Het kerkgebouw in Puth Foto: Sander van Daal
Het kerkgebouw in Puth Foto: Sander van Daal

Onderzoek kerkgebouw Puth geblokkeerd

Puth Het nieuwe federatiebestuur en het bisdom blokkeren verder onderzoek naar het kerkgebouw in Puth. Hoewel de onderzoeksresultaten veelbelovend zijn, de herstelkosten (260.000 euro) zouden aanzienlijk lager liggen dan begroot (670.000 euro), weigert het federatiebestuur aanvullende informatie te verstrekken en lijkt het bisdom geen zogeheten bisschoppelijke machtiging (goedkeuring) te willen verlenen om het nevenbestemmingsonderzoek voort te zetten. De werkgroep Religieus Erfgoed Puth ziet dit als een doelbewuste actie om niet alleen te sturen op het sluiten van de kerk, maar zelfs de sloop en verkoop van het kale terrein als bouwgrond aan te moedigen. “De parochie wordt daarmee als eerste geslachtofferd om met de verkoop van haar bezittingen, de financiële nood van de parochiefederatie Schinnen te ledigen,” zo schrijft Ralf Renkens, oud-secretaris van het kerkbestuur in Puth en lid van de werkgroep tot behoud van Religieus Erfgoed in een persbericht. Bij navraag onder de politieke partijen van Beekdaelen blijkt, volgens Renkens, dat vijf van de zeven partijen voorstander zijn van behoud van het gebouw, beschermd door een monumentenstatus. Ook steunen zij een gedegen onderzoek naar de bouwtechnische en rendabele nevenbestemmingsmogelijkheden.

Repair Café in Schinveld

Schinveld In het Repair Café Schinveld, A ge Water 20a, kun je op zaterdag 21 mei van 10.00 tot 13.00 uur, terecht voor het laten repareren van al je defecte spullen, denk aan: elektrische apparaten, kleding, fietsen, tuingereedschap. Twee klokkenmakers zorgen dat je klokje weer perfect tikt. Ook boekenruil is mogelijk. Reparatie is kosteloos, een bijdrage wordt op prijs gesteld. Daarnaast zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom!

Samen eten met Bingelrade Ontmoet

Bingelrade De kookploeg van Bingelrade Ontmoet heeft weer een heerlijk menu samengesteld bestaande uit aspergesoep, kip pilav en Eton Mess (een Engels dessert bestaande uit aardbeien, meringue en slagroom). Aanmelden voor de maaltijd van 11 mei, die 8 euro per persoon kost, kan door te bellen met José Schneiders 06 – 250 22 136. De avond begint om 17.30 uur en wordt gehouden in het Ontmoetingscentrum aan de Dorpsstraat 145 in Bingelrade. Noteer ook alvast de data tot het einde van het jaar: woensdag 6 juli, 12 september en 16 november 2022.

Herdenkingswandeling
Om nooit te vergeten

Gulpen/Wittem Om voorbijgangers te wijzen op historische gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, zijn twee wandelroutes uitgezet langs monumenten en herdenkingskruizen. Bij elk monument is informatie te beluisteren via een QR-code. Beide wandelingen (10 en 12 km) starten in Wittem. De brochure, compleet met route en QR-codes, is gratis verkrijgbaar bij Visit Zuid-Limburg shop in Gulpen (Dorpsstraat 27) of te bestellen via www.visitzuidlimburg.nl.

Seniorweb voor digibeten

Brunssum Wil je meer weten over computers en ander digitale apparatuur, dan kun je bij Seniorweb terecht. Inloop op vrijdag 6 mei van 11.00 tot 13.00 uur bij het CMWW, Schoolstraat 16 in Brunssum. Eind september starten computercursussen, waarvoor je jezelf meteen kunt opgeven.

 

Folder herdenkingswandeling Om niet te vergeten