Staatssecretaris Christophe van der Maat in gesprek met actievoerder Nico Trommelen van STOPAwacs | Beeld: Katja Waltmans
Staatssecretaris Christophe van der Maat in gesprek met actievoerder Nico Trommelen van STOPAwacs | Beeld: Katja Waltmans KatjaWaltmans

‘Limburgse’ staatssecretaris van Defensie wekt vertrouwen

BEEKDAELEN Het bezoek van staatssecretaris van der Maat aan Limburg op vrijdag 16 september in Schinnen stemt burgemeesters Eric Geurts en Wilma van der Rijt (Brunssum) hoopvol. “Voor het eerst in vijftien jaar heb ik de indruk dat we gesproken hebben met een staatssecretaris die de problematiek serieus neemt,” zei Geurts na afloop. Van der Rijt toonde zich tevreden dat Van der Maat de Awacs-overlast niet alleen als een Limburgs, maar ook als een Haags probleem ziet. Van der Maat beloofde geen gouden bergen, maar heeft de klachten als gegrond ervaren. Over een half jaar komt hij terug met meer duidelijkheid over een leefbaarheidsfonds. Daarnaast zal hij zich in NAVO-verband sterk maken voor een een reductie van de geluidsoverlast.

Minder enthousiast waren de actievoerders van STOP-Awacs. “Elke keer probeer ik er weer optimistisch naar toe te gaan, maar ook deze keer schieten we er niets mee op,” verzuchte Nico Trommelen, die zich met enkele leden had verzameld voor het gemeentehuis in Schinnen. Naast een bezoek aan Schinnen, bracht de staatssecretaris ook een bezoek aan de vliegbasis in het Noord Limburgse Vredepeel. Hier zijn omwonenden bezorgd over de voorgenomen heropening van de vliegbasis.


Koempels in Beekdaelen
vormen sociaal vangnet

Beekdaelen Koempels in Beekdaelen is een nieuw project van vrijwilligerscentrale Beekdaelen in samenwerking met Grib (Groei in Beek) om ervoor te zorgen dat Beekdaelen verbonden blijft. Een sociaal vangnet is van groot belang in onze maatschappij, want als sociale wezens hebben wij elkaar nodig. Meer dan een miljoen mensen in Nederland staat er echter alleen voor: zij hebben weinig tot geen contacten.
Als je iemands Koempel bent, dan wordt iedereen daar beter van. Bij dit project staan menselijkheid en gelijkwaardigheid centraal. Het draait om persoonlijk contact. Samen lachen. Samen plezier hebben. Warmte, humor, aandacht, tijd, respect en begrip zijn daarbij belangrijk. Vertrouwen is de basis en daarom ook de keuze voor de naam van dit project: het woord koempel stamt af van het Duitse woord Kumpel, dat vriend of maat betekent. Een koempel is een kameraad, op wie je kunt bouwen en vertrouwen. Koempels die elkaar ontmoeten voelen zich beter door die ontmoetingen. Wil jij koempel zijn voor een ander? Of heb je juist behoefte aan een koempel? Meld je dan aan bij de vrijwilligerscentrale door te mailen met vrijwilligerscentralebeekdaelen@cmww.nl of bel met Kim, Jo of Renee op 06 541 03 218.

Ontmoetingsplek voor
werkgevers en werkzoekenden

Schinnen Het Participatieplein is de plek waar werkgevers en werkzoekenden elkaar op een informele en laagdrempelige manier kunnen vinden. Ontmoet elkaar op donderdag 29 september in gemeenschapshuis Noeber Beemden aan de Burgemeester Pijlsstraat 5a in Schinnen tussen 12.00 en 14.00 uur. Voor meer informatie kun je terecht bij de Participatiewinkel telefoonnummer 088 - 450 23 49 of bezoek de fysieke winkel aan de Scalahof 1 in Schinnen tussen 10.00 en 15.00 uur (maandag tot en met donderdag).