Het te slopen Elviragebouw in Amstenrade.
Het te slopen Elviragebouw in Amstenrade. Emile Beulen

Wat bespreekt de raad? De raadsvergadering van 8 maart toegelicht

Algemeen

De gemeenteraad van Beekdaelen vergadert op dinsdag 8 maart 2022 van 19.00 – 23.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in Nuth. De redactie van het Journaal van Beekdaelen blikt vooruit.

AGENDA
1. Opening
2. Vaststelling van de agenda
3. Vaststellen besluitenlijst openbare raadsvergadering d.d. 1 februari 2022
4. Raadsvoorstellen hamerstukken
4.1 Voorstel inzake vaststelling BP Gijselaar 2 tot en met 8 Amstenrade - ontwikkeling ZOwonen
4.2 Voorstel inzake vaststelling BP Gijselaar 10 Amstenrade - ontwikkeling Cicero
4.3 Voorstel inzake vaststelling bestemmingsplan Gijselaar 80 Amstenrade 5. Raadsvoorstellen bespreekstukken
5.1 Voorstel inzake benoeming leden commissie van onderzoek geloofsbrieven en rechtmatigheid verkiezingen
5.2 Voorstel inzake evaluatie jeugdlintje 6. Vaststelling lijst ingekomen stukken
7. Diverse moties vreemd aan de orde van de dag
8. Sluiting

Agendapunt 4: Bestemmingsplannen Gijselaar 

Aan de westzijde van Amstenrade ligt De Gij-selaar. In dit gebied liggen een zorgcom-plex, een basisschool, een gemeenschaps-huis, sociale huurwoningen, halfvrijstaande woningen, een gymzaal, een voetbalaccom-modatie en een schutterijterrein. De aanwe-zige bebouwing is veelal verouderd. De ge-meente wil samen met Cicero en ZOwonen het gebied herstructureren. Het meerlaags woongebouw aan de straatzijde van De Gijse-laar is inmiddels gesloopt. Ook het Elvirage-bouw wordt afgebroken. Het Leontienge-bouw wordt gerenoveerd. In totaal reali-seert Cicero 144 zorgeenheden en ZOwonen 48 woningen. De gemeente gaat gemeen-schapshuis De Koeteleboet en de huisvesting van voetbalvereniging Amstenrade opwaar-deren. Er komt een trainingsveld dat ook voor openbaar gebruik wordt bestemd. Verder om-vatten de gemeentelijke plannen de realisatie van een Kindcentrum, dat een basisschool, naschoolse opvang, kinderdagopvang en een peuterspeelzaal omvat. Op de plaats van de te slopen school komen levensloopbestendige woningen. Verder is plek gereserveerd voor de realisatie van een multifunctionele accom-modatie. Voor al deze planen moet het be-stemmingsplan Gijzelaar worden aangepast. Het college vraagt de raad in te stemmen met deze wijzigingen. 

Agendapunt 5.1: Benoeming leden commissie van onderzoek geloofsbrieven en rechtmatigheid verkiezingen 

Tijdens zijn laatste vergadering op 29 maart 2022 moet de huidige raad beslissen over de toelating van de nieuw benoemde raadsleden en tevens een oordeel geven over het verloop van de verkiezingen. Hij doet dit op basis van het proces-verbaal van het centraal stembureau en het advies van de Commissie van onderzoek geloofsbrieven en rechtmatigheid verkiezingen. De raad kan tot hertelling van de stemmen en zelfs tot nieuwe verkiezingen besluiten. De commissie van onderzoek bestaat uit drie leden van de huidige raad. Het college stelt als lid van de commissie voor de heren Ber van den Heuvel, Kay Bemelen en Funs Pluijmaekers. 

Agendapunt 5.2: Evaluatie pilot Jongerenlintje 

Het college stelt de raad voor om de pilot Jongerenlintje met drie jaar te verlengen en daarna definitief te besluiten over het voortbestaan ervan. Met dit lintje wil het gemeentebestuur aangeven dat men trots is op zijn jongeren en dat men hun inzet voor de maatschappij waardeert. Door deze erkenning wordt de jeugd hopelijk gestimuleerd een voorbeeld te nemen aan de gedecoreerde jongeren door zich in te zetten voor de samenleving of een medemens. Het beoogde doel wordt echter nog niet gehaald. In 2020 werden drie nominaties ingediend en in 2021 slechts twee, ondanks herhaalde oproepen. Deze geringe animo kan mede te wijten zijn aan de ‘sobere’ uitreikingen vanwege de Coronamaatregelen. De aanschaf van de Jongerenlintje-spelden plus drie feestelijke uitreikingen kosten € 1.500 per jaar. 

Agendapunt 7: Diverse ingediende moties

GroenLinks en PvdA vragen het college om een aantal oriënterende vergaderingen met de raad te houden waarin wordt onderzocht hoe het principe ‘de vervuiler betaalt ’ beter tot zijn recht komt in de tarieven van de Heffingsgrondslag Rioolheffing.

Op 9 februari 2021 stelde de raad de Beleidsregel ‘Ruim baan voor goede woningbouwplannen’ vast. Van de 14 plannen die sindsdien zijn ingediend, werden er 12 afgewezen. Vanwege de huidige krapte op de woningmarkt vragen D66, CDA en Vernieuwingsgroep het college om de afgewezen aanvragen opnieuw te beoordelen en hierbij de Beleidsregel zo ruim mogelijk te interpreteren, en dit ook te doen voor nieuw ingediende plannen.

GroenLinks, PvdA, D66 en Vernieuwingsgroep vragen het college of er in Beekdaelen vluchtelingen uit Oekraïne kunnen worden opgevangen en ondersteund, bij voorkeur in samenwerking met de omliggende gemeenten. 

Beekdaelen Lokaal en Vernieuwingsgroep verzoeken het college om in Beekdaelen een coördinatiecentrum in te richten voor het aanbieden van tijdelijke privéwoonruimte aan vluchtelingen uit Oekraïne die geen asielaanvraag doen.

PvdA, GroenLinks en D66 vragen het college te laten onderzoeken of er ook onder de werknemers van de gemeente Beekdaelen een loonkloof tussen mannen en vrouwen bestaat. In Nederland verdien-en vrouwen nog steeds gemiddeld 14,8 % minder dan hun mannelijke collega’s.


Afval naast de containers op de Bleekplaats in Schinveld, donderdagmorgen na carnaval - Emile Beulen

Opgeruimd staat niet netjes

Opmerkingen van raadsleden tijdens de raadsver-gadering van 1 februari jl. in het debat over het Grondstoffenplan:

- Als ergens afval ligt, nodigt dit uit om er afval bij te gooien.
- Het is dweilen met de kraan open.
- Het aanpakken van het zwerfafval is ook een opvoedingskwestie.
- Het tegengaan van afval dumpen heeft alleen maar succes met beter toezicht en hogere boetes.
- Het dumpen van grof vuil naast volle containers kan worden tegengaan door de bakken te voorzien van sensoren.

Afval naast de containers op de Bleekplaats in Schinveld, donderdagmorgen na carnaval