Het Raadhuisplein wordt gedomineerd door het voormalige raadhuis van de gemeente Amstenrade. Het gebouw, ontworpen door architecht Peutz, wordt momenteel grondig verbouwd tot zeven levensloopbestendige woningen.
Het Raadhuisplein wordt gedomineerd door het voormalige raadhuis van de gemeente Amstenrade. Het gebouw, ontworpen door architecht Peutz, wordt momenteel grondig verbouwd tot zeven levensloopbestendige woningen. Katja Waltmans

Krijgt Raadhuisplein weer centrale rol?

Nieuws

Zeven levensloopbestendige woningen worden gerealiseerd in het voormalige gemeentehuis van Amstenrade. Het Raadhuisplein, ooit de centrale plek in het dorp, biedt tegenwoordig een troosteloze aanblik. Het staat vol geparkeerde auto’s en met het leegstaande gemeentehuis op de achtergrond is het plaatje van vergane glorie compleet. Daar komt echter verandering in. Het door Frans Peutz ontworpen pand wordt ingrijpend verbouwd tot zeven levensloop bestendige woningen, waarvan drie stuks geschikt voor starters.

Het kenmerkende exterieur, met de bekende raampartijen, het balkon en het beeld van beschermheilige St.Gertrudis, wordt zoveel mogelijk intact gelaten vertelt architecte Ingrid Beckers. Dat is ook de reden dat het oorspronkelijke plan van tien woningen is gesneuveld: het zou de bestaande indeling teveel aantasten. Beckers, haar kantoor ligt op een steenworp afstand van het oude gemeentehuis, is gespecialiseerd in de herbestemming van historisch erfgoed. De nieuwe eigenaar BHG Invest is voorstander van het idee om panden in lokale handen te behouden en een goede herbestemming te geven. Dat past bij het streven van de gemeente om ongewenste plannen van projectontwikkelaars, die vooral voor winst gaan, te weren. De bedoeling is dat ook het plein zal worden aangepakt en straks een functie krijgt als ontmoetingsplek. Dit laatste is nog niet concreet, het gaat slechts om plannen, zo laat wethouder Jan Hermans weten. Na afronding van de verbouwing van het pand, naar verwachting eind dit jaar, wordt bekeken of de parkeerplaatsen op het plein deels kunnen worden geschrapt. Hermans sluit de komst van horeca en winkels niet uit, maar het is niet de bedoeling dat deze het centrum van Amstenrade teveel concurrentie bieden. Het gaat juist erom de gezelligheid van weleer terug te brengen.

Over de verbouwing, die eind dit jaar al klaar moet zijn, lopen uitgebreide gesprekken met de buurt.

Tekst & Beeld:
Katja Waltmans