Kom werken in het groen: Landscaping Parkstad zoekt jou!

Verhalen

Landscaping Parkstad is een allround hoveniersbedrijf dat verder gaat dan andere groenbedrijven. “Wij leggen complete tuinen van A tot Z aan,” vertelt eigenaar Rik van Ingen Schenau enthousiast. Naast het gewone werk zijn (zwem-)vijvers en maatwerk (houtbouw) onze specialiteiten. Een rond tuinhuis? Wij maken het. Steile helling? Wij vinden een oplossing.” Zijn bedrijf groeide in vijftien jaar uit tot een volwassen bedrijf met gemiddeld vijf tot zeven man personeel. Gebrek aan geschoold en ervaren personeel wordt echter een steeds groter probleem en dreigt verdere groei te beperken. “Ben je een ervaren en zelfstandig werkende hovenier? Hou je van fysiek werk en creëer je graag iets moois voor een ander? Meld je! Wij hebben een prachtige job voor je met volop doorgroeimogelijkheden.”

Rik van Ingen Schenau is een echt buitenmens. Van huis uit handig en, hoewel linkshandig, geboren met twee rechterhanden als het gaat om ambacht. Nadat de uit Steenwijk afkomstige vijverspecialist zijn vrouw en dierenarts Kim volgde, omdat zij werk vond in Limburg, streek het koppel neer in Merkelbeek. “Ik werkte bij Intratuin en kon meteen in de Limburgse vestiging aan de slag. Steeds meer klanten vroegen mij om raad voor de aanleg van hun tuin of vijver. Na een tijdje besloot ik voor mezelf te beginnen. Ik kom uit een ondernemersfamilie dus eigenlijk was het een logische stap.”


Complete aanleg en onderhoud van tuinen

Na de start in 2007 vanuit thuis in Merkelbeek, groeide het bedrijf geleidelijk aan uit zijn jasje en werd een aantal jaren geleden overgestapt naar een bedrijfsloods met eigen werkplaats en kantine in Amstenrade. Rik’s taak verschoof van uitvoerende werkzaamheden steeds meer naar klantencontact en tuinontwerp. Een vakkundig team voert alle werkzaamheden op locatie uit. Bij grote klussen gaan ze samen op pad, bij kleinere klussen splitst het team zich op. “Waar nodig spring ik in, want het blijft mooi werk! We hebben de beschikking over meerdere bussen, graafmachines en alles wat nodig is voor de complete aanleg en het onderhoud van tuinen, zowel particulier als zakelijk. Onder het motto samen staan we sterk, werken we nauw samen met bedrijven als ‘l Ortye Tuin, Deco en Bouw in Hoensbroek en Aquatica vijver en tuin in Schimmert. Voor het grotere grondverzet en transport is dat Beaujean in Hoensbroek. Grote passie van Rik persoonlijk zijn zwemvijvers. “Zonder chemicaliën, puur natuur. Met planten creëren we een biologisch evenwicht. Het is een misverstand dat dit veel meer werk is dan bij een normaal zwembad qua onderhoud. Je moet natuurlijk wel regelmatig de waterwaardes checken, maar de natuur doet hier vooral het werk. Daarbij is een zwemvijver het jaar rond sfeervol, terwijl een normaal zwembad de helft van de tijd onder een afdekzeil verstopt zit. Niet onbelangrijk: een natuurlijke zwemvijver is gezonder voor de gebruiker. Een kleinere variant, de pluchpool, is ook prima geschikt voor een kleine tuin. Voor elk budget maken we iets moois.”


Ambachtelijke beroepen sterven uit

De vraag naar tuinaanleg is groot, maar bij de uitvoering dreigen levertijden op te lopen.. Een van de redenen daarvoor is gebrek aan ervaren en geschoolde arbeidskrachten. “Doordat de MBO groenopleiding van Citaverde, nu Yuverta, deels is verhuisd naar Roermond, komen in onze regio weinig nieuwe krachten op de arbeidsmarkt. Probleem is ook dat jarenlang vanuit de overheid is gestimuleerd om door te leren en dan met name op gebied van computer- en kantoorwerk. De ambachtelijke beroepen zijn daardoor in de vergetelheid geraakt en minder populair geworden, terwijl het zo geweldig is om iets moois voor een ander te kunnen maken!”


Rik van Ingen Schenau: “Ambachtelijke beroepen zijn in de vergetelheid geraakt en minder populair geworden, terwijl het zo geweldig is om iets moois voor een ander te kunnen maken!” - Landscaping Parkstad

VACATURES:
1. Meewerkend voorman
2. Vakbekwaam Hovenier/Stratenmaker

Eisen:
–        MBO Groen niveau 3-4 of veel praktijkervaring (grondwerk – bestratingen – tuinhuizen)
–        Zelfstandig werk- en denkniveau
–        Rijbewijs BE

Wij bieden:
–        Afwisselende baan in teamverband
–        Informele werksfeer met leuke collega’s
–        Doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden
–        Baan voor langere termijn
–        Salaris conform CAO Hoveniersbedrijven

Mail met Rik: info@landscapingparkstad.nl of bel 06 19 76 42 76
Meer informatie over Landscaping Parkstad vind je op de website: www.landscapingparkstad.nl


Tekst & Beeld: Katja Waltmans

Afbeelding
Afbeelding