Tweede vluchtelingenopvang

Doenrade In de voormalige accommodatie van VV Doenrade kunnen vanaf half april tot maximaal twaalf vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. Gemeente Beekdaelen vangt ook al dertig vluchtelingen op in de vroegere basisschool in Vaesrade. De bedoeling is dat Beekdaelen op termijn plek zal bieden aan circa 100 vluchtelingen. Helpcenter Schinnen wil de voedselvoorziening verzorgen voor Oekraïners in Beekdaelen. De christelijke hulporganisatie hoopt dat inwoners voedsel en andere hulpgoederen willen doneren. Meer informatie: www.helpcenter.nl

Recordpoging molens draaien

Oirsbeek - Nuth In een poging het wereldrecord molens draaien te vestigen zullen de Janssenmolen in Oirsbeek en de molen van Hunnecum in Nuth op zaterdag 9 april draaien van 11.00 – 12.00 uur. De bedoeling is dat op dat tijdstip in heel Nederland 600 molens draaien om het wereldrecord werkelijkheid te laten worden. Bezoekers zijn welkom en de molenaars verzorgen rondleidingen en geven uitleg over de werking van hun molen, zo laat het Gilde van Vrijwillige Molenaars weten. Zij initiëren deze recordpoging.

Noodzakelijke opknapbeurt FaSiLa te duur?

Schinveld De exploitatie van veel verenigingsgebouwen in Beekdaelen staat onder water. Veel accomodaties zijn verouderd en moeten op termijn worden verduurzaamd. Is dat betaalbaar? Voor nu wil de gemeente het essentiële werk bij FaSiLa vergoeden via een incidentele bijdrage, waarvan de hoogte nog onduidelijk is. Dit is echter geen duurzame oplossing, stelt de gemeente. Op termijn zou 437.000 euro nodig zijn voor groot onderhoud, over verduurzaming nog maar niet te spreken. De vraag rijst of dit nog wel rendabel is en of nieuwbouw niet beter is. In overleg met verenigingen wil de gemeente een plan maken waarin staat welke voorzieningen in Beekdaelen overeind kunnen blijven. Dat vergt visie, wil, daadkracht en intensieve samenwerking. Er zullen ook impopulaire maatregelen genomen moeten worden.