Afbeelding

Wat heeft de raad besloten? De raadsvergadering van 26 april toegelicht

Nieuws

Vorige week dinsdag vergaderden de raadsleden van Beekdaelen. Bij het ter perse gaan van het Journaal van vorige week stonden de commissieleden van Vernieuwingsgroep, Beekdaelen Lokaal en GroenLinks nog niet vermeld op de website van de gemeente. Het zijn:

Raadscommissie Bestuur en middelen

Raadsleden
Vernieuwingsgroep: Jos Pieper, John Marissen
Beekdaelen Lokaal: Funs Pluijmaekers, Sem Janssen
GroenLinks: Clasina Debets, Dick Poelsma, Yvonne Dreessen

Burgerleden
Vernieuwingsgroep: Nienke van Kordenoordt, Els Mengelers, Jos Weijers
Beekdaelen Lokaal: Harry Bakker, Bert Kannegieter, Jeanny Simons
GroenLinks: Dave Haja, Denise Douven, Susanne Voncken

Raadscommissie Fysieke leefomgeving

Raadsleden
Vernieuwingsgroep: Leon Rijkx
Beekdaelen Lokaal: Henk Reijnders, Harry van de Laar
GroenLinks: Dick Poelsma, Clasina Debets, Yvonne Dreessen

Burgerleden
Vernieuwingsgroep: Jan Rijk, Levin de Koster senior, Jos Weijers
Beekdaelen Lokaal: Herman Palm, Wilfred van den Hout, Margriet Timmers
GroenLinks: Denise Douven, Ans Beijnsberger, Louis de Rijk

Raadscommissie Sociale leefomgeving

Raadsleden
Vernieuwingsgroep: Jos Pieper, Hugo Raes, Levin de Koster
Beekdaelen Lokaal: Annie Goossens, Harrie Geurten, Sem Janssen
GroenLinks: Yvonne Dreessen, Dick Poelsma, Clasina Debets

Burgerleden
Vernieuwingsgroep: Pierre Thijssen, Erik Kempeners, Nathalie Louis
Beekdaelen Lokaal: Miranda Doorschot, Marjo Bachaus, Jan Smeets
GroenLinks: Susanne Voncken, Denise Douven, Jordy Jennen

Tijdens de raadsvergadering van vorige week dinsdag werden alle door de fracties voorgedragen commissieleden door de raad benoemd.

Motie over sluiting vliegveld verworpen
PvdA Beekdaelen diende een motie in waarin wordt gepleit om het vliegveld Maastricht Aachen Airport te sluiten.
Lars Kockelkorn (PvdA): “Het vliegverkeer schaadt de gezondheid van onze inwoners, verstoort de landelijke rust en is nadelig voor het toerisme in Beekdaelen en omgeving. Bovendien staat niet vast dat elektrisch vliegen, waarop wordt ingezet, beter is voor het milieu. Blijft het vliegveld open, dan wordt volgens de huidige plannen het aantal vluchten uitgebreid. Sluiting kost weliswaar banen, maar biedt ook nieuwe werkgelegenheid door de herinrichting van het gebied en het aantrekken van meer recreanten.”

Diverse sprekers hadden een andere mening.

Harry van der Laar (Beekdaelen Lokaal): “Wij wachten eerst de conclusies van de lopende onderzoeken af voordat wij vóór of tegen sluiting van het vliegveld zijn. Bij sluiting krijgen de AWACS-toestellen meer plaats in het luchtruim, ook boven Beekdaelen. Toestellen richting vliegveld Luik kunnen, om brandstof te besparen, lager over Beekdaelen gaan vliegen. Hierdoor zou de overlast na sluiting wel eens groter kunnen worden dan nu het geval is.”
Marco Sturmans (VVD): “De PvdA-fractie in Provinciale Staten is tegen sluiting van het vliegveld, mede vanwege het economisch belang voor de regio en de werkgelegenheid. De heer Kockelkorn kan beter eerst zijn provinciale fractiegenoten proberen te overtuigen. In mijn achtertuin in Schinveld hoor ik liever een lijnvliegtuig dan een AWACS-toestel overkomen. Ook de uitstoot van fijnstof door gewone vliegtuigen is veel kleiner. Bovendien gun ik de inwoners van deze regio een vliegveld dicht in de buurt. Onze fractie is daarom tegen sluiting.”
Rodney Swelsen (D66): “Door nú te kiezen voor sluiting gaat niet alleen werkgelegenheid verloren, maar ook technologische innovatie in de regio. Beter is het om een definitief besluit over de toekomst van het vliegveld uit te testellen totdat naar verwachting nieuwe technologische ontwikkelingen het vliegen minder belastend voor het milieu maken. Dan kan het aantal vluchten worden uitgebreid waardoor het vliegveld rendabeler wordt.”
Hugo Schaffrath (Vernieuwingsgroep): “De gevolgen van sluiting voor omwonenden, bedrijven, werknemers en andere belanghebbenden zijn voor ons onvoldoende bekend om op dit moment een standpunt in te kunnen nemen. Onze fractie zal verdeeld over de motie stemmen.”
Twan Schevers (CDA): ” Een deel van onze fractie is er niet van overtuigd dat sluiting van het vliegveld de beste optie is. De keuze voor economische belangen of het milieu is ook voor ons heel moeilijk. Rigoureuze uitbreiding van het vliegveld is in ieder geval voor ons geen optie.”
Clasina Debets (GroenLinks): “Ik vertrouw erop dat GroenLinks in provinciale Staten op basis van de beschikbare informatie een goed besluit zal nemen. Ons ontbreekt die informatie en daarom hoort een oordeel over de mogelijke scenario’s in deze raad niet thuis.”
Burgemeester Eric Geurts: “Het college houdt zich aan de opdracht die de vorige raad ons destijds heeft gegeven (niet uitbreiden, niet meer milieu-overlast, geen nachtvluchten). Als portefeuillehouder Toerisme zou ik primair zeggen Sluiten dat vliegveld!  Dat is ook de wens van veel ondernemers in de plaatselijke toeristenbranche. Maar sluiting kan ook de nadelige gevolgen hebben waarop diverse sprekers hebben gewezen. Mij ontbreekt dan ook de kennis om als portefeuillehouder uw raad te adviseren over een mogelijk standpunt in deze zeer complexe zaak. Niettemin vind ik dat deze motie in deze raad thuishoort. MAA raakt ons dagelijks. Economisch, er werken waarschijnlijk mensen uit Beekdelen op het vliegveld. Met name Oensel en Schimmert worden zwaar door het vliegveld belast. Daarom vind ik het niet verkeerd dat wij de politieke besluitvorming in het provinciehuis proberen te beïnvloeden. ”
Hub Franssen (CDA): “In de diverse onderzoeken staan nogal wat tegenstrijdige cijfers en te optimistische voorspellingen. Bovendien passen vliegtuigen niet binnen onze energietransitie en onze inspanningen als gevolg van de klimaatverandering. Welk van de scenario’s tot openhouden ook wordt gekozen, voor mij staat vast dat ze alle nadelig zijn voor onze inwoners. Daarom steun ik de motie.”
Jos Pieper (Vernieuwingsgroep): “De drie toekomstvisies die niet van sluiting uitgaan, staan haaks op de motie die de raad in 2019 heeft aangenomen. Daarom steun ik de huidige motie.”
Leon Rijkx (Vernieuwingsgroep ): ”Ondanks de overheidsgelden die in het vliegveld worden gepompt om het overeind te houden, is sluiting op basis van de huidige informatie een brug te ver.”

Uiteindelijk bleek er geen meerderheid voor de motie.
Voor stemden: PvdA, GroenLinks, Hub Franssen, John Marissen, Jos Pieper, Jeannette Quadvlieg, Hugo Raes en Robert Zeijen.

Tegen stemden: VVD, Beekdaelen Lokaal, D66, Peter Janssen, John Kevers, Levin de Koster, Leon Rijkx, Hugo Schaffrath en Twan Schevers.