De opvallend blauwe Arriva deelfiets is een normale fiets, zonder trapondersteuning, bedoeld om de reiziger tot op de eindbestemming te brengen. Velocity biedt zwart-witte, elektrische fietsen aan voor woon-werkverkeer. Beide zijn te reserveren en huren met behulp van een app.
De opvallend blauwe Arriva deelfiets is een normale fiets, zonder trapondersteuning, bedoeld om de reiziger tot op de eindbestemming te brengen. Velocity biedt zwart-witte, elektrische fietsen aan voor woon-werkverkeer. Beide zijn te reserveren en huren met behulp van een app. KatjaWaltmans

Duurzame deelfietsen voor woon-werkverkeer en recreatie

Nieuws

Tekst en Beeld Katja Waltmans

De gemeente Beekdaelen heeft sinds de fusie flink geïnvesteerd in de optimalisatie van wandel- en fietsverbindingen. Dit past in de visie Leven en werken in het Landschap. De Beekdaelen Route en de Leisure Lane zijn ontstaan vanuit de wens om langzame verkeersverbindingen te leggen tussen de kernen van Beekdaelen, alsook de omringende, meer stedelijke, gebieden. Deze routes zijn bij uitstek geschikt om te recreëren, maar ook om het woon-werkverkeer te verduurzamen. Met een deelfietsensysteem op strategische plekken kan iedereen vanaf april gebruik maken van alternatief vervoer: laat de auto staan en stap op de fiets. Dat is gezond, voordelig én duurzaam!

Drie aanbieders van deelfietsen haken aan en bieden vanaf april ieder een eigen manier van duurzaam vervoer aan. Velocity, een Duitse aanbieder van e-bikes voor woon-werkverkeer opent twintig stations in de regio Parkstad, waarvan twee in Beekdaelen (centrum Schinveld en treinstation Nuth). Arriva, aanbieder van regionaal openbaar vervoer, zet zijn Arriva Deelfiets in op treinstation Schinnen, zodat ook het laatste stukje richting het natuurgebied in Thull per openbaar vervoer mogelijk is. Tenslotte opent particulier verhuurbedrijf Bike Limburg (elektrische fietsen en scooters voor recreatieve doeleinden) een nieuwe vestiging op de Breinder in Schinnen. 

Wethouder Jan Hermans is blij met deze, elkaar versterkende, ontwikkelingen. “Door het aanbieden van alternatieve vervoersmogelijkheden bewaken we de rust en ruimte in onze groene gemeente. We willen voorkomen dat we overspoeld raken met auto’s. Beekdaelen is een plek waar je prettig kunt wonen en fijn kunt werken, maar vooral ook een plek om te onthaasten en te genieten.” 

Meer informatie over deze ontwikkelingen op gebied van mobiliteit kun je lezen in de eerstvolgende nieuwsbrief van de gemeente.

Wethouder Jan Hermans is blij dat de drie vervoersbedrijven Beekdaelen hebben ontdekt: 'Wij bieden de infrastructuur en een goed vestigingsklimaat. Deze ontwikkelingen ondersteunen op hun beurt weer de horecabedrijven in onze regio.'