Kim, Jo en Renee helpen je graag aan een zinvolle dag besteding. Regelmatig bezoeken ze de locaties die op zoek zijn naar een vrijwilliger, zoals hier in Nonke Buusjke in de Schinveldse Bossen.
Kim, Jo en Renee helpen je graag aan een zinvolle dag besteding. Regelmatig bezoeken ze de locaties die op zoek zijn naar een vrijwilliger, zoals hier in Nonke Buusjke in de Schinveldse Bossen. KatjaWaltmans

“Wij zijn het uitzendbureau voor vrijwilligers”

Verhalen

Kim Bakker, Jo Jonkers en Renee Barnes zijn de nieuwe gezichten van de Vrijwilligerscentrale Beekdaelen, dat begin van dit jaar is opgestart vanuit GRIB-CMWW aan A ge Water in Schinveld. Kerntaak van de centrale is het matchen van enthousiaste vrijwilligers met de juiste werkplek en organisatie. “Wij zijn eigenlijk een uitzendbureau voor vrijwilligers,’ vertellen Kim en Jo die al enkele maanden aan de slag zijn. Sinds kort versterkt Renee Barnes het team. Zij zal, naast de dinsdag, samen met Kim op een tweede locatie in Oirsbeek aan de slag gaan. “Ik zie dit werk als een tussenstap. Uiteindelijk hoop ik vanuit deze functie weer de stap naar een betaalde baan te kunnen maken. Want ook dat kan vrijwilligerswerk zijn: een veilige plek om ter herstellen en aan jezelf te werken.”

Oefenen voor terugkeer op de arbeidsmarkt”

Met deze opmerking haakt Renee meteen in op een wellicht wat onderbelicht aspect van vrijwilligerswerk. Zelf was zij jarenlang werkzaam als verzorgende, maar kreeg te maken met een burn-out en PTSS, waardoor ze op jonge leeftijd in de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, red.) terecht kwam. “Ik zie deze fase als oefenen voor de arbeidsmarkt. Werken vanuit een veilige omgeving en weer kleine stapjes zetten in de maatschappij. Zo stimuleer ik mezelf iets te doen, binnen de grenzen van mijn eigen mogelijkheden. Dat gun ik anderen ook! Dat traject kun je overigens helemaal zelf vormgeven.” Ze heeft veel zin in de nieuwe uitdaging: “Ik wil actie! Graag ga ik aan de slag met vluchtelingen en statushouders. Zij geven zelf ook aan iets te willen doen, het lijkt me mooi deze mensen te begeleiden naar een passende werkplek.”

Je telt weer mee en kunt iets betekenen voor een ander”

Oud-leerkracht Kim begon in februari vanuit de vrijwilligerscentrale in Brunssum. “Door een langdurige ziekte werd ik afgekeurd.Ik zat al bijna 10 jaar thuis en de muren kwamen op me af. Toen heb ik me ingeschreven voor vrijwilligerswerk bij het CMWW. Al snel kon ik in Brunssum aan de slag, waar ik werd ingewerkt om voor de gemeente Beekdaelen aan de slag te gaan. In Schinveld de nieuwe vrijwilligerscentrale mee opzetten was precies de uitdaging waaraan ik toe was!” Naast administratieve taken, neemt Kim telefoontjes aan, plant en houdt intake-gesprekken met vrijwilligers en matched zoekende organisaties met geschikte kandidaten. “We gaan kijken op de werkplekken, zodat we een goed beeld hebben van de organisatie. Soms regelen we een meeloopdag, zodat een kandidaat eens kan proeven of het werk wat voor hem of haar is. Na een aantal weken bellen we op om de ervaringen te peilen. Het is heel afwisselend werk.” Ook thuis telt Kim weer mee: “Iedereen had wel een verhaal te vertellen bij thuiskomst. Mij werd niets gevraagd, mijn wereldje was ook erg klein geworden. Nu heb ik eindelijk ook weer eens iets te melden!”

Vrijwillig is niet vrijblijvend”

Jo Jonkers is ruim twee jaar met pensioen, na een lang en werkzaam leven vol technische functies bij onder andere Licom (WOZL, nu WSP Parkstad, red.) “de mooiste tijd van mijn leven”, en later als gedetacheerde bij de gemeente Heerlen voor het project Baanbrekend Werk. “Ik heb gewerkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Pensioen is heerlijk hoor, maar door corona zaten mijn vrouw en ik 24/7 thuis. Ik kreeg de behoefte iets zinvols met mijn tijd te doen, nieuwe contacten op te doen en eens even ertussenuit te kunnen gaan.” Jo heeft bewust gekozen om slechts één dagdeel mee te draaien, maar die ochtend is hem ook heilig. Want vrijwillig is niet vrijblijvend.”

Ons werk dient het maatschappelijk belang. 
Als wij dit niet zouden doen zat hier ècht geen betaalde kracht.”

De vrijwilligerscentrale is er voor iedereen!.Mensen met een uitkering, (jonge) mensen die zijn afgekeurd en een dagbesteding zoeken, maar ook mensen die naast hun betaalde baan iets zinvols willen doen. Voorbeelden van organisaties die vrijwilligers zoeken zijn Cicero, Stichting Dierenopvang Savanah in Gangelt, de Schepenbank, Nonke Buusjke, het Repair Café, het Helpcenter in Schinnen, Zorgboerderij het Puther Höfke in Puth. Houdt een vrijwilliger geen baan bezet, waar ook een betaalde kracht kan werken? “Oh nee, zeker niet!” is het stellige antwoord met het drietal. “Ik krijg zelf een uitkering, maar kan op deze manier iets daarvoor terug doen,” antwoordt Kim. Jo legt uit: “Vooral in zorgorganisaties is de vrijwilliger juist degene die het overbelaste personeel enigszins kan ontlasten als er geen budget is voor uitbreiding van personeel.” Alledrie zijn ze het erover eens: “Als wij dit niet zouden doen, zou hier echt geen betaalde kracht zitten. Ons werk dient vooral het maatschappelijk belang.”

Afbeelding