Zorgen over toekomst kerk Puth

Onze fractie bereiken zeer bezorgde signalen uit de samenleving van Puth over de toekomst van de kerk in Puth. Zo is onlangs de aanstraalverlichting van de kerk gedoofd, worden diensten voor uitvaart en huwelijk verplaatst naar andere kerkdorpen en zal de kerk vanaf 1 mei niet meer gebruikt worden voor erediensten, maar zullen diensten verplaatst worden naar de bijgebouwen. Inwoners zijn daarbij niet of nauwelijks op de hoogte wat de toekomst in petto heeft. De functionele invulling van de kerk, sacristie en pastorie is uiteraard voorbehouden aan het kerkbestuur maar wij ontvangen ook signalen dat het college sloop van een groot deel van het ensemble kerk, sacristie en pastorie ondersteunt.

Ik ben echter van mening dat het - los van welke status dan ook - cruciaal is om erfgoed te beschermen. Dit geldt voor cultureel erfgoed, voor religieus erfgoed en voor al het andere erfgoed dat 'ruimtelijk karakter' geeft aan een dorp. Een kerkgebouw is bij uitstek zo'n ruimtelijk complex dat het nodige karakter geeft en voor inwoners, ongeacht hun levensovertuiging, een baken van herkenning is. Populair gezegd: het geeft smoel aan een dorp. Dat geldt ook voor Puth. Het toekennen van een gemeentelijke monumentenstatus levert een bijdrage aan het behoud van dit erfgoed, dus ben ik voorstander van het toekennen van die status aan het gebouwencomplex, aan het hele ensemble.

In een aantal vragen aan het college heeft D66 Beekdaelen op 22 april haar motivatie gegeven, waarom zij vindt dat behoud van het hele ensemble cruciaal is. Ook vragen wij het college om opheldering over de rol die het college in het verleden heeft gespeeld en in het heden speelt in het kader van de toekomstplannen van het ensemble.

Persoonlijke noot:
Vroeger, tijdens onze wandeling van Doenrade (waar ik ben opgegroeid) naar opa of andere familie in Puth via het 'Putherveld' (de Maastrichterweg/Steenstraat) was het opdoemen van de Kerk aan de horizon een eerste baken van herkenning. Gemotiveerd, vanuit die mooie herinneringen aan vroeger en aangespoord door de zorgen vanuit de inwoners, hoop ik dat onze vragen en oproep bijdragen aan het voorkomen van onomkeerbare stappen.

Rodney Swelsen
Fractievoorzitter D66 Beekdaelen