Blingbling in Beekdaelen

U, als inwoner van Beekdaelen, heeft ongetwijfeld wel eens gehoord van de Feldbiss storing. Het is een breuk in de aardkorst zoals er vele duizenden op deze aardkloot voor komen. Maar voor Beekdaelen is deze bodemscheur een bijzondere aanleiding om er speciale gedenktekens voor te plaatsen. Vergelijk het maar met de nulmeridiaan van Greenwich! Uitgevoerd in Cortenstaal, met een heuse zonnecollector en als toetje gifgroene LED verlichting voor de nachtelijke uren, staan twee machtige zuilen op de Hulterweg u aan te staren. Waarschijnlijk om u duidelijk te maken op welke ontzagwekkende plek u zich wel bevindt. Blinbling in het kader van Visit Beekdaelen! Wat het u, als pas ingeburgerde Beekdaelenaar, brengt doet er niet toe. Als het maar voor de omgeving en eventuele “visitors” de nodige indruk maakt of zelfs eerbied oproept. Ik kan mij voorstellen dat menige argeloze bezoeker (visitor, ja ja het moet wel in het Engels) met gebogen hoofd, eerbiedig en ingetogen voor deze roestige pracht buigt en zich afvraagt wat het voorstelt. Zou het ter aanvulling zijn van verdwenen landschapselementen, zoals illegaal gekapte en nooit herplante bomen, omgeploegde graften , verloederde bermen en al jaren geleden kapotgereden en nog nooit herstelde molgoten? Wie zal het zeggen? Er zijn echter nog meer van deze relicten, kennelijk uit een vroegere beschaving. Wat te denken van het vermolmde vliegend-hert standbeeld op een rotonde nabij Jabeek. Wereldberoemd!
Wat te denken van het mattenkloppersmonument over de rotonde bij Schinveld? Vanaf de maan te zien! (waar heb ik dat nog meer gehoord?) En vergeet niet de elektronische oversteekhulp langs de T41 ter hoogte van de Streekweg. Een technisch hoogstandje met zonnecellen, dat al jaren niet werkt en schijnveiligheid biedt aan de nietsvermoedende wandelaar. Voorwaar een voorbeeld van geldverspilling zonder weerga.
Over de inmiddels verdwenen hondenlosloopborden zal ik het maar niet meer hebben…….. Jammer. Zo gaat Beekdaelen op in de vaart der volkeren, met een bestuur dat geobsedeerd is door Blingbling, maar voor de binding met de eigen inwoners te groot gegroeid is en daarvoor 3 coördinatoren nodig heeft. Heeft die herindeling toch wat goeds voor u opgeleverd! Of niet?

Pierre Lindner 
pierrelindner44@gmail.com
Maastrichterwg 1, Bingelrade