De opzet van de Leisure Lane: een attractie voor langzaam verkeer. Beeld: IBA Parkstad
De opzet van de Leisure Lane: een attractie voor langzaam verkeer. Beeld: IBA Parkstad

Nieuwe uitdagingen voor IBA project Leisure Lane

Nieuws

De Leisure Lane is bedoeld om een langzame verkeersverbinding voor woonwerkverkeer en toerisme tot stand te brengen tussen Beekdaelen en Simpelveld. Voor de aanleg van dit fiets- en wandelpad is 22,6 miljoen euro uitgetrokken. IBA Parkstad, de provincie Limburg en de aangesloten gemeenten - waaronder Beekdaelen - nemen deze kosten voor rekening. Het ambitieuze project blijkt nu 9,2 miljoen euro duurder uit te vallen door inflatie, een bovengemiddelde stijging van de bouwkosten en het feit dat noodzakelijke werkzaamheden onvoldoende zijn begroot.

De Leisure Lane verbindt verschillende gebieden in Parkstad en wordt tevens een schakel in het internationale netwerk van lange afstand fietsroutes tussen de Duitse Vennbahn en het Belgische Kolenspoor. Ook zorgt de route voor een versterking van de (toeristische) economie en draagt het bij aan de identiteit van onze regio. Over de gehele lengte vanaf Schinnen tot aan station Simpelveld worden zeven Points of Interest gerealiseerd die opmerkelijke delen van de geschiedenis zichtbaar maken. In Beekdaelen is dat het Rietpad in Thull. Verder worden langs de hele route aan weerskanten botanische bermen aangelegd en is sprake van het inrichten van een vijftiental rustpunten, welke weer gekoppeld zijn aan bijzondere plekken in het landschap.

Een stuurgroep zoekt nu naar mogelijke kostenbesparingen, die echter onherroepelijk zullen leiden tot een versoberde uitstraling van de Leisure Lane. Het schrappen van de Points of Interest is niet meer mogelijk, daarom wordt een oplossing gezocht in het verminderen van rustpunten, het aanpassen of schrappen van het bermmengsel en het besparen op onderhoud en een goedkoper soort asfalt. Om de kwaliteit te bewaken en te voorkomen dat het idee achter de route ten onder gaat, wordt ook gekeken naar nieuwe financieringsbronnen. Naar verwachting wordt eind februari meer duidelijk over eventuele aanpassingen. De bouw moet deze zomer starten en de oplevering van de Leisure Lane staat gepland voor december 2023.