Weekupdate
Weekupdate

Weekjournaal week 17

Nieuws

Daar is hij weer, handig op een rijtje: ons weekjournaal!

Paasconcert FaSiLa

SCHINVELD Luisteraars konden Paaszondag genieten van een afwisselend Paasconcert in cultureelcentrum FaSiLa. Gastvereniging Instrumentalverein St. Caecilia uit Tüddern, onder leiding van Lex Houtermans, trapte af met het concert Island Hopping, een reis langs de muziek van diverse eilanden. Het organiserende fanfare Sint Lambertus uit Schinveld nam het daarna over en bracht, onder leiding van Marc Bongers en Lex Houtermans, diverse originele fanfarestukken ten gehore. De organisatie spreekt van een geslaagde middag.   

Handboogschutter Mike Schloesser wint goud in Antalya

NUTH Het mannenteam heeft vorige week bij de start van het wereldbekerseizoen handboogschieten in Antalya, Turkije, brons behaald op het onderdeel compound. Mike Schloesser uit Nuth maakt deel uit van het team dat Engeland versloeg met 233-232. Compound staat voor het type boog dat wordt gebruikt. Afgelopen zaterdag won Schloesser goud bij de individuele duels. Hij versloeg zijn Franse tegenstander met 148-142 in de finale, eveneens met het onderdeel compound.

Nationale Molendagen 14 en 15 mei

NUTH / OIRSBEEK De Beltmolen in Nuth en de Janssenmeule in Oirsbeek doen mee aan de Nationale Molendagen op 14 en 15 mei. De molens zijn geopend voor publiek.
Meer molens in Limburg bezoeken?
Kijk op www.molens.nl/nationalemolendag-2022.

Straatcoaches tegen jeugdoverlast

BEEKDAELEN Twee toezichthouders gaan als straatcoach aan de slag en moeten jongeren aanspreken op hun gedrag. Hiermee hoopt de gemeente de toegenomen overlast door jongeren in te dammen. Deze proef is gestart omdat andere maatregelen te weinig effect hebben. De politie in de regio is onderbezet en optreden kan vaak niet omdat overtredingen moeilijk te constateren zijn. Jongerenwerkers en gemeentelijke handhavers zijn niet actief op momenten dat de overlast zich voordoet. Straatcoaches kunnen schakelen met de politie en jongerenwerk en zich richten op risicojongeren die overlast veroorzaken of dreigen het verkeerde pad op te gaan. In overleg met de politie kunnen zij meldingen oppakken of aangewezen worden als toezichthouder. Eventueel kan cameratoezicht worden ingezet. De proef duurt 24 weken en kost 31.000 euro voor vier dagen per week.

Hufterproof rolstoellift

SCHINVELD Gemeente Beekdaelen vraagt de provincie om een hufterproof rolstoellift bij de tunnel onder de N274. De vorige lift werd in 2018 geplaatst, maar weer verwijderd na vernielingen en verkeerd gebruik. Reparaties kostten al 15.000 euro. Een duurzame oplossing moet de problemen in de toekomst tegengaan, zodat de tunnel ook voor mindervaliden toegankelijk blijft.

IBA Open Weekend druk bezocht

BRUNSSUM Tijdens het IBA Open Weekend op zaterdag 23 en zondag 24 april werden in alle Parkstadgemeenten activiteiten gehouden rondom de in het kader van IBA gerealiseerde projecten. In Beekdaelen kon je een kijkje nemen bij het gemeenschapshuis in Vaesrade, atelier Sjra Schoffelen en Kasteel Etzenrade, de watertoren in Schimmert en de Alfa Brouwerij in Thull. Veel indruk op de bezoekers maakte het optreden van Ivo Rosbeek en Paul van Loo in het Openluchttheater in het Brunssumse Vijverpark. Onder de door Rosbeek ontworpen overkapping brachten zij een concert met als hoogst actuele thema Oorlog, Vrede en Vrijheid.


IBA project Brunssum - Emile Beulen

Bridgeclub Roode Beek zoekt spelers

BRUNSSUM Speel je graag bridge en wil je dit ook in clubverband doen? Kom op maandagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur naar de Brikke Oave aan het Lindeplein 7 in Brunssum  en speel mee. De sfeer is ongedwongen en gezellig. Voor meer informatie bel met 06 39 32 33 46.

Lions Club Beekdaelen helpt verenigingen

BEEKDAELEN Help je vereniging met De Electronica Challenge van Lions Club Beekdaelen. Hoe werkt het? Lever je oude electronica in bij de containers van de Lions Club die zaterdag 21 mei op diverse plaatsen in Beekdaelen staan. Bij inlevering ontvang je een lot en maak je kans op een geldprijs voor de vereniging van jouw voorkeur. Hoe meer loten, hoe meer kans voor jouw club. Vorig jaar leverde deze actie in totaal 3500 euro op. Dit jaar is een extra prijs te winnen voor de vereniging die de meeste artikelen inlevert. Harmonie Sint Caecilia uit Bingelrade haalde vorig jaar met een tractor de apparatuur in eigen dorp op en leverde deze in bij de Lions Club. Met het gewonnen geld kunnen zij twee jaar lang nieuwe jeugdleden opleiden. De containers staan zaterdag 21 mei tussen 10.00 en 15.00 uur op het terrein van Jeep American Cars, Breinderveldweg 1 te Schinnen en Rene Dormans Bedrijfswagens, Provincialeweg Noord 9 in Oirsbeek. Meer informatie? Mail met beekdaelen@lions.nl.

Officiële opening ambulancepost Landgraaf

LANDGRAAF De Regionale Ambulancevoorziening in ZuidLimburg heeft afgelopen vrijdag de ambulancepost aan de Velduilweg in Landgraaf officieel geopend. Deze was al twee jaar in gebruik. De aanrijtijden in Brunssum, Kerkrade en Landgraaf zijn daardoor sterk verbeterd. Om de samenwerking te benadrukken verrichtten Frank Klaasen, directeur Publieke Gezondheid en wethouder Alex Schiffelers van de gemeente Landgraaf een openingshandeling. Inzake spoedritten hoort Zuid-Limburg tot de best presenterende ambulancediensten in Nederland.


Frank Klaassen en Alex Schiffelers - Istvan Lambriex

Verminder je plastic footprint

HEERLEN / SITTARD Heb je na het opbergen van boodschappen een PMD-zak vol plastic afval? Dat kan anders! Met de tips van Vera in Sittard (4 juni) en Kyra in Heerlen ( 3 juni) leer je in een ochtend je plastic foodprint drastisch te verkleinen. Meer informatie? Mail met Vera: vwghoeksma@gmail.com..

Voorjaarsconcerten in Kloosterbibliotheek Wittem

WITTEM Drie fraaie concerten worden gehouden in de Kloosterbibliotheek van Wittem. Op zoek met Beethoven, op zaterdag 23 april om 16.00 uur, is een muzikale reis in woord en beeld door Govert Derix en Peter Caelen. In Ode aan Europa op zondag 1 mei om 16.00 uur, brengt het Mosa Trio diverse klassieke stukken op piano en op moederdag
(8 mei 12.00 uur) tenslotte kun je genieten van Trio Laroche met een gevarieerd programma vol verrassingen. Meer informatie is te vinden op
www.kunstdagenwittem.nl

Nationaal Multiple Sclerose Fonds zoekt collectanten

BEEKDAELEN Multiple Sclerose (MS) is een ziekte van het zenuwstelsel en komt veel voor bij jonge mensen. De oorzaak is nog niet bekend en ook genezing is nog niet mogelijk. In Nederland lijden meer dan 25.000 mensen tussen 20 en 40 jaar aan MS. Het Nationaal MS Fonds zoekt collectanten die in de week van 27 juni tot en met 2 juli willen collecteren voor wetenschappelijk onderzoek naar en het verbeteren van de kwaliteit van leven met deze ziekte. Collecteren kan zowel fysiek als digitaal. Wil jij meehelpen? Meld je aan via www.nationaalmsfonds.nl/collecteren.