Afbeelding

De Pietsjlamp – 29. Eerbetoon Joep Rademakers

Verhalen

Schinveld – Wie kent ze nog? De liedjes van wijlen de Schinveldse troubadour Joep Rademakers zullen vooral de ouderen onder ons meteen kunnen meezingen. Dit cultureel erfgoed mag niet verloren gaan, daarover zijn dochter Brigitte Rademakers, ambassadeur Martin Hurkens en tijdgenoot Jo Reijnders het roerend eens. ‘De huidige generatie kent de Grote Drie bestaande uit Jo Erens, Frits Rademacher en Joep Rademakers niet meer. Daar moet iets aan gebeuren,’ vindt Brigitte.

‘Doee erme papa, De biste Sjöt en Engel woeë mot dat héér?’

 
Hoewel ze het als puber niet altijd even leuk vond, ‘pap was nooit thuis met mijn verjaardag’, is Brigitte toch heel trots op haar vader en het repertoire dat hij achterliet. ‘Ik ben eind januari jarig en dan zat hij volop in de carnavalsoptredens. Als ik aan pap denk zie ik ‘m in de keuken staan. Ee´n voet op een stoel, zingend en spelend op zijn gitaar.’ Samen met Martin Hurkens en Jo Reijnders werkt ze al maanden aan de organisatie van een eerbetoon aan haar vader. Naast een biografie en de hoop op een blijvend monument ter nagedachtenis, is het drietal bezig met een feestelijke middag of avond ter gelegenheid van de 90e verjaardag (30-06-2021) van de Schinveldse zanger met het kenmerkende strohoedje.


Martin Hurkens, Brigitte Rademakers en Jo Reijnders (vlnr) zijn druk bezig met de voorbereidingen van een eerbetoon aan de Schinveldse troubadour Joep Rademakers. 

Biografie
De taken zijn goed verdeeld. Jo Reijnders, oud-docent en voormalig freelance journalist bij het Limburgs Dagblad en Omroep Limburg, schrijft de biografie. Deze moet tegen het voorjaar af zijn en is vanaf dan te koop. ‘Ik ben bezig met het documenteren van alles wat er over Joep te vinden is. Krantenartikelen, handgeschreven en getypte exemplaren van liedjes, schriftjes en agenda’s waarin Joep minutieus alles heeft bijgehouden. Hij was een perfectionist en hield zelfs een lijst bij met rijmwoorden. Zijn liedjes maakte hij puzzelend met woorden. Nu is het een kwestie van alles in chronologische volgorde zetten en verbanden leggen.’ Martin Hurkens kent de liedjes van Joep heel goed en nam zelfs een medley op van diverse hits. ‘Op deze manier blijven de liedjes levend. Martin is echt een ambassadeur van paps muziek,’ laat Brigitte dankbaar weten.


De Schinveldse troubadour Joep Rademakers. 

Joep’s leedjes Konkoer
In het project dat de werktitel ‘Joep 90’ meekreeg, zullen de liedjes van Joep centraal staan. ‘We denken aan een soort Joep’s got Talent wedstrijd, waaraan alle verenigingen, of iedereen die dat wil, kan meedoen. Bedenk, bijvoorbeeld, een eigen versie van een liedje van Joep.’ Het evenement zal inhoudelijk ondersteund worden door L1. Zij beschikken over een groot archief en zullen ook ook in het dialectprogramma Plateweg aandacht besteden aan d’r Joep. Het idee is om tijdens de komende meifeesten van de Jonkheid gebruik te maken van hun faciliteiten in de tent. ‘Zij waren meteen enthousiast, tenslotte heeft deze vereniging iets met de muziek van pap. Al meer dan zestig jaar wordt gezamenlijk het Meilied van Joep gezongen als de meiboom is geplant.’ De huidige pandemie maakt de voorbereidingen lastig. ‘Alles is onzeker op dit moment. We hadden afgelopen meifeesten al ruchtbaarheid willen geven aan onze plannen. Maar we zetten zéker door.’ Jo Reijnders sprak met burgemeester Geurts over de ideeën voor een monument, een kunstwerk als blijvende herinnering aan Joep Rademakers. ‘De burgemeester was absoluut enthousiast, maar we moeten financiële middelen bijeen zien te brengen. Er moet voldoende draagvlak zijn onder de plaatselijke bevolking.’

Tongbreker
Joep Rademakers carrière beslaat bijna 50 jaar. Hij schreef meer dan 235 liedjes over alledaagse zaken. Soms politiek, maar vooral over de liefde en huisje-boompje-beestje. Altijd met een humoristische inslag. Mensen aan het lachen maken, dat was zijn doel volgens Brigitte. Spontaan sluit ze af met de indrukwekkende tongbreker, die in haar geheugen staat gegrift, zoals bij anderen de voorzetsels van de Duitse naamvallen: Oh doe flinke, groeëte, kleene, lange, dieke, dunne, sjmaale, breije, nutte, vieeze, sjeve kromme sjrakkeléér Brave, gouwe, sjtille, sjoeëne, lekkere, leve, zoeëre, zeute Engel, woeë mot dat héér?