Afbeelding

Wat bespreekt de raad? Verslag raadsvergadering 8 maart 2022

Vorige week dinsdag vergaderden de raadsleden van Beekdaelen na lange tijd weer in het gemeentehuis te Nuth. “Op de juiste afstand zoals een gemeenteraad past, knus bij elkaar”, aldus burgemeester Eric Geurts. Hij vroeg vervolgens een moment stilte ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers in Oekraïne. De raadsleden Lisa Laumen, Leon Rijkx, Rodney Swelsen en Levin de Koster waren verhinderd. Voor een toelichting op de agenda, zie het Journaal van Beekdaelen van vorige week: https://www.journaalvanbeekdaelen.nl/reader/21021#p=2

Hamerstukken
- De wijzigingen in de drie bestemmingsplannen Gijselaar werden unaniem door de raad goedgekeurd.
- Ook de benoeming van de raadsleden in de commissie die toezicht gaat houden op het verloop van de verkiezingen en de geloofsbrieven van de nieuw gekozen raadsleden controleert, kreeg de goedkeuring van de raad. Benoemd werden de raadsleden Ber van den Heuvel, Kay Bemelen en Funs Pluijmaekers.
- Het voorstel om het Jongerenlintje te evalueren en minstens voor drie jaar voort te zetten, kreeg unaniem bijval van de raad. Burgemeester Eric Geurts vond dat het uitreiken van het Jongerenlintje de afgelopen jaren, ondanks corona, toch succesvol was. “Het is voor de jongere die in het zonnetje wordt gezet, vergelijkbaar met het uitreiken van een koninklijke onderscheiding.”
- Bert Heggen (VVD) vroeg aandacht voor de problemen rondom het afsluiten van de Holleweg te Schinnen, waarover nogal wat klachten zijn binnengekomen, met name van ondernemers. De raadsvoorzitter zegde toe dat de verantwoordelijk wethouder contact met de heer Heggen zal opnemen om de klachten te bespreken.

Ingediende moties
- In een motie vroegen GroenLinks en PvdA het college om samen met de raad te onderzoeken hoe het principe ‘de vervuiler betaalt ’ beter tot zijn recht komt in de tarieven van de Heffingsgrondslag Rioolheffing.

Henk Reijnders (Beekdaelen Lokaal) adviseerde de indieners van de motie om haar in te trekken, omdat het college volgens hem intensief met deze problematiek bezig is. Dat was ook de mening van Jos Pieper (Vernieuwingsgroep) en Twan Schevers (CDA). Bart Suers (VVD) zou de motie kunnen steunen als daarin de passage werd geschrapt om de rioolheffing te baseren op de WOZ-waarde, omdat dit volgens hem niet kan.

Volgens Lars Kockelkoren (PvdA) gaan de voorstellen in de motie verder dan die welke tijdens de raadsinformatie-avond begin dit jaar zijn gedaan. En de rioolheffing baseren op de WOZ-waarde is volgens hem zeer wel mogelijk. Hij kreeg op dit punt bijval van wethouder Jeannette Quadvlieg-van Dam die echter de motie inmiddels ook overbodig vond omdat alles wat erin wordt gevraagd inmiddels zijn beloop heeft. Clasina Debets (GroenLinks) trok vervolgens de motie in.

- Vanwege de huidige krapte op de woningmarkt vroegen D66, CDA en Vernieuwingsgroep het college om afgewezen bouwaanvragen opnieuw te beoordelen en hierbij de regels zo ruim mogelijk te interpreteren, en dit ook te doen voor nieuw ingediende plannen.

Lars Kockelkoren (PvdA) zei dat hij geschrokken was van de motie. Volgens hem stellen de indieners van de motie de collegeleden onder curatele door hun werk af te keuren en vervolgens een verslag te eisen van hoe ze de bouwvergunningen opnieuw gaan beoordelen.

Wethouder Jan Hermans ontraadde de motie omdat op dit moment de gemeenten sterk gebonden zijn aan eerder vastgestelde regelgeving, mede op basis van de Structuurvisie Wonen. Ondanks dat heeft het college de afgelopen twee jaar honderd woningen gerealiseerd, passende in de ruimtelijke ordening en de beleidsplannen die de raad heeft vastgesteld. Hier komen dit jaar nog eens ruim honderd woningen bij. “Daarmee is Beekdaelen relatief een van de gemeenten waarin de meeste woningen worden gebouwd, ondanks dat wij niet willen bouwen in het buitengebied. Ook wil het college de inbreng van huisjesmelkers weren.” De wethouder beloofde de raad inzicht te geven op grond waarvan bouwvergunningen werden geweigerd. Bovendien benadrukte hij dat het college te allen tijde bereid is aan inwoners nader toe te lichten waarom hun aanvraag is afgewezen.

Burgemeester Eric Geurts benadrukte dat de ambtenaren naar eer en geweten de aanvragen hebben beoordeeld op basis van door de raad bepaalde regelgeving. “De raad kan de regels desgewenst oprekken, maar niet op basis van de voorliggende motie. Die riekt ernaar dat ik mijn eigen ambtelijk apparaat niet meer kan vertrouwen, maar dat doe ik ten volle.” Uiteindelijk werd de motie ingetrokken.

- PvdA, GroenLinks en D66 vroegen het college te laten onderzoeken of er ook onder de werknemers van de gemeente Beekdaelen een loonkloof tussen mannen en vrouwen bestaat. 

Burgemeester Eric Geurts verzekerde dat vrouwelijke ambtenaren in Beekdaelen in gelijke functies evenveel verdienen als hun mannelijke collega's.

Gemeenschappelijke motie betreffende Oekraïne

Oorspronkelijk hadden verschillende fracties twee moties ingediend betreffende de situatie in Oekraïne. Deze werden naderhand vervangen door één unanieme motie namens de gehele gemeenteraad. 

Hugo Schaffrath (Vernieuwingsgroep) lichtte de motie als volgt toe: 

“Vandaag is de laatste raadsvergadering in onze democratische samenleving. En volgende week mogen onze burgers naar de stembus om op een democratische wijze een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Een gemeenteraad die het onderling wel eens niet eens is, maar toch constructief samenwerkt en een goed debat voert. En onze vrijheid om dat met mekaar te doen, staat in schril contrast met de gebeurtenissen in Oekraïne. De hele wereld heeft nu gezien hoe kwetsbaar deze vrijheid is, ook in Europa. Heel dichtbij. De hele wereld veroordeelt deze agressie en arrogantie die afkomstig is van slechts één machthebber van een land waar democratie en vrijheid van meningsuiting niet bestaat. Met deze motie wil ik iedereen in deze zaal en ook de mensen thuis oproepen om onze vrijheid te blijven respecteren. En deze vrijheid zou voor alle mensen, waar ook ter wereld, moeten gelden. Ik roep vanaf deze plek de strijdende partijen met klem op om onmiddellijk de oorlog te staken en elkaars grenzen te respecteren.”

DE TEKST VAN DE MOTIE: 

Inleiding

De grove aantasting van de internationale rechtsorde in Oekraïne door de Russische overheid raakt ons allemaal. Het is een ernstige aanval op vrijheid, democratie en mensenrechten in de wereld, waarbij wij de Russische agressie ten zeerste afkeuren en waarbij wij onze steun uitspreken voor Oekraïne. Door de gevechten is een vluchtelingenstroom op gang gekomen. In enkele dagen zijn er naar schatting van de Verenigde Naties meer dan 1,5 miljoen Oekraïners op de vlucht geslagen. Door de hevige gevechten in de gebieden is de verwachting dat het aantal vluchtelingen nog sterk zal toenemen. Ook in Nederland hebben wij reeds de eerste vluchtelingen opgevangen en zal de vraag naar opvang steeds groter worden. De acute humanitaire nood wordt door het kabinet beschouwd als een crisis en het kabinet heeft zich gericht tot de Veiligheidsregio’s. De gemeente Beekdaelen maakt deel uit van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en wordt vandaar uit verzocht om gecoördineerd hulp te bieden aan de vluchtelingen die naar Nederland komen. De gemeente Beekdaelen heeft zich onlangs ook bij de opvang van vluchtelingen uit andere werelddelen humanitair opgesteld en wil nu ook weer haar steentje bijdragen aan deze crisis in de wereld. Een spreiding van de opvangmogelijkheden over de kernen in Beekdaelen is daarbij wenselijk. Een gezamenlijke aanpak in overleg met de veiligheidsregio Zuid-Limburg, de daarin samenwerkende gemeenten, de landelijke organisaties zoals Vluchtelingenwerk en Rode Kruis en de maatschappelijke organisaties in Beekdaelen kan tot adequate en goede hulpverlening, ondersteuning en opvang van vluchtelingen uit Oekraïne leiden.

In de motie wordt het college gevraagd:

- te onderzoeken welke mogelijkheden voor de acute opvang in Beekdaelen aanwezig zijn in verhouding van het aantal inwoners van Beekdaelen tot de Zuid-Limburgse bevolking. Te denken valt aan campings, leegstaande panden en verenigingsgebouwen.

- voor de middellange termijn te onderzoeken waar en hoeveel tijdelijke woningen (woonunits) verspreid in Beekdaelen gerealiseerd kunnen worden, zodat vluchtelingen - indien de situatie daarom vraagt- langere tijd in Beekdaelen kunnen verblijven;

- een centraal meldpunt binnen de gemeente Beekdaelen op te starten, waarbij inwoners, organisaties, initiatiefnemers en vluchtelingen contact kunnen opnemen, adequaat geholpen dan wel verwezen worden naar de juiste instanties.

- een budget ad 200.000 euro vrij te maken ten laste van de reserve van de gemeente Beekdaelen, waarbij de personele kosten en de kosten voor het bewoonbaar maken van opvang op korte termijn voorgefinancierd kunnen worden met inachtneming van het standpunt van het kabinet dat de kosten voor de opvang van rijkswege worden vergoed.

- een voorstel aan te leveren voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne op middellange termijn (woonunits) inclusief de financiële vertaling hiervan.

- een communicatietraject op te starten met de omgeving (omwonenden) met betrekking tot de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en de raad periodiek te informeren over de voortgang van dit proces.

De motie werd door het college overgenomen.

Na afloop van het openbare gedeelte van de raadsvergadering vergaderde de raad achter gesloten deuren ‘over een bestemmingsplan’.