Een dozijn leden van CV Sjilvend Alaaf vormt ook de groep Knatsjgek. Die naam doen ze alle eer aan: op het laatste moment besloten zij toch een wagen aan te schaffen en op te knappen om mee te kunnen doen met de Lichtstoet op 2 april. 'Met de optocht op carnavalsmaandag kunnen we als Knatsjgek niet mee, omdat we ons dan moeten opsplitsen: deels op de prinsenwagen en deels bij Sjilvend Alaaf.' Hier poseren v.l.n.r. Bram en Patrick Palmen, Ben Valke, Bram Schloesser en Jaylon Vlake.
Een dozijn leden van CV Sjilvend Alaaf vormt ook de groep Knatsjgek. Die naam doen ze alle eer aan: op het laatste moment besloten zij toch een wagen aan te schaffen en op te knappen om mee te kunnen doen met de Lichtstoet op 2 april. 'Met de optocht op carnavalsmaandag kunnen we als Knatsjgek niet mee, omdat we ons dan moeten opsplitsen: deels op de prinsenwagen en deels bij Sjilvend Alaaf.' Hier poseren v.l.n.r. Bram en Patrick Palmen, Ben Valke, Bram Schloesser en Jaylon Vlake. KatjaWaltmans

Beekdaelen viert eindelijk weer carnaval

Verhalen

Ook Beekdaelen gaat na twee jaar gedwongen onthouding vanwege de coronapandemie eindelijk weer carnaval vieren. Dat dit met het nodige enthousiasme gepaard gaat, leert een rondgang langs enkele verenigingen. Met springmiddagen, boetezittingen, optredens van Limburgse artiesten, optochten en zelfs het proclameren van een stageprins. Overal hangen de ‘pekskes’ thuis te luchten en is de schmink uit de kast gehaald om er na twee jaar corona extra kleurrijk en carnavalesk op te staan. Voor velen voelt het alsof de kurk van de fles gaat en de druk er nu toch echt vanaf kan.

“Een immens gevoel van opluchting en blijdschap, zo zou ik het bij ons willen omschrijven”, zegt secretaris Jos Kickken van de Veldkretsers in Wijnandsrade. “We zijn er echt aan toe om de draad weer op te pakken en na een jaar stilstand duchtig ‘op die kis te hauwe’. Dat doen we vooral buiten in samenwerking met café I gen Dörp en wel in de Körnerstraat waar we alle dagen om 22.00 uur stoppen. Zaterdag om 16.11 uur hangen we eerst de ‘Veldkretser’ op en zijn er vanaf 17.00 uur optredens van De Geliënde en Andy & Roy en is er muziek van een DJ. Zondag kan iedereen zich vanaf 12.30 uur aanmelden voor de optocht bij Joe’s Place in Brommelen. Die trekt vervolgens vanaf 14.00 uur richting Wijnandsrade. Vanaf 17.00 uur treden Spik en Span op, later op de avond is Lederhosen Power aan de beurt. Maandag beginnen we om 16.00 uur opnieuw buiten en zijn Marleen Rutten en Big Bennie te gast. Dinsdag is carnavalsbal in I gen Dörp, woensdag sluiten we af met Hieringbiéte.”

Stagiair als prins

In Schinnen hebben de Schinöster bij gebrek aan een prins een ludieke actie bedacht om er toch een te krijgen. Via een advertentie op Marktplaats kunnen belangstellenden op het prinsschap bieden, op carnavalszondag meelopen en zelf voelen hoe het is om prins of prinses te zijn. Secretaris Roel Schmitz: “Voorwaarde is wel dat je ouder bent dan 18 en in Schinnen woont. Het hoogste bod wint, je kunt bieden tot vrijdag 25 februari om 12.00 uur. Onze stagiair-prins wordt officieel geïnstalleerd met alles erop en eraan. We proberen hem zelfs te helpen met een klinkende proclamatietekst.”
In Schinnen is dit jaar geen optocht, de tijd is te kort om dat nog voor elkaar te krijgen laat Schmitz weten. “Wel hebben we zaterdag en zondag optredens van artiesten zoals Don Kiesjot, Andy & Roy, stemmingskanon Richtig Rex en Bjorn & Mieke, de winnaars van het LVK 2022 met Altied Oape. Die optredens vinden plaats in café Het Centrum. En in ’t Sjöpke is zondag een frühschoppen met spek en ei. Voor de precieze aanvangstijden kun je het beste op onze website kijken: www.schinöster.nl.”

Jubileum

Ook de Sjepene in Oirsbeek hebben voor 2022 geen nieuwe prins uitgeroepen. Wel is er een jeugdprinsenpaar - Niels I Zabawa en Anne I Gijsberts – geproclameerd dat een dag later in een open cabriolet aan ‘het volk’ werd gepresenteerd. “Toen wisten we nog niet dat er meer mogelijk was”, legt voorzitter Marc Stassen uit. “Die proclamatie was via een live stream te volgen, ruim 900 mensen hebben daarheen gekeken. Zelfs in Australië en Spanje.”
Komend carnavalsweekend staan in Oirsbeek diverse activiteiten gepland, de optocht is daar een van. Evenals het ophangen van de bok, de sleuteloverdracht en de tweedaagse buitenmanifestatie ‘Veul dich Vrie’ op het pleintje voor het gelijknamige café. Alle info daarover vind je op www.desjepene.com.
In juli viert de vereniging het 11-jarig bestaan met een verlaat jubileumbal in Partycentrum de Oirsprong en muziek van Wir sind Spitze. Marc Stassen: “In Oirsbeek heeft lang de Meulewieke bestaan. Die is 53 jaar geleden ermee gestopt. In 2011 zijn wij in dat gat gesprongen en hebben we de Sjepene opgericht. We zijn nu een bloeiende vereniging met een Raad van 11, oud-prinsen en elk jaar een jeugdprinsenpaar. We zijn hartstikke trots dat de gemeenschap dat waardeert en ons laat voelen dat we helemaal zijn ingeburgerd.”

Optocht

Schinveld tenslotte is ook klaar om er ‘mit vastelaovend weer e geweldig fieës’ van te maken, licht Jos Senden van Sjilvend Alaaf toe. “Zondag is onze carnavalskrant De Hazebats al rondgebracht. We beginnen het carnavalsweekend traditioneel op vrijdag met het plaatsen van het ‘grieëniezer’ bij het oude gemeentehuis, de sleuteloverdracht en een bezoek aan de basisschool. Zaterdag zijn we aanwezig bij de carnavalsmiddag van voetbalclub Olympia en maandag laten we vanaf 14.11 uur de optocht trekken met als motto ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’. Als Raad van 11 maken we tevens een rondgang door Schinveld en zullen we dinsdag uiteraard bij het oplaten van de Hoej-geet aanwezig zijn. Voor meer informatie verwijs ik naar www.sjilvendalaaf.nl.”

Tekst Hub Bertrand Beeld Katja Waltmans

Niels I Zabawa en Anne I Gijsberts van de Sjepene in Oirsbeek