v.l.n.r. John Louis, Pascal Pluijmaeckers en Pascal Herings poseren lachend voor het bord dat ze later aan de ingang van het dorp hebben geplaatst. Ze hebben nu al zin in het kleurrijke Zomercarnaval. "We moeten creatief zijn om de leefbaarheid op peil te houden!"
v.l.n.r. John Louis, Pascal Pluijmaeckers en Pascal Herings poseren lachend voor het bord dat ze later aan de ingang van het dorp hebben geplaatst. Ze hebben nu al zin in het kleurrijke Zomercarnaval. "We moeten creatief zijn om de leefbaarheid op peil te houden!" KatjaWaltmans

Samenwerkendeverenigingen houden Joabiks Zomercarnaval

Verhalen

Om de leefbaarheid in een klein dorp overeind te houden moet je creatief zijn. In Jabeek besloten vier verenigingen zich samen te pakken om vooral de jeugd uit het dorp een mooi evenement te kunnen bieden buiten het carnavalsseizoen. Het Joabiks Zomercarnaval vertoont grote overeenkomsten met de viering van carnaval, maar wordt gehouden in het laatste weekend van de zomervakantie. “De eerste keer hadden we zelfs een zandstrand gemaakt om de beleving compleet te maken,” lachen Pascal Pluijmaekers, Pascal Herings en John en Nathalie Louis. “Heel sfeervol die vier kuub zand op het voetbalveld, maar het verwijderen was een hels karwei!” Ook zonder zandbak belooft deze tweede editie een spetterend zomerfeest te worden. “Verkleed komen mag, maar ons doel is vooral lol hebben.”

Voor een dorp met iets meer dan 700 inwoners heeft Jabeek met vier clubs nog best een bloeiend verenigingsleven, maar ook hier slaat de vergrijzing toe. “We vissen allemaal in dezelfde kleine vijver met jeugd.” Sinds de lagere school werd gesloten en de voetbalclub is gefuseerd zien jongeren elkaar weinig in eigen dorp . Wanneer het idee precies werd geboren blijft onduidelijk, maar iedereen was het erover eens dat een evenement in de openlucht en buiten de carnavalsperiode wenselijk is, zodat de jeugd zich weer in eigen dorp kan treffen. CV de Appelkitsjkes, fanfare St.Caeclia, voetbalvereniging Jabeek en de mannen van het Joabiks Talent sloegen de handen ineen en organiseerden in 2019 samen de eerste editie van het Joabiks Zomercarnaval. “We hebben de statuten van de Appelkitsjkes zelfs laten aanpassen om mogelijk te maken dat we dit samen kunnen opzetten,” vertelt Nathalie Louis. “Formeel organiseren we dit onder de vlag van de Appelkitsjkes. Alles moet officieel en goed geregeld zijn in verband met de hoofdelijke aansprakelijkheid.”

Kleinschalige opzet

De opzet is bewust kleinschalig, net als het dorp zelf. Maar gezien het aantal bezoekers en de vele positieve reacties is besloten het zomercarnaval tot een jaarlijks terugkerend evenement te maken. “Na de eerste wilde ideeën over de opzet kwamen we tot de conclusie dat we bewust geen grote publiekstrekkers willen. Dit is simpelweg te duur.” Kleinschalig of niet, de kosten lopen toch al snel op tot zo’n 4000 euro. Pascal Pluijmaekers legt uit hoe deze kosten worden gedekt: “De financiering wordt volledig gedragen door lokale ondernemers (uit het voormalige Onderbanken, red.), privé giften en bijdragen van de vier organiserende verenigingen. Het is echt ongelofelijk wat mensen soms doneren. We vinden enveloppen in de brievenbus met soms 100 euro en de boodschap: Doe maar iets moois voor het dorp. Dat is toch geweldig?” Hoewel geen entree wordt geheven voor de feestavond, leverde het verzoek om een vrije gave tijdens de eerste editie maar liefst 300 euro op.


De vier kuub zand werkten sfeerverhogend, maar dit bleek toch erg lastig te verwijderen van de grasmat. Ook zonder zand belooft de organisatie dat het met de sfeer wel goed komt tijdens de tweede editie van het Zomercarnaval in Jabeek | aangeleverde foto

Creatief

Dat in Jabeek creatief wordt omgegaan met de leefbaarheidsproblematiek blijkt overigens ook uit de keuze om de carnavalsoptocht drie weken voor het echte carnavalsweekend te houden. “Oorspronkelijk hadden wij onze optocht op carnavalsdinsdag, maar die was op sterven na dood. Niemand kwam dan nog kijken. Met de keuze om ‘m drie weken voor carnaval te houden haalden we zelfs de landelijke krant!” Het alternatief wordt gewaardeerd. Mensen komen in Jabeek graag een voorproefje nemen op de drie dolle dagen.
Het Joabiks Zomercarnaval gaat aanstaande zaterdag 3 september om 16.11 uur van start op het sportpark van de voetbalvereniging. Naast acts van ‘t Zeemgilde, duo Ich & Dich en buutereedner Peter Vaassen is er volop muziek van een dj, waarbij het repertoire ruimer is dan carnavalsmuziek alleen. Kinderen kunnen terecht op het springkussen of zich laten schminken. Verder zijn er uiteraard hapjes, drankjes en een heuse cocktailbar waarbij ook alcoholvrije drankjes worden gemaakt. Pascal Herings: “Qua locatie hebben we ook gekeken naar het officiële evenemententerrein aan de Maar, maar vergunning technisch was dit vrij lastig te realiseren. Het sportpark is echter ideaal: het ligt net buiten het dorp, dus van geluidsoverlast zal nauwelijks sprake zijn.” Donderdag begint de voorpret als de organisatie start met opbouwen. “Tijdens de eerste editie hadden we lauw bier, de tapinstallatie had iets te weinig koelcapaciteit. Daarvan hebben geleerd, dat gebeurt ons niet meer!” besluit Pascal lachend.

Tekst en Beeld: Katja Waltmans