Deze vlinder kreeg Marleen van een vriendin. “Haar spirituele man Hans maakte kleurrijke engelentekeningen met een betekenis. Helaas is hij overleden, maar ze kwam me deze vlinder geven uit naam van Hans met de woorden: “Blief wie ze bis. Jij breekt door elke muur heen.” Marleen is ontroerd als ze erover vertelt. “Dit vlindertje geeft me veel steun en kracht als ik het moeilijk heb.”
Deze vlinder kreeg Marleen van een vriendin. “Haar spirituele man Hans maakte kleurrijke engelentekeningen met een betekenis. Helaas is hij overleden, maar ze kwam me deze vlinder geven uit naam van Hans met de woorden: “Blief wie ze bis. Jij breekt door elke muur heen.” Marleen is ontroerd als ze erover vertelt. “Dit vlindertje geeft me veel steun en kracht als ik het moeilijk heb.” KatjaWaltmans

Marleen Mols bleef Marleen van de Putbergstraat

Verhalen

Marleen Mols viert op zaterdag 18 juni uitbundig, met een spetterende feestavond in Streeperkruis, dat ze twintig jaar als solozangeres op de bühne staat. Hoewel ze meer heeft bereikt dan ze ooit durfde dromen - ze werd zelfs ver buiten de Limburgse, en zelfs Nederlandse, grenzen een begrip - had ze mentaal veel last van de enorme concurrentie in een keiharde artiestenwereld. “Lange tijd voelde ik me gefrustreerd en gepasseerd. Ik staarde me blind op een bucketlist, waarop een optreden op de elfde van de elfde stond of een finaleplek op het LVK. Maar uiteindelijk begreep ik dat ik gewoon Marleen van de Putbergstraat moest blijven. Dàt is de basis van mijn succes en geeft me, zeker nu, de bevestiging die ik zolang zocht.”

Na weken van zonneschijn en droogte, regent het pijpenstelen op de dag ik Marleen bezoek voor een interview met een vrouw die in mijn eigen dorp Schinveld woont, maar die ik totaal niet ken. “Ich höb mich een leuk klèdje aagedoan vuür de foto’s, maar het is waal koud!” lacht ze terwijl ze me enthousiast begroet. Ik stel voor eerst wat foto’s te maken, met de gedachte dat ze zich daarna wat warms kan aantrekken.

Marleen Vleugels uit Brunssum

Van de eerste foto’s met een automatische ‘tandpasta”-smile, zoals ze dat zelf ook lachend toegeeft, word ik niet echt enthousiast. Als ik vraag of ze een dierbaar item heeft dat ik kan fotograferen, hoeft Marleen daar 

nauwelijks over na te denken. Ze pakt de kleurige, glazen vlinder van een kastje en kijkt ernaar terwijl ze geëmotioneerd vertelt wat dit kleinood voor haar betekent. Het artiestenpantser is gebroken en ik zie Marleen Vleugels uit Brunssum. Een gevoelige vrouw, die vooral echtgenote, mama en oma is. Pas op haar vijfenveertigste sloeg ze letterlijk haar vleugels uit om als zangeres de bühne op te stappen: ”Met Geweun Geluk ging in 2002 een wereld voor me open. Opeens zat ik, als laatbloeier, in allerlei radio interviews en televisie uitzendingen!”


“Ik ben een echte tape-artiest.” Marleens wens om ooit eens met Ohne Gewähr op het podium te staan, komt uit tijdens haar jubileumfeest op zaterdag 18 juni in Streeperkruis Landgraaf: “Ik belde frontman Raymond de la Ruelle en vroeg of ze het met me aandurven. Hij was meteen enthousiast!” - KatjaWaltmans

Marleen zingt al heel haar leven. Als kind schreef ze al zelf haar teksten en maakte gedichten op rijm. Marleens vader vergezelde zijn dochter naar zoveel mogelijk talentenjachten, maar haar vriendje Geert vond dat allemaal maar niks. “Ik was ook nog veel te onervaren destijds. Ik ben gestopt en heb voor Geert en een gezin gekozen.” Als moeder van dochter Sandy en zoon Don, was de zangeres zeer actief in de oudervereniging van de toenmalige basisschool de Tweesprong. “De start van mijn zangcarrière begon met de vraag van een kennis of ik niet wilde zingen op het huwelijksjubileum van zijn ouders. Zo ontstonden de Broensummer Spatzen en deden we voor de joeks mee aan het Broenssems Leedjeskonkoer.” Platenmaatschappij Marlstone meldde zich en dat resulteerde in het uitbrengen van twee singles eind jaren negentig als het duo Ron en Marleen.

Oktoberfest muziek 

Voor Ron Kok werd het allemaal wat te druk, dus spoorde hij Marleen aan om vooral solo verder te gaan. Na wat uitstapjes waar ze niet blij van werd: “Het Zangeres Zonder Naam-project was niks voor mij, Costa del Sol zing ik nooit meer en zingen in de Nederlandse taal, het Limburgse accent blijft aanwezig, dat klinkt niet,” blijft Marleen nu dicht bij zichzelf. Ze is vooral bekend om haar repertoire dat bestaat uit kerstliedjes, carnavalskrakers, Limburgse luisterliedjes en Oktoberfestmuziek. “De keuze voor Duits repertoire opende een geheel nieuwe muziekwereld. Ik ben dan ook reuze trots op het feit dat ik in Sittard, op het grootste
Oktoberfeest van Nederland, ook dit jaar weer ben gevraagd.”

Marleen kijkt met veel plezier, maar ook wat gespannen, uit naar haar jubileumavond op zaterdag 18 juni in Streeperkruis. “Voor het eerst met een echte Oktoberfest band zingen! Ik verheug me enorm op de opening met een speciaal lied, dat tevens een bedankje is aan mijn trouwe fans en de mensen om mij heen die het mogelijk maken dat ik dit al twintig jaar kan en mag doen.” Het belooft een spektakel te worden. “Ik heb nu al 300 aanmeldingen en dat in het weekend waarin ook Pinkpop wordt gehouden! Dat en de vele aanvragen voor interviews rondom mijn jubileum maken me trots en dankbaar. Het is voor mij de bevestiging dat de keuze om dicht bij mezelf te blijven, de juiste keuze was.”

Voor informatie en boekingen: Bel met Marleen via 06 206 76 370 of mail naar mols.marleen11@gmail.com

Tekst en Beeld: Katja Waltmans