Afbeelding

In vogelvlucht: coalitieprogramma Ons Thuis, Ons Beekdaelen

Nieuws

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen maandag presenteerden de Vernieuwingsgroep, Beekdaelen Lokaal en CDA hun coalitieprogramma voor de komende vier jaar. Wij vatten hun voornaamste ambities beknopt samen, zoals verwoord door de samenstellers van het akkoord.

- Het vertrouwen in de politiek en het openbaar bestuur moet in Beekdaelen beter. Wij willen de manier waarop de gemeente bestuurd wordt, hervormen.
- Onze dienstverlening wordt zodanig dat alle inwoners en bezoekers eenvoudig hun weg kunnen vinden, zowel digitaal, telefonisch als via persoonlijk contact. Daarbij communiceren wij helder en transparant wat wel en niet kan. Voor overleg gaan we zoveel mogelijk naar de burger toe.
- Omdat iedere kern of wijk in de gemeente Beekdaelen een eigen cultuur en identiteit heeft, is het belangrijk om dorpsontwikkelingsplannen samen met inwoners op te stellen.
- Woonoverlast, drugsoverlast, woninginbraken, straatroof en overvallen ondermijnen het veiligheidsgevoel van de burgers. Woninginbraken scoren relatief hoog in Beekdaelen. De vraag naar handhaving en toezicht neemt verder toe. De wijkagenten moeten zichtbaar en benaderbaar zijn. We willen in overleg met inwoners, straatcoaches en politie komen tot wijkagenda’s voor veiligheid.
- De huidige drie gemeentehuizen zijn niet duurzaam in gebruik en kennen hoge exploitatiekosten. De (ver)bouw van een nieuw duurzaam gemeentehuis in Beekdaelen is noodzakelijk. De locaties van burgerservicebalies en infopunten worden nader bepaald. Voor de vrijvallende gemeentehuizen zoeken we een nieuwe bestemming. Ze kunnen wellicht worden gebruikt voor wonen.
- Wij willen een inclusieve samenleving in Beekdaelen. Iedereen hoort erbij en iedereen moet kunnen meedoen.
- De huidige samenleving vraagt om andere manieren van communiceren waarbij we de rol van de lokale media erkennen. We zetten in op leesbare teksten. Daarvoor gaan we samen met burgers aan de slag met het maken van begrijpelijke (raads)voorstellen. In de directe communicatie met de inwoners streven we naar publicaties op een voor de burgers begrijpelijk (B1-) taalniveau.
- We vertrouwen erop dat onze professionele en vrijwilligersorganisaties op het gebied van eerstelijnsvoorzieningen en maatschappelijk werk met de toegewezen gemeenschapsgelden optimale resultaten behalen zonder onnodige bureaucratie.
- De transformatie van de zorg is een van de belangrijkste punten op onze agenda voor de komende jaren. We zetten in op meer preventie, vroege interventie, informele netwerken, verandering van het zorglandschap (zorgaanbieders) en nieuwe arrangementen in zorg en verblijf.
- De gemeente zet het warmhartig armoedebeleid voort, zeker nu het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft, toeneemt.
- Het bestrijden van armoede en eenzaamheid onder kinderen, jongeren en ouderen zijn belangrijke speerpunten.
- Samen met de jeugdgezondheidszorg, voorschoolse voorzieningen en basisscholen zet de gemeente zich in voor het tegengaan van onderwijsachterstanden. We voeren een preventief jeugdbeleid gericht op gezondheidsbevordering, opvoedondersteuning en het voorkomen van achterstanden.
- We realiseren een geheel nieuw kindcentrum in Amstenrade en een nieuwe onderwijsvoorziening in het middengebied van de kernen Jabeek, Bingelrade, Merkelbeek en Doenrade, mede op basis van het project Gezonde Groene School.
- We stimuleren culturele en andere evenementen in onze dorpen. We willen dat de culturele partners gaan werken aan één lokale uit-agenda voor alle activiteiten in de gemeente.
- We vragen instellingen en verenigingen om hun ruimtes ook beschikbaar te stellen voor andere gebruikers.
- Onderhoud en restauratie van monumenten hebben onze aandacht. Speciaal de instandhouding van historisch waardevolle gebouwen en landschappen.
- Sinds eind 2021 vangen we als noodopvang tijdelijk een groep van maximaal 450 vluchtelingen op het USAG-terrein in Schinnen op, voor een periode van hooguit 1 jaar. Vanaf 2022 vangen wij eveneens vluchtelingen uit Oekraïne op. Wij geven de voorkeur aan kleinschalige locaties, zoals leegstaande schoolgebouwen of ander gemeentelijk vastgoed, verspreid over de kernen.
- We zetten ons in voor een woningaanbod dat aansluit bij de behoeften van alle inwoners. Om aan de vraag op korte termijn tegemoet te komen, willen we tijdelijke woningen realiseren. Daarbij zijn ook alternatieve woonvormen mogelijk, zoals het omvormen van winkels naar woningen, het splitsen van woningen, tiny houses, tijdelijke woningen, flexhomes en collectieve vormen van wonen. De uitgangspunten zelfbewoningsplicht en voorrang voor eigen inwoners worden hierbij toegepast.
- Een duurzame transitie van de landbouw is een grote maatschappelijke opgave voor Beekdaelen en essentieel om de unieke waarden van het landelijk gebied te beheren. Het terugbrengen van oorspronkelijke elementen als laanbeplanting, hagen, graften en hoogstamboomgaarden verhoogt de authenticiteit van het landschap. Bijkomende voordelen zijn het in stand houden van de insectenpopulatie en bestrijding van wateroverlast en erosie. De landbouw moet zich vernieuwen richting diervriendelijkheid, een circulaire landbouw en biologische landbouw met meer aandacht voor het vergroten van de biodiversiteit.
- Samen met inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen, regionale en landelijke partners werken we in Beekdaelen aan de internationale en nationale duurzaamheidsdoelstellingen (Global Goals). We geven daarbij zelf het goede voorbeeld en vervullen een innovatieve en vooruitstrevende rol in de regio op het gebied van energietransitie, kringloop-economie en klimaataanpassing.
- We realiseren een veilige inrichting van de infrastructuur, zowel voor auto, (elektrische) fiets en voetganger, waarbij leefbaarheid boven bereikbaarheid gaat. We stimuleren onze inwoners om voor korte afstanden de auto te laten staan en te gaan wandelen en fietsen.
- We willen als gemeente in 2040 energieneutraal zijn, waarbij in 2030 een vermindering van 55% CO2 uitstoot ten opzichte van het ijkjaar 1990 de doelstelling is. We kiezen vooralsnog niet voor het plaatsen van windmolens.
- We zetten in op het afkoppelen van regenwater, het bufferen van water op eigen terrein (gemeente, particulier en bedrijven) en het verminderen en verwijderen van verhard oppervlak.
- Om verdere aantasting van ons leefklimaat te voorkomen, zijn we tegen het vergroten van de operationaliteit van de AWACS-basis te Geilenkirchen.
- Wij geven voorlichting over de gezondheidsrisico’s van houtstook en roepen op om beperkt en verantwoord te stoken.
- De financiële positie van Beekdaelen is gezond. De gemeente wordt echter de komende jaren met een aantal grotere opgaven geconfronteerd zoals kosten voor onderwijs- en sportvoorzieningen die nu nog niet volledig in de begroting zijn opgenomen.
- De provincie vergelijkt jaarlijks de lokale lasten per gemeente. Hieruit zou blijken dat de lokale lasten van de gemeente Beekdaelen relatief hoog zijn (derde in de regio). De provincie baseert haar berekening echter op een gemiddelde WOZ-waarde van woningen en deze is in Beekdaelen hoger dan in het verstedelijkt gebied. Als alleen wordt gekeken naar de tarieven van de lokale heffingen dan zijn die van Beekdaelen het laagst in de regio.

Tekst en Beeld Emile Beulen