Afbeelding

Struinen door Nederland - Drenthe & Amsterdam

Verhalen

Beekdaelen is een samensmelting van 17 dorpen en 41 buurtschappen en gehuchten, omringd door prachtige natuurgebieden die zich bij uitstek lenen om wandelend, fietsend of te paard te ontdekken. Regelmatig neemt het Journaal van Beekdaelen u in de rubriek Struinen door Beekdaelen mee op de mooiste routes langs bijzondere plekjes in onze groene gemeente. Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar journaal@gendarmemultimedia.com. Deze keer iets verder weg: dwars door ons mooie Nederland.

De aanleiding voor onze paar dagen ‘ertussenuit’ was de aankoop van een vintage plantentafeltje annex krantenbak in Veendam. “Ik kom het wel ophalen!” reageerde ik begin dit jaar spontaan, maar nietsvermoedend naar de vrouw achter het Instagram account Villa-Mama, omdat zij het te groot vond om te versturen. Veendam ligt echter in het zuiden van de provincie Groningen dus we zochten een aanleiding om die kant op te gaan. Een concert van a-Ha, een Noorse boyband die in de jaren tachtig furore maakte en bij mij nog altijd nostalgische herinneringen oproept, werd aangegrepen voor een paar dagen eve niets hoeve.


Boyband A-Ha in het Afas in Amsterdam 

Vanuit Amsterdam togen we richting Drenthe, dwars door het polderlandschap. Op naar de volgende stop op ons Rondje Noord-Nederland. Mijn Ronnie regelt dit soort tripjes altijd van A tot Z, dus keek ik vol spanning uit naar de beloofde volgende activiteit. Rijdend door het plaatsje Westerbork echter besloten we, op Bevrijdingsdag, tot een ongeplande tussenstop bij het gelijknamige herinneringskamp. De wandeling over het bospad richting het kampterrein viel ons zwaarder dan verwacht. Het was die dag drukkend warm en er leek weinig zuurstof in de lucht. Diep onder de indruk liepen we uren later terug. Deze activiteit doe je ‘niet even’ tussendoor.


Monument, Kamp Westerbork, Drenthe, Tweede Wereldoorlog


Kampterrein Westerbork 

Te laat voor de oorspronkelijk geplande activiteit reden we meteen door naar onze overnachtingsplek in Odoornerveen. Ronald heeft zichzelf weer eens overtroffen door precies dàt uit te zoeken, waar ik helemaal bij van wordt: een B&B vol ouwe meuk. Ik voelde me direct thuis bij Paul en Monique, die met hun ‘Eve niets Hoeve’ ooit te zien waren in het tv-programma Bed en Breakfast. Omdat we, uitgehongerd en moe van alle indrukken, bot vingen bij de plaatselijke horeca (te laat voor de lunch, te vroeg voor het diner) besloten we spontaan tot een uitgebreide borrel met uitzicht op de Drentse velden vanaf het heerlijke terras van onze B&B. Eve niets hoeve kreeg meteen de juiste feel!


Even niets Hoeve...alleen genieten van het uitzicht, lekker eten en elkaar 

Voordat we het overgeslagen uitje van gisteren konden inhalen, moesten we eerst nog even richting Veendam, naar Villa Mama. Naast het plantentafeltje had ik in de afgelopen maanden nog meer vintage items bij haar gescoord. Met de kofferbak volgeladen reden we terug naar Drenthe, waar we urenlang door het plaatsje Orvelte struinden: een brinkdorp met het unieke Drentse karakter van weleer. Dit oerdorp is één groot, autovrij monument. Een prachtig decor voor de Drentse opnames van speelfilm Stoffig Licht! Tussendoor genoten we van typisch Drentse lekkernijen: notenbrood, krentenwegge en suikerbrood.


Orvelte in Drenthe is een authentiek brinkdorp 

De dag van de terugreis eindigde typerend impulsief. We maakten nog een laatste praatje met de gastheer en -vrouw toen het gesprek op hun schapenhekjes in de voortuin kwam. “Die vind ik toch zó leuk!” verklaarde ik spontaan. “Ik wil ze ook graag, maar het is er nog niet van gekomen.” Monique reageerde ad rem: ze hadden nog wel wat restjes. Of we die niet wilden hebben? Konden we al eens wat prutsen thuis. Voordat Ronald het in de gaten had, voegden Monique en ik daad bij het woord. Resultaat: met een auto nokkie vól ouwe meuk, rijden we retour Limburg.


Schapenhekje in eigen tuin 

Tekst & beeld Katja Waltmans

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding