Afbeelding

Weekjournaal week 8

Nieuws

60e jaargang Hazebats

SCHINVELD Afgelopen weekend is de Hazebats in Schinveld gratis deur aan deur in de brievenbus gedeponeerd. Het carnavalsblad kent een rijke historie. 

Het heeft tot 1961 geduurd voordat enkele Schinveldenaren zich geroepen voelden om hun dorpsgenoten deelgenoot te maken van met name de – in hun ogen – stommiteiten van de gemeenteraad. Die eerste vegen uit de pan konden toenmalig burgemeester Adams er echter niet van weerhouden om – samen met de pastoor, de voorzitter van carnavalsvereniging De Meute én prins Boy I – de ‘carnavalscourant’ te voorzien van een serieus voorwoord. Hierin erkende hij de noodzaak van carnaval in ‘…onze tijd, met zijn grote gejaagdheid en bijna ondraaglijke spanningen…’, maar vermaande hij de inwoners van zijn dorp met het slotwoord ‘veel vreugd, in eer en deugd’.In de allereerste Hazebats wordt in 1962 al meteen de toon gezet. Zo was er een interview met de druk bezatte (bezate) Hoej. Het was de toen al alerte redactie namelijk ter ore gekomen dat Hoej niet stond voor Help Os Ege Jeug, maar dat het de eerste letters waren van de achternamen van de Hoej-leden Hissen, Ommer, Endriks en Jalant (in het echt Thissen, Dümmer, Hendriks en Palant). Het vijfde lid lustte geen geitenmelk en was met groot verlof. En omdat ze maar met zo weinig leden waren,spraken ze van Hoej-Hoej om wat meer indruk te maken. Veel minder mild was het blad voor de gemeenteraadsleden en zij die in mei van dat jaar een gooi naar het gemeentelijke pluche zouden doen. Ook de plaatselijke voetbalclub Olympia, die doorgaans op maandag al op voorhand kansloos werd verklaard voor de wedstrijd van de daaropvolgende zondag, werd niet gespaard. Het zou overigens nog twee edities duren voordat de redactie uit de doeken zou doen wat de ‘afkorting’ Olympia écht betekende: Olympia Ligkt Ieëder Joar Mit Plezeer in Achterhoede.De complete roemruchte historie van de Hazebats staat uitgebreid beschreven in het jubileumboek, dat bij gelegenheid van 6x11 jaar Sjilvend Alaaf werd uitgegeven. In de beginjaren was de opbrengst van de Hazebats bestemd voor een goed doel, zoals de Aktie 10x10, de sjpieëltuin en het jaarlijkse uitstapje van de Schinveldse ouden van dagen. Vanaf 1965 werd het goede doel niet meer bij naam genoemd op de voorpagina, maar werd volstaan met ‘ee (gans) good doel’. Hiermee werd de Schinveldse carnavalsviering bedoeld, wat natuurlijk ook een goed doel is. 

bron: Facebook-pagina Sjilvend van vreuger

Kans op nieuw Dorpshuis
Sweikhuizen wordt reëel

SWEIKHUIZEN Het uitbouwen van Caffee Meels lijkt de meest voor de hand liggende optie voor het realiseren van een nieuw dorpshuis. Verenigingen die nu in het Rector Raevenshuis onderdak hebben, kunnen hier ook worden ondergebracht. De renovatie van deze laatste huisvestiging zou volgens de begrotingen namelijk twee keer zo duur uitvallen als een uitbouw van Meels. Daarom is de kans dat het Rector Raevenshuis op termijn definitief wordt gesloten steeds groter. Uitbaters Maurice Cobben en Corina Meels bevestigen dat ze bereid zijn mee te werken aan een verbouwing van hun etablissement, dat door de jaren heen ook een vertrouwde plek is geworden in het bergdorp.

Romée Leuchter debuteert in Oranje

SCHINVELD Romée Leuchter uit Schinveld maakte zaterdag, in de wedstrijd tegen Finland, haar debuut als basisspeelster bij de Oranje Leeuwinnen. De 21-jarige spits uit Schinveld startte als rechtsbuiten. Na een assist van Leuchter kwam het sterkere Oranje in de eerste helft al op 1-0. Ook bij het derde doelpunt was de topscoorster van de Ajax vrouwen betrokken. Achttien minuten voor tijd werd ze vervangen door Janou Levels uit Herten. Nederland won met 3-0.


De carnavalsposter van Bert Otermans Foto: CV de Schinoster

Schinöster poster verwijst naar pandemie

SCHINNEN Carnavalsvereniging De Schin sterheeft een nieuwe poster, gemaakt door Bert Otermans.Het plakkaat zit vol verwijzingen naarcorona en de lockdowns. Met deze kleurrijkeposteractie hoopt de vereniging dat alle inwonersvan Schinnen hun huizen volop in carnavalssfeerbrengen. Met de huidige versoepelingen zal datgeen probleem zijn, iedereen snakt naar een vasteloavendals vanouds.

Bingelraadse verrast met sjaal

BINGELRADE Joyce Oyen was aangenaam verrast toen ze medio vorige week een gebreide sjaal ontdekte op haar binnenplaats aan de Geerstraat. De okergele sjaal was netjes verpakt en voorzien van een briefje met de tekst: “Ik ben niet kwijt, vergeten of verloren, maar door iemand met veel plezier gemaakt en voor jou neergelegd. Wij maken leuke, bruikbare dingen om mensen een glimlach op het gezicht te toveren. Als je me niet leuk vindt, mag je me weggeven.” De afzender blijkt een facebook-groep met de naam ‘De Anonieme Sjaal’. ‘Wat een lief gebaar,’ was de reactie van Joyce. Aan de reacties op haar facebook-post te merken is de sjaal goed terecht gekomen. Wie goed doet, goed ontmoet!

Vaesrade heeft weer een jeugdteam

VAESRADE Na jaren is weer een jeugdteam actief binnen voetbalvereniging Vaesrade. Niels, Jesse, Owen, Keano, Kayden en Max vormen samen Vaesrade JO7-1, dat staat voor het feit dat de jongens jonger zijn dan zeven jaar. Zij trainen elke maandagavond onder leiding van Armand Franssen. Onlangs lieten ze op het terrein van KVC Oranje zien hoeveel plezier ze hebben. Er werd zelfs een wedstrijd gewonnen. “We hebben eindelijk weer een jeugdelftal. Wie weet kunnen we dit in de toekomst uitbreiden,” schrijft de club op hun website.

Beelden kerststal Clemensdomein terecht

OUD-MERKELBEEK In de week voor kerst werden twee beelden van de kerststal bij het Clemensdomein ontvreemd. De engel en de kameel werden teruggevonden bij de ingang van de Lambertuskerk in Bingelrade. Peter Kleuters noemde de diefstal ‘een raadsel’ vanwege het flinke gewicht van beide beelden. “De engel weegt 20 kilo en de kameel 40 kilo”. Wie de beelden uiteindelijk heeft ontvreemd, blijft onopgelost. Jef Wierts, vrijwilliger bij de Lambertuskerk, zorgde ervoor dat de beelden weer terug zijn waar ze thuishoren.