertuin. Net als Michelle zit ze in groep 5. De meisjes dansen bij Dance Centre Benito Deane en gaan geen dag met tegenzin naar de training. Na het behalen van het Nederlands Kampioenschap kregen ze veel reacties, vooral via facebook. KatjaWaltmans

Kampioensduo Michelle en Ylvi naar EK hiphop

Verhalen

De negenjarige Michelle Crombach uit Amstenrade en haar even oude vriendinnetje Ylvi Gärtener uit Brunssum zijn op zaterdag 24 april in Den Bosch Nederlands kampioen Hip Hop United geworden. De beide stoere meiden hebben zich daarmee gekwalificeerd voor de EK in Gent over drie weken. Ze nemen daarnaast deel aan wedstrijden in de categorieën D&D Lions en The Pack. Michelle en Ylvi trainen en dansen bij Dance Centre Benito Deane in Treebeek.

We spreken de kersverse kampioenen met hun moeders Wendy en Jolanda in de dansschool aan de Wijenweg. Daar hip-hopt het succesvolle duo elke week de nodige uren onder leiding van Tara Quaedvlieg (17), Ylvi’s nichtje. “We hadden nooit gedacht dat we kampioen werden”, zeggen de twee vrolijke dametjes terwijl ze trots hun medailles showen. “Want wij waren de jongsten. Bij de Europese kampioenschappen blijven we trouwens twee nachten slapen, want die duren drie dagen. Maar we denken niet dat we daar winnen, hoor. Daar zijn wel veertig sterke duo’s.” 

Dat het talentvolle tweetal Nederlands kampioen is, danken ze mede aan Tara die hen ‘streng’ maar positief begeleidt. “Ze hebben gewonnen omdat ze een positieve uitstraling hebben, synchroon en op de tel kunnen dansen en hard werken. Natuurlijk zit er rek in hun ontwikkeling, ze zijn nog hartstikke jong. Dat ze in Den Bosch wonnen, motiveert me extra om met de voorbereiding op het EK te beginnen. Het zou al geweldig zijn als ze daar de finale bereiken.”


D&D Lions zijn dansers tot 12 jaar die in groepsverband samen hiphoppen tijdens wedstrijden, toernooien en demonstraties. The Pack zijn hiphoppers van alle leeftijden die samen dansen. Meestal grotere groepen, vandaar de naam The Pack. - Katja Waltmans

Extra trainen in meivakantie

Michelles moeder Wendy vertelt dat de meisjes elke week zo’n twaalf uur oefenen om de dansen in te studeren waarmee ze aan wedstrijden en kampioenschappen deelnemen. “Voor het EK wordt dat zelfs een compleet nieuw optreden. Daarom zijn ze deze week 24 uur in de weer. Dat kan gelukkig, omdat het nu meivakantie is.”  En de meisjes? Die vinden dat allemaal geen probleem. Michelle - die danslerares wil worden - vindt dansen “Het allerfijnste wat ik doe. Eerst was dat ballet, tot Benito vroeg of ik hiphop wilde leren. Dat vond ik meteen super leuk. Dat ik daardoor niet altijd naar een feestje kan of niet kan spelen bij een vriendinnetje van school? Dat heb ik er wel voor over.” Ylvi wil het liefst beroemd worden door het dansen. Zij had bij Tara gezien hoe vet streetdance en hiphop is. “Ik was toen vijf of zes, dat wilde ik ook. Ik kon niet wachten om te beginnen. Met Michelle dans ik nu drie jaar samen. Ik vind het best spannend hoor dat we in Gent mogen meedoen. Maar als de muziek begint te spelen ben ik niet zenuwachtig meer. Dan denk ik alleen nog maar: dansen, dansen, dansen.”

Eén grote familie

Ylvi’s moeder Jolanda vindt het prima dat de beide meiden elke week zoveel uren ‘draaien’, zelfs thuis oefenen ze nog . “Ik zie hoeveel plezier ze erin hebben en zo lang dat het geval is, zie ik geen problemen. Bovendien treffen ze hier zo veel vriendinnetjes waarmee ze elke dag optrekken en naar wedstrijden gaan. Dat voelt als één grote gezellige familie. Vergeet verder niet dat ze tevens leren wat doorzetten is, hoe je met teleurstellingen omgaat en wat je met discipline kunt bereiken. En ook dat ze gezond moeten eten en op tijd hun rust pakken. Ik ben ervan overtuigd dat ze daar later veel plezier van hebben.”
Wendy is het daar volledig mee eens. “Wanneer ze blijven ze dansen en beter worden, trainen ze nog meer. Dan zullen ze moeten leren plannen en afspraken maken. Bijvoorbeeld omdat ze op de middelbare school wekelijks huiswerk krijgen. Voorlopig staat het plezier echter op één, ik zie dat ze volop genieten en er veel zin in hebben.”

De twee kampioenen zijn ondertussen verdwenen naar de trainingszaal waar ze in hun baggy wedstrijdkleding naast elkaar voor de spiegel waven, housen en breakdancen. Al dat praten vinden ze maar niks, je kunt beter iets doen. Streetdance en hiphop bijvoorbeeld, dat is echt veel leuker.

Tekst: Hub Bertrand | Beeld: Katja Waltmans