Meikoningin Bente met Nestor Sjoerd op het dak van het gemeentehuis in Schinveld | foto: Arcèn Bruls
Meikoningin Bente met Nestor Sjoerd op het dak van het gemeentehuis in Schinveld | foto: Arcèn Bruls Arcen Bruls

Bente Reijans 67ste Meikoningin van de Schinveldse Jonkheid

Schinveld Mei-vereniging De Jonkheid Schinveld kon afgelopen weekend eindelijk weer de traditie van de Meifeesten oppakken. Hoogtepunt was de uitroeping
van de 67ste Meikoningin op zondag 8 mei. Al in de nacht van zaterdag op zondag probeerde een groep oud-leden van De Jonkheid onder leiding van Jo Poekie Arets de nieuwe Meikoningin van Schinveld te achterhalen. Deze Derde Partij, zoals zij zichzelf noemen, groef op een viertal adressen een gat in de tuin waarmee zij aangaven dat hier de Koninginne-Den zou komen. Zondagochtend riep voorzitter Martijn Meessen Bente Reijans, wonende in de Mariabergstraat te Schinveld, uit tot nieuwe Meikoningin van de Schinveldse Jonkheid. De prille Meikoningin is 22 jaar en volgt de opleiding Helpende plus aan het Vista college in Sittard. In haar vrije tijd houdt ze van paardrijden bij manege Mols. Bente is geen onbekende binnen de vereniging, haar zus was meikoningin in 2016 en haar opa Hein Verhooren zat vroeger in het bestuur van De Jonkheid.

Na de uitroeping trokken De Jonkheid en De Getrouwden in een optocht, vergezeld door fanfare St. Lambertus en Nestor Sjoerd Tissingh, naar het huis van de kersverse meikoningin. Hier werd de Meikoningin gekroond door de nestor, waarna  de leden van de kapploeg de Koninginne-Den voor het ouderlijk huis plantten. Een feestelijke rondgang door het grensdorp volgde met als tussenbestemming het gemeentehuis, waar burgemeester Geurts de Koninklijke gasten namens het college ontving. Na een kort onderhoud kon de receptie van het nieuwe Meipaar in de feesttent op de Bleekplaats in Schinveld starten. Na afloop opende het meipaar het traditionele mei-bal waarop de band Noizz een optreden verzorgde. Met het Mei-Bal sloot “De Jonkheid” het 3-daagse meifeest af, waaraan de traditionele dennestrijd tussen Jonkheid en Getrouwden in de Schinveldse bossen vooraf ging. De twee weken durende strijd om de 69ste Mei-Den werd gewonnen door De Jonkheid.

Lotte Slangen uit Hulsberg opent
Pinkpop 2023

Hulsberg Lotte Slangen uit Hulsberg won, samen met haar band Madoux, onlangs in poppodium de Nieuwe Nor in Heerlen de Limburgse Popprijs in de categorie De Belofte. Samen mogen ze Pinkpop 2023 openen. De Hulsbergse verwachtte weinig: "Ik dacht, ik zie wel waar het schip strandt en we maken er gewoon een gezellige avond van. Ik ben nu nog in shock!” Lotte woont tegenwoordig in Maastricht en schrijft sinds haar vijftiende popliedjes. "Ze hebben wat weg van Indie, ze zijn heel sferisch. De teksten weerspiegelen wie ik ben, toen als vijftienjarige en nu als 27-jarige. Ze veranderen met mij mee,” geeft ze uitleg aan haar muziekgenre. Madoux (verwijst naar de achternaam van Lotte en is het Estische woord voor slang) speelt sinds twee jaar in een bezetting van vijf personen. In maart 2020 kwam hun eerste nummer uit, net voor de eerste lockdown. Hun eerste EP Leave me blind werd afgelopen augustus gereleased. Hoewel het nog maanden duurt is Lotte in haar hoofd al druk bezig met de set, het lichtplan en de liedjes die ze willen spelen. "Je wil daar natuurlijk een superstrakke show neerzetten.”