Afbeelding
KatjaWaltmans

Straatbeelden – 15. De ontmoeting

Straatbeelden

Schinnen – De bestuurders van schinnen kregen in 2003 de vraag waar het nieuwe centrum voor was bedoeld. Het antwoord luidde: ‘een ontmoetingsplaats voor alle leeftijden en een gelegenheid voor muzikale optredens.’ in de gezamenlijke kerkdorpen van schinnen bleken ruim 150 verenigingen actief, te verdelen in 50 groepen. Hoe ga je dat uitbeelden? Inspiratiebron voor het beeld ‘de ontmoeting’ was een detail van de hemelpoort in Florence, waarop vier vrouwen elkaar ontmoeten. Dit werd ‘vertaald’ naar een ontmoeting van twee vrouwen en twee mannen uit Schinnen, die elk symbool staan voor een plaatselijke muzikale of culturele vereniging. Gekozen werd voor een sjöt, muzikant, koorlid en carnavalist.


KatjaWaltmans

Schutterij
Omdat elke schutterij nogal markante hoofddeksels draagt, werd uit artistieke overwegingen gekozen voor het kostuum in officiersuitvoering van de koninklijke schutterij sint-lambertus uit oirsbeek. Hun voorzitter Jos Palm stond persoonlijk model voor het beeld van de sjöt.

Carnavel
Omdat het plein is bedoeld voor alle leeftijden, werd gekozen voor de Jeugd Carnavalsvereniging. Kapelaan Ben Gorissen was destijds al ruim 30 jaar actief voor deze vereniging en werd bereid gevonden persoonlijk model te staan voor dit beeld.


KatjaWaltmans

Muzikant
Hier is gekozen voor een vrouw met saxofoon. Dit instrument is namelijk zowel bij fanfares als bij harmonieën in gebruik. De in Schinnen geboren en getogen muzikante Margot Heil, echtgenote van kunstenaar Pierre Habets, stond symbool voor de vrouwelijke muzikant in de beeldengroep.

Koor
In het kader van de verdeling moest ook dit een vrouw zijn. Toenmalig voorzitster van het Sint Dionisius koor, Mary Simon-Stevens, was bereid symbool te staan voor de zangverenigingen van Schinnen.


KatjaWaltmans

Doortje, wil ook erbij!
Doortje, het hondje van de muzikante, kwam tijdens het opmeten steeds op het afteken papier zitten. Hierdoor ontstond spontaan het idee om het geplande ‘bronzen tasje’ te vervangen door een bronzen Doortje.

De onthulling van de beeldengroep, gemaakt door Pierre Habets, vond plaats op 22 augustus 2008. Het is te vinden naast de ingang van het gemeentehuis in Schinnen.


Wie goed om zich heen kijkt vindt een schat aan kunstwerken in onze dorpskernen. Grote objecten, maar ook hele kleine creaties. Vaak kennen we deze beelden wel, we lopen er dagelijks langs. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze ooit geplaatst? In onze rubriek Straatbeelden brengen wij deze werken in beeld en vertellen het verhaal, voor zover bekend, erachter. Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar journaal@gendarmemultimedia.com